Vaccinaties

Het land Vietnam in Zuidoost-Azië is de laatste jaren steeds populairder aan het worden als vakantie- of backpackbestemming. Een reis naar Vietnam biedt enorm veel mogelijkheden en u krijg gegarandeerd veel moois te zien. U vindt er namelijk prachtige en levendige steden, schitterende natuurgebieden en een enorme hoeveelheid heerlijke stranden. Of u nou een relaxte strandvakantie wilt of een avontuurlijk roadtrip op de motor, in Vietnam kan het allemaal. Vietnam is een prachtig land, maar net als bij bijna iedere verre reisbestemming zijn er wel een aantal gezondheidsrisico’s. Er geldt een positief reisadvies voor Vietnam maar toch is het verstandig rekening te houden met een aantal gezondheidsrisco’s. Het laatste dat u wilt tijdens een reis naar het mooie Vietnam is natuurlijk ziek worden en daarom is het aan te raden een aantal vaccinaties te halen voor u naar het land in het Zuidoosten van Azië afreist. Er is weliswaar geen enkele vaccinatie verplicht gesteld door de overheid maar er zijn wel twee inentingen die we ongeacht de duur van uw bezoek aan Vietnam sterk aanraden. Op deze pagina bespreken we deze en andere inentingen die u kunt halen voor u naar Vietnam gaat. Ook gaan we het hebben over andere manieren waarop u kunt voorkomen dat u ziek wordt tijdens de reis. Zo kunt u de kans dat u ziek wordt sterk verkleinen en optimaal genieten van uw reis naar Vietnam.

 

 

Inentingen

 

De twee vaccinaties die worden aangeraden voordat u naar Vietnam reist zijn, Hepatitis A en de DTP oftewel difterie, tetanus en polio vaccinatie. Hepatitis A is een erg besmettelijke door een virus veroorzaakte ontsteking van de lever. Een andere naam waarmee Hepatitis A wordt aangeduid is dan ook besmettelijk geelzucht. Het virus dat de besmettelijke geelzucht veroorzaakt kan worden overdragen door contact met besmet drinkwater of voedsel of door ontlasting. Mensen die het virus dragen kunnen het via ontlasting overbrengen door bijvoorbeeld contact te maken met de wc-bril, spoelknop, deurklink en kraan. Wanneer u vervolgens ook contact maakt met een van deze objecten en het virus vervolgens via uw handen in contact komt met uw mond kunt u besmet worden. Het virus is zeer besmettelijk en dragers kunnen andere besmetten vanaf een week voordat zij klachten ervaren tot een week daarna. De klachten van Hepatitis A variëren van ernstige vermoeidheid, koorts en donkere urine tot misselijkheid en pijn aan de rechterkant van de buik. De volledige vaccinatie bestaat uit twee stappen. De eerste inenting biedt een jaar bescherming tegen de ziekte. Na de tweede inenting minimaal een half jaar na de eerste volgt bent u voor minimaal 30 jaar beschermt tegen besmettelijke geelzucht.

De DTP vaccinatie is bedoelt om de ziekten difterie, tetanus en polio te voorkomen. Deze ziekten komen in Nederland niet veel meer voor maar in Vietnam helaas nog wel. Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie en ervoor zorgt dat de keel op zal zwellen. Dit zorgt voor een lastigere ademhaling en kan uiteindelijk zelfs levensgevaarlijk worden. Tetanus is een ziekte die in het hele lichaam voor zeer hevige krampen zorgt. Polio zorgt voor verlammingsverschijnselen die zowel tijdelijk als permanent kunnen zijn. De kans dat u deze ziektes oploopt is weliswaar niet zo heel groot maar toch is een dtp-vaccinatie voor uw reis naar Vietnam sterk aan te raden. De meeste mensen zullen bij de DTP vaccinatie genoeg hebben aan een prik, die voor 10 jaar lang bescherming biedt. Dit geldt voor mensen die na 1950 geboren zijn en als kind alle kindervaccinaties hebben gehad. Wanneer u eerder geboren bent of niet alle kindervaccinaties hebt gehad worden drie vaccinaties geadviseerd.

Ook een BMR inenting is voor sommige mensen aan te raden. Dit is echter alleen het geval wanneer u nog geen vaccinatie tegen de mazelen hebt gehad. De twee inentingen Vietnam die voor een kort verblijf dus echt voor iedereen aan te raden zijn, zijn de vaccinaties tegen Hepatitis A en de DTP vaccinatie. Wanneer u van plan bent langer in Vietnam te blijven komen daar nog een aantal mogelijke vaccinaties bij. Dit zijn de inentingen tegen Hepatitis B, hondsdolheid oftewel rabiës en buiktyfus. Voor een heel beperkt aantal mensen zijn ook de inentingen tegen Japanse encefalitis en tuberculose aan te raden voor een trip naar Vietnam. Overleg met een arts of het GGD over de noodzaak van deze vaccinaties is aan te raden wanneer u bepaalde aandoeningen heeft. Zij helpen u natuurlijk sowieso graag met meer informatie over inentingen. Om de inentingen te regelen kunt u zoeken op vaccinaties Vietnam GGD en een afspraak maken bij de gemeentelijke gezondheidsdienst.

 

 

Preventie van ziektes op reis in Vietnam

 

Behalve de ziekten waar u een vaccinatie tegen kunt halen zijn er nog een aantal ziekten die voorkomen in Vietnam. Een van die ziektes die veel onder reizigers voorkomen is reizigersdiarree. Om deze ziekte te voorkomen is het verstandig om te zorgen dat u zo min mogelijk kraanwater binnenkrijgt en niet te veel ongebakken of ongekookt eten eet. Een andere preventieve maatregel die helaas nog steeds genoemd worden is veilig vrijen. Hoewel er veel aandacht voor is, is onveilige seks zeker onder jongeren nog steeds een groot probleem. Soa’s en HIV komen in Vietnam op grotere schaal voor dan in Nederland dus het is hier nog belangrijker om altijd een condoom te gebruik. Een ander belangrijk aspect van preventie tegen ziektes op reis in Vietnam is malaria bescherming. De infectieziekte malaria wordt overgebracht door de zogeheten malariamug. Het voorkomen van muggenbeten is dan ook de belangrijkste methode om uzelf te beschermen tegen malaria. U kunt de kans op een beet van de malariamug verkleinen door kleding te dragen die een groot deel van uw lichaam bedekt. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn door kleding bijvoorbeeld de enkels, handen en het gezicht kunt u het best regelmatig insmeren met een anti-insecten middel. In de nacht moet u er ook voor zorgen dat u niet gestoken kunt worden bijvoorbeeld door middel van een klamboe rond uw bed. Wanneer u al deze preventieve maatregelen in acht neemt en de door de GGD of arts aangeraden vaccinaties neemt is de kans groot dat u uw reis door Vietnam zonder hinder van ziekte door kunt brengen! We wensen u in ieder geval een gezonde en goede reis!

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy