Dien Bien Phu

Vietnam is een geweldig afwisselend land dat voor ieder type reiziger iets te bieden heeft. Voor de natuurliefhebbers zijn er prachtige jungles, stranden, rijstvelden en baaien. Mensen die van de dynamiek van een grote stad houden zitten in Hanoi en Ho Chi Minh stad helemaal goed. Maar ook reizigers met een grote interesse in historie en cultuur zitten in Vietnam goed. In het land zijn zoals bekend vele oorlogen uitgevochten waaronder de onafhankelijkheidsoorlog met de Franssen en de beruchte Vietnamoorlog met de Amerikanen. Er zijn talloze plekken in Vietnam die historisch gezien zeer interessant zijn onder andere doordat er sporen van deze oorlogen te vinden zijn. Al deze plekken hebben hun eigen historische verhaal en zijn op hun eigen manier bijzonder. Maar Dien Bien Phu in het noordwesten van het Aziatische land is wel een van de meest bijzondere plekken voor de Vietnamezen. Op deze plek werd namelijk de laatste en beslissende slag uitgevochten in de onafhankelijkheidsoorlog tegen de Franssen. Wanneer u interesse heeft in de geschiedenis van Vietnam is deze historische stad dan ook een must-see.

 

 

Geschiedenis van Dien Bien Phu

 

De relatie tussen Vietnam en Frankrijk gaat terug tot de negentiende eeuw. De invloed van Frankrijk werd gedurende die eeuw steeds verder uitgebreid en uiteindelijk werden de kolonies Tonkin, Annam en Cochin-China gevormd die samen het huidige Vietnam besloegen. Deze kolonies werden uiteindelijk met kolonies in het huidige Cambodja en Laos samengevoegd tot de unie van Indochina. Dit samenvoegen van de kolonies gebeurde op 17 oktober van het jaar 1887. Vanaf 6 december 1946 begon de onafhankelijkheidstrijd van Vietnam die ook wel wordt aangeduid als de Eerste Indochinese oorlog. Deze oorlog tussen de Vietminh en Franse overheerser duurde uiteindelijk tot het jaar 1954. De Vietminh had gedurende de oorlog steeds wat terrein gewonnen en besloot na Chinese inlichtingen op 13 maart 1954 het slotoffensief bij het vliegveld van Dien Bien Phu te openen. De slag werd begonnen met artillerievuur met vele slachtoffers aan beide kanten. Door de hevige gevechten werd het laten landen en opstijgen van vliegtuigen steeds moeilijker en gevaarlijker en vanaf 23 maart werden er eigenlijk helemaal geen vluchten vanaf het vliegveld meer gedaan. Vervolgens ging de oorlog over in soort loopgravenoorlog waarbij aan beide kanten grote verliezen werden geleden. Doordat eind april 1954 het regenseizoen begon werden de loopgraven en bunkers onbegaanbaar. De Vietnamese soldaten konden zich zo amper meer verschuilen en de Franssen dachten de slag in hun voordeel te kunnen beslissen. Door het slechte weer waren vele wegen echter onbegaanbaar geworden en hierdoor kon er geen afweergeschut worden aangevoerd vanuit de omgeving van Hanoi. De Vietnamezen konden zo toch standhouden en zouden uiteindelijk de beslissende slag winnen. Doordat de Vietnamezen hun luchtafweergeschut met opzet nog niet gebruikt hadden wisten de Fransen niet waar dit geschut stond opgesteld. Bij een zoveelste Franse luchtaanval op 7 mei 1954 werd besloten om alle wapens tegelijkertijd in te gaan zetten en zo de Fransen te verassen. De omgeving van Dien Bien Phu veranderde hierdoor in een grote rookwolk waarbij zo’n beetje alles aan bunkers en loopgraven kapot ging. Door de verassende aanval konden de Fransen zich niet meer hergroeperen en leden ze steeds grotere verliezen. Tot laat in de middag bleven de gevechten doorgaan maar uiteindelijk vernietigden de Vietnamezen alle posten en bunkers van de Fransen. Uiteindelijk werd de rode Vietnamese vlag boven op de laatste commandopost gehesen en was Dien Bien Phu officieel gevallen. De volgende nacht werd ook de zes kilometer zuidelijker gelegen stelling Isabelle verovert en was Noord Vietnam officieel bevrijdt. Frankrijk trok zich door de morele schade naar aanleiding van de slag bij Dien Bien Phu zelfs terug uit heel Indochina.

 

 

Bezienswaardigheden Dien Bien Phu

 

Dien Bien Phu Vietnam heeft een hoop interessante bezienswaardigheden overgehouden aan de roerige geschiedenis. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de A1 hill waar u de loopgraven en bunkers uit de oorlog kunt bekijken. Een van de redenen om hier zoveel bunkers en loopgraven te positioneren is dat u vanaf deze heuvel een goed uitzicht heeft over de hele stad. Ook de controlepost Border Post 0 en de bunker van Kolonel de Castries zijn belangrijke historische bezienswaardigheden. Op de militaire begraafplaats Dien Bien Phu kunt u de graven van de gevallenen bekijken. Deze plek is voor veel Vietnamezen een soort bedevaartsoord om eer te bewijzen aan de soldaten die voor de onafhankelijkheid van hun land gevochten hebben.

 

 

Bereikbaarheid van Dien Bien Phu

 

Omdat de stad Dien Bien Phu behoorlijk afgelegen in de noordwesthoek van Vietnam ligt slaan veel mensen het historisch belangrijke stadje nog weleens over. De meeste toeristen die de stad wel bezoeken reizen vanuit Hanoi. De hoofdstad van Vietnam is uitstekend bereikbaar vanuit Europa en vanaf hier kunt u dus doorreizen naar Dienbienphu. Vanuit Europa gaan dagelijks een behoorlijk aantal vluchten richting het internationale vliegveld Noi Bai van Hanoi. Denk er wel om dat u een visum aan dient te vragen voor u naar Vietnam reist. De snelste manier om naar Dien Bien Phu te komen vanuit Hanoi is met het vliegtuig. Dit vliegtuig doet er ongeveer een uur over en kost een paar tientjes. U kunt ook met de bus reizen vanuit Hanoi. Dit is uiteraard een goedkopere en langzamere reismethode maar vaak rijdt u in de nacht met een slaapbus in ongeveer 12 uur naar Dien Bien Phu. Ook vanuit andere steden in het noorden van Vietnam kunt u naar Dien Bien Phu reizen. Er vertrekken bijvoorbeeld bussen vanuit Ninh Binh en Sapa naar de historische stad. Deze buslijnen zijn natuurlijk ideaal voor een rondreis of backpacktrip.

 

 

Reistips en klimaat

 

Wanneer u meer te weten wilt komen over de heftige historie van Vietnam is een bezoekje aan Dien Bien Phu een absolute must. Maar behalve de historische bezienswaardigheden zijn er ook andere redenen om de stad en omgeving aan te doen. Zo zijn er een aantal schitterende valleien te vinden in de omgeving van Dien Bien Phu. Ook de plaatselijke markt met de mooiste handgemaakte kleding en handwerkjes is zeker een bezoekje waard. Tijdens de slag bij Dien Bien Phu speelde het regenseizoen een belangrijke rol en ook nu is het klimaat in de regio iets om rekening mee te houden voor toeristen. Het regenseizoen in de noordelijke regio van Vietnam loopt ruwweg van maart tot en met september. De beste reistijd voor het bezoeken van de omgeving van Dien Bien Phu is van november tot en met maart.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy