Hoi An Vietnam

We hebben op deze site al wel vaker aangekaart dat Vietnam een enorm veelzijdig land is. Wanneer u even aan de drukte van grote steden als Hanoi en Ho Chi Minh City wilt ontsnappen maar toch in een gezellige stad wilt zitten is een bezoekje aan Hoi An een geweldige aanrader. De stad heeft iets meer dan 120.000 inwoners en is officieel gelegen in zuid-Vietnam. Hoi An ligt echter behoorlijk in het midden van het land en is gelegen aan de Zuid-Chinese zee in de buurt van Da Nang. Hoi An heeft een hele gezellige en gemoedelijke sfeer. Er zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden in en om de stad en ook een bezoekje aan het strand behoort in Hoi An tot de mogelijkheden.

 

 

Geschiedenis van Hoi An

 

De ligging aan de zee heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Hoi An. De stad was namelijk de belangrijkste havenstad van het koninkrijk Champa. Dit koninkrijk werd in de 2e eeuw gesticht en hield stand tot het in het begin van de 19e eeuw volledig werd geannexeerd door Vietnam. De haven van Hoi An was met name in de 16e en 17e eeuw van groot belang voor het koninkrijk. In deze tijd kwamen handelaren uit onder andere Nederland, Japan, China en India hiernaartoe om handel te drijven. De stad werd in deze tijd van handel met de Chinezen ook wel Hai Pho genoemd hetgeen zoiets betekent als plaats aan de zee. Later werd hier door de Franse overheersers Faifo van gemaakt. De rol van havenstad werd door  de verzanding van de haven van Hoi An uiteindelijk overgenomen door het iets noordelijker gelegen Da Nang. Aan de rijke handelshistorie heeft Hoi An wel een fraai oud centrum overgehouden. Doordat de stad tijdens de oorlogen in Vietnam nauwelijks is bevochten is het oude centrum van de plaats ook nog eens in zeer goede staat. Het centrum van Hoi An staat sinds 1999 dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

 

Bezienswaardigheden en activiteiten

 

Hoewel Hoi An niet zo heel groot is, zijn er toch een behoorlijk aantal highlights die je absoluut niet mag missen. De meeste van de Hoi An bezienswaardigheden kunt u vinden in de oude binnenstad. Het is in deze autovrije binnenstad heerlijk rondslenteren dus hier moet u zeker een dagje voor uittrekken wanneer u in Hoi An bent. We zullen de belangrijkste bezienswaardigheden van Hoi An hieronder met u bespreken.

 

1.De Japanse brug

Misschien wel de bekendste van alle bezienswaardigheden in Hoi An is de Japanse brug. De overdekte brug is gebouwd in 1590 door Japanners die de Chinese wijk aan de andere kant van het water wouden bereiken. De brug is 18 meter lang en is zover bekend de enige brug ter wereld met een boeddhistische tempel er op. U kunt de brug in de historische binnenstad vinden aan het eind van de Tran Phu straat. Met het toegangskaartje voor de oude binnenstad kunt u ook de historische brug bekijken.

 

2.De markt

De markt van Hoi An is te vinden aan de oever van de Thu Bon rivier. Op deze markt kunt u allerlei lokale producten op de kop tikken zoals mandarijnen, bananen, rijst en paksoi. De markt is een typische Aziatische markt hetgeen veel drukte en geschreeuw betekent. Eigenlijk is alleen het rondlopen over de markt al een geweldig kijkje in de Vietnamese rivier. Over de prijzen van de producten kan uiteraard onderhandeld worden op de markt van Hoi An.

 

3.De Ruïnes van My Son

Dit tempelcomplex ligt weliswaar ongeveer 70 kilometer buiten Hoi An maar is toch een van de bezienswaardigheden die u gezien moet hebben wanneer je in Hoi An verblijft. De oude stad My Son is ten tijde van het koninkrijk Champa gesticht in de periode tussen de vierde en de dertiende eeuw. Oorspronkelijk waren er bijna zeventig tempels in dit tempelcomplex te vinden maar tegenwoordig zijn de meeste daarvan verwoest. Toch nemen de My Son ruïnes nog steeds een belangrijke plaats in voor het Hindoeïsme in Vietnam. De ruïnes hebben een sprookjesachtige uitstraling mede door de begroeiing van de tempels en de schitterende bergachtige omgeving van My Son.

 

4.Het Tan Ky huis

Dit traditionele Vietnamese huis uit de achttiende eeuw geeft u een prachtig inkijkje in de geschiedenis van het land. U kunt dit huis bezoeken en eenmaal binnen een groot aantal historische voorwerpen en meubels bekijken. In de stijl en het interieur van de woning kunt u mooi zien welke invloeden Hoi An in de loop der eeuwen heeft gehad. Er zijn kenmerken van zowel de Vietnamese als de Japanse en Chinese stijl terug te vinden. Dit geldt niet alleen voor het Tan Ky huis maar eigenlijk voor de hele historische binnenstad van Hoi An. U kunt het huis vinden in de Nguyen Thai Hoc straat.

 

5.Quang Cong Pagode

Een van de belangrijke bezienswaardigheden van Hoi An is de Quang Cong Pagode in het midden van het historische centrum. Deze tempel werd in de zeventiende eeuw door Vietnamezen en Chinezen gebouwd. De invloed van de Chinezen bij de bouw van deze tempel is duidelijk te herkennen. Boven het belangrijkste altaar ziet u bijvoorbeeld een afbeelding van de Chinese beschermheer Quan Cong. In de tempel brachten handelaren en zeelieden vroeger offers die voor een voorspoedige reis en goede handel moesten zorgen.

 

6.Museum voor Handelskeramiek

Middenin het pittoreske centrum van Hoi An aan de Tran Phu straat zit het museum voor handelskeramiek gevestigd. In dit museum kunt u aardewerk uit verschillende periodes bekijken. Veel van het aardewerk stamt uit de bloeiende handelsperiode van Hoi An in de zestiende en zeventiende eeuw. Het museum is niet heel groot maar toch zeker het bekijken waard. Een leuke extra is het fraaie uitzicht over Hoi An vanaf de bovenste verdieping van het museum.

 

 

Activiteiten

 

Behalve deze bezienswaardigheden zijn er nog een aantal activiteiten die u zeker moet doen wanneer u langere tijd in Hoi An verblijft. In de tijd dat Hoi An een belangrijke havenstad was, waren veel inwoners van de stad gespecialiseerd in het maken van kleding en het produceren van stoffen. Deze ambachten zijn nooit verloren gegaan en ook vandaag de dag kunt u nog ambachtelijk geproduceerde kleding kopen in deze stad. In Hoi An kunt u ook tegenwoordig nog handenvol kledingateliers vinden waar u prachtige kleding op maat kunt laten maken tegen een scherpe prijs. Voor modeliefhebbers is het eigenlijk een absolute must om in Hoi An een pak of jurk op maat te laten maken.

 

 

Strand

 

Hoi An is gelegen aan zee en er zijn dan ook een aantal heerlijke stranden in de buurt. Wilt u in Hoi An naar het strand dan zijn de stranden van An Bang en Cua Dai de meest voor de hand liggende opties. De stranden liggen slechts enkele kilometers buiten Hoi An en zijn minder toeristisch dan u zult denken. Houd er wel rekening mee dat u niet altijd kunt zwemmen bij deze stranden doordat de zee hier nogal wild kan worden. Als u bereid bent iets verder te reizen voor een mooi strand is een dagje naar Cham Island een aanrader. Op dit schitterende eilandje vlakbij Hoi An kunt u prachtige stranden vinden. Er zijn nog meer fraaie eilanden in de buurt dus ook een dagje eilandhoppen is een leuke activiteit wanneer u in Hoi An verblijft.

 

 

Klimaat en beste reistijd

 

Hoi An ligt redelijk in het midden van Vietnam maar wordt ook qua klimaat bij zuid-Vietnam gerekend. Dit betekent dat het regenseizoen in Hoi An iets later eindigt dan in het noorden van Vietnam. Het regenseizoen loopt in de omgeving van Hoi An ruwweg van mei tot en met oktober. De hoge luchtvochtigheid in combinatie met gemiddelde temperaturen die eigenlijk altijd boven de 30 graden Celsius liggen maakt reizen in deze periode vaak vrij zwaar. De beste reistijd voor Hoi An ligt dan ook in de Nederlandse winter van december tot en met februari. Ook in de maanden november, maart en april valt het vaak nog redelijk mee met de regen in Hoi An.

 

 

Reizen van en naar Hoi An

 

Hoi An beschikt niet over een vliegveld of treinstation maar is toch prima te bereiken. De meeste toeristen en backpackers reizen via de nabij gelegen stad Da Nang. Als u vanuit Europa komt kunt u het vliegtuig naar de internationale vliegveld van Da Nang nemen en vanaf daar een bus of taxi naar Hoi An pakken. Wel heeft u een visum nodig om hierheen te kunnen vliegen, deze is gelukkig erg makkelijk aan te vragen via onze site. Als u vanuit andere plaatsen in Vietnam of zuidoost Azië naar Hoi An wilt reizen is de trein naar Da Nang de beste optie. Vervolgens kunt u weer met de taxi of bus verder reizen naar Hoi An. De rit van Da Nang naar Hoi An duurt iets langer dan een half uur. Vanaf het busstation in Hoi An vertrekken ook bussen naar andere interessante plaatsen in Vietnam zoals Hué en Nha Trang. Deze bussen doen er relatief lang over maar zijn wel erg voordelig. Vaak rijden er ook bussen in de nacht waarin u kunt slapen: ideaal voor wanneer u gaat backpacken in Vietnam.

Hoi An is eigenlijk een bestemming die sowieso op uw lijstje moet staan wanneer u gaat backpacken of rondreizen door Vietnam. De stad heeft een geweldig oud centrum met vele bezienswaardigheden en is een heerlijke plek om even bij te komen van alle crazyness in steden als Hanoi en Ho Chi Minh City. Er is in Hoi An genoeg te doen om u een aantal dagen uitstekend te vermaken. Veel mensen beschouwen Hoi An zelfs als de leukste plek van heel Vietnam. Het bezoeken van Hoi An is al met al een echte aanrader voor iedereen die een reis naar Vietnam op de planning heeft staan.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy