Sapa

In het noordwesten van Vietnam in de buurt van de grenzen met China en Laos kunt u het dorpje Sapa vinden. Het dorp Sapa ligt omringt door rijstvelden en prachtige valleien in het Hoang Lien gebergte in Noord Vietnam. Het dorp ligt op zo’n 1600 meter hoogte en was nog niet zo heel lang gelden het domein van bergstammen met namen als Dzao en H’mong. Deze volkeren kwamen nauwelijks met de buitenwereld in contact en hadden geen beschikking over elektriciteit. De laatste jaren is het toerisme in deze schitterende regio echter flink toegenomen, met name door de uitstekend verbinding met Hanoi. Hierdoor zijn de voorzieningen en infrastructuur in de regio van Sapa in rap tempo verbeterd. Sapa ligt op ongeveer 350 kilometer afstand van Hanoi.

 

 

Bezienswaardigheden Sapa

 

Een bezoek aan het gebied rondom Sapa is een absolute must wanneer u in Vietnam bent. Door velen wordt deze regio namelijk gezien als het allermooiste stukje van heel Vietnam. In de omgeving van Sapa vindt u dan ook schitterende valleien en rijstvelden en er zijn hier in de buurt bovendien behoorlijk veel bezienswaardigheden. Er zijn verschillende tours te boeken om de omgeving te verkennen maar u kunt het gebied rond Sapa ook uitstekend op eigen houtje verkennen. We zullen de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt van Sapa hieronder op een rijtje zetten zodat u weet wat u in deze omgeving kunt bekijken.

 

Tram Ton Pass

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de omgeving van Sapa is de Tram Ton bergpas. De Tram Ton Pass is met een hoogte van ruim 1500 meter de hoogste pas van Vietnam en wordt ook wel de poort naar de hemel genoemd. De pas is op de weg van Sapa naar Lai Chau gelegen en de weg is uitstekend te rijden op bijvoorbeeld een brommer of in een auto. Het hoogste punt van Tram Ton Pass biedt een geweldig uitzicht over de valleien in de omgeving en mount Fansipan waarover we strak meer vertellen. Ook onderweg heeft u de meest geweldige uitzichten en passeert u ook de Thac Bac waterval.

 

De Muong Hoa vallei

Wanneer u de mooiste rijstterrassen van Vietnam wilt bewonderen is een bezoekje aan de Muong Hoa vallei een aanrader. De terrassen in deze vallei lijken haast uit een andere wereld te komen en zullen u versteld doen staan van schoonheid. De Muong Hoa vallei laat zien waarom deze regio bekend staat als een van de mooiste gebieden van Azië. De lokale bevolking verbouwt hier nog steeds volop rijst op de traditionele wijze. Ze wonen zelf vaak in klassieke woningen aan de voet van de terrassen. Behalve de Muong Hoa vallei zijn er nog een aantal schitterende gebieden met rijstterrassen te vinden in de omgeving van Sapa.

 

Ta Phin

De omgeving van Sapa is niet alleen bekend om haar schitterende landschappen maar ook om de vele traditionele dorpjes. Op iets minder dan 20 kilometer kunt u bijvoorbeeld het dorp Ta Phin vinden. In dit dorp kunt u zien hoe de mensen volgens de Red Dao cultuur leven. De cultuur is nauwelijks aangetast door het moderne leven en de mensen leven hier van ambachtelijk gemaakte producten. Behalve het dorp zelf is ook de Ta Phin grot die vlakbij het dorp ligt een bezoekje waard.

 

Cat

Een stuk dichter bij Sapa ligt een ander traditioneel dorpje. Het dorp heet Cat Cat en ligt op ongeveer een half uurtje lopen van Sapa. Cat Cat is een typisch noord-Vietnamees dorpje waar u de levenswijze van de oude H’mong stam kunt aanschouwen. Doordat het dorp redelijk dichtbij Sapa is gelegen is het wel een stuk toeristischer dan andere authentieke dorpjes zoals Ta Phin.

 

Mount Fansipan

Sapa ligt dus in het Hoang Lien gebergte en er zijn dan ook veel hoge toppen te vinden in de buurt. Een van die hoge bergen is de Mount Fansipan op iets minder dan 20 kilometer van Sapa. De Mount Fansipan is met 3143 meter de hoogste berg van heel Vietnam en wordt ook wel het dan van Indochina genoemd. De berg is een populaire bestemming voor trektochten vanuit Sapa. Onder begeleiding van een lokale gids kunt u in drie tot zes dagen van Sapa naar de top van de Mount Fansipan en weer terug naar het dorp lopen. De tocht leidt eerst door een gebied met rijstvelden en traditionele dorpjes om vervolgens door de jungle te lopen. U zult onderweg schitterende uitzichten, rijstvelden en watervallen tegenkomen. U zult de bijzondere tocht naar de top van de Mount Fansipan nooit vergeten.  Denk er wel om dat het klimmen zwaar kan zijn en het maken van de tocht wordt afgeraden bij slecht weer.

 

De markten van Sapa

Ook de markten in de omgeving van Sapa zijn het bezoeken meer dan waard. De belangrijkste markten heten Can Cau, Coc Ly en Bac Ha. U kunt hier vlees, groente en vis kopen maar ook andere lokale specialiteiten zoals noedels en loempia’s. Behalve etenswaren kunt u ook sieraden, kleding en stoffen kopen op de markten. U koopt deze producten veelal van de lokale bevolking die vaak te herkennen is aan de kleurrijke gewaden.

 

Thac Bac waterval

De Thac Bac waterval is ook wel bekend onder de naam Silver Falls en is een schitterend natuurverschijnsel dat op iets meer dan 10 kilometer van Sapa is gelegen. De waterval is maar liefst 100 meter hoog en is daardoor erg spectaculair om te zien. Ook de omgeving van de waterval is het bekijken waard. Behalve mooie begroeide hellingen kunt u hier stalletjes vinden waar kruidenthee, borduurwerken, portemonnees en hoeden worden verkocht door etnische minderheden. De Thac Bac waterval ligt aan de National Highway die ook de eerder besproken Tram Ton bergpas overgaat. Een bezoekje aan de schitterende waterval kan dan ook uitstekend gecombineerd worden met het rijden over deze pas.

Er zijn twee verschillende manieren waarop u het gebied rond Sapa het best kunt verkennen. De eerste en meest goedkope manier is te voet. U kunt in het gebied rondom Sapa fantastisch wandelen en de bezienswaardigheden die niet ver van het dorp vandaan liggen kunt u dan ook het best te voet bereiken. Als u een ambitieuze en sportieve wandelaar bent kunt u ook een van de trektochten in de regio boeken. Deze trektochten worden meestal begeleid door lokale gidsen die veel kunnen vertellen over de omgeving en verschillende dorpen. De bekendste route is de North West loop die in totaal zes dagen in beslag neemt. Maar er zijn ook populaire wandelingen die minder lang duren zoals de eendaagse Sapa Off the Beaten Track en de Nam Cang Trek.

De andere handige manier om de regio te verkennen is met de scooter. Dit is een ideaal vervoersmiddel voor de iets langere afstanden. Het fijne is dat u flink kunt opschieten met de scooter maar toch bijna overal even kunt stoppen als u iets moois ziet. Het gebied rond Sapa leent zich dan ook uitstekend voor het scooter rijden. U kunt er bijvoorbeeld fantastisch rijden over de Tram Ton Pass. Het huren van een scooter kost vaak nog geen 10 dollar per dag en is dus ook prima te betalen voor backpackers.

 

 

Vervoer en beste reistijd Sapa

 

Wanneer u vanuit Europa met het vliegtuig naar Sapa wilt is het aan te raden om op de luchthaven van Hanoi te vliegen. Wel heeft u een visum nodig om naar dit land te kunnen vliegen. Vraag deze makkelijk en snel aan via Evisumservice.nl. Vanuit Hanoi kunt u vervolgens uw weg naar Sapa vervolgen. Als u de georganiseerde tours links wilt laten liggen en vanuit Hanoi op eigen houtje naar Sapa Vietnam wilt reizen, zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft vervoer. Van Hanoi naar Sapa reizen kan bijvoorbeeld met de bus. De bus doet er iets meer dan 6 uur over om vanuit Hanoi naar Sapa te rijden. Er vertrekken ongeveer 9 bussen per dag naar Sapa vanaf het P Nguyen Hue busstation in Hanoi. Er rijden ook nachtbussen van Hanoi naar Sapa waarin u prima kunt slapen. Ook met de trein kun je prima reizen tussen Hanoi en Sapa. De treinreis duurt ongeveer 8 uur en brengt u van Hanoi naar Lao Cai. Deze plaats ligt een stukje ten oosten van Sapa maar een minibus brengt u in anderhalf uur van het station in Lao Cai naar Sapa. Er rijden tussen 6:10 en 22:00 treinen van Hanoi naar Lao Cai. U kunt de scooter ook meenemen in de trein en zo zelf van Lao Cai naar Sapa rijden. Er zijn ook avonturiers die de bijna 400 kilometer van Hanoi naar Sapa helemaal met de scooter rijden. De weg is lastig maar begaanbaar, voor een comfortabele reis is het wel aan te raden ergens halverwege een overnachting in te plannen.

Wanneer u in Sapa bent en eens wat anders wilt dan verblijven in een hotel is een zogeheten homestay een bijzondere optie. Zoals de naam al zegt verblijft u tijdens een homestay bij mensen thuis. In de omgeving van Sapa zijn er veel etnische minderheden die u op deze manier de kans geven meer inzicht te krijgen in hun manier van leven. Vanuit Sapa kunt u verschillende homestays boeken in omliggende dorpen. U verblijft vaak bij H’mong mensen die u meer vertellen over hun gewoontes en tradities. De mensen zijn erg vriendelijk en zijn vaak ook erg benieuwd naar uw eigen manier van leven. Het is sowieso een bijzondere ervaring die u zeker eens mee moet maken als u in dit gebied geïnteresseerd bent.

Wanneer u een reis naar dit gebied wilt maken is het weer in Sapa Vietnam wel iets om rekening mee te houden. De meningen over de beste reistijd voor dit gebied verschillen een beetje. Wanneer u zo min mogelijk regen wilt, kunt u het best in de maanden december, januari en februari naar dit gebied reizen. Het kan dan wel behoorlijk koud worden en in de nachten zelfs afkoelen tot het vriespunt. Voor iets warmer weer zijn de maanden september, oktober, november, maar en april het meest geschikt. In deze maanden regent het wel iets meer dan in onze wintermaanden maar u zit nog steeds buiten het regenseizoen.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy