Hue

Een reis naar Azië is voor veel jongeren een geweldige manier om meer over de wereld en zichzelf te weten te komen. Vietnam is aan een enorme opmars bezig als populaire bestemming in Zuidoost-Azië. Dit land biedt dan ook alles wat u nodig heeft voor een geslaagde rondreis of backpacktocht. Er is schitterende jungle te vinden op verschillende plekken in het land, er zijn prachtige berggebieden en rijstvelden. Maar ook voor prachtige stranden en baaien zit u helemaal goed in Vietnam. Het land heeft een geweldige lange kustlijn met mooie tropische stranden. En ook qua steden heeft Vietnam veel te bieden met onder andere Hanoi en Ho Chi Minh stad. Maar er zijn ook talloze kleinere steden die de moeite van het bezoeken zeker waard zijn. In het midden van Vietnam ligt de stad Hue of Huê. Hue lag vroeger op de grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De stad heeft vandaag de dag iets meer dan 340.000 inwoners en heeft een lange en rijke geschiedenis. We vertellen op deze pagina meer over de geschiedenis van de stad en de bezienswaardigheden die u er kunt vinden.

 

 

Geschiedenis

 

Hue Vietnam was tussen 1802 en 1945 de keizerlijke hoofdstad van het Aziatische land. In de stad werd in deze tijd het keizerlijk paleis gebouwd dat gebaseerd is op de wereldberoemde Verboden Stad, het keizerlijk paleis van Peking.  Verder zijn er in de oude stad in de keizerlijke tijd mooie gebouwen als de Thien Mu Pagode en de Keizerlijke tombes gebouwd. De oude stad kunt u vinden op de noordoostelijke oever van de Huong Giang rivier. Het grootste deel van de nieuwere gebouwen vindt u op de andere, zuidwestelijke oever van deze rivier die ook wel Parfumrivier wordt genoemd. De stad was in de keizerlijke periode het Vietnamese broedpunt van creativiteit en intellect. En dat ziet u nu nog steeds terug in de vele kunstenaars, musici en filosofen die u in de stad vindt. Het best ziet u de keizerlijke periode natuurlijk terug in een aantal bezienswaardigheden. We zetten alle bezienswaardigheden in deze leuke stad hieronder voor u op een rijtje. Maar de keizerlijke periode is niet de enige fase in de geschiedenis van Vietnam dat Hue een belangrijke rol speelde. Ook in de Vietnamoorlog is er veel gevochten in en rond Hue tussen de Vietcong en Noord-Vietnamezen enerzijds en de Amerikanen en de Zuid-Vietnamezen aan de andere kant. Door de strategische ligging was Hue erg belangrijk voor beide kampen en dit heeft voor veel bloedvergieten gezorgd waarvan ook nog sporen te vinden zijn in Hue.

 

 

De keizerlijke tombes

 

De graftombes van Hue zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden van heel Vietnam. In de keizerlijke periode van de stad overleden er natuurlijk ook keizers en die moesten uiteraard een waardige laatste rustplaats toebedeeld krijgen. Dit heeft gezorgd voor de bouw van een aantal indrukwekkende keizerlijke tombes in de nabije omgeving van Hue. De mooiste tombes liggen op iets meer dan 5 kilometer van het stadscentrum en zijn te voet of met de fiets te bereiken voor een actieve trip. Maar u kunt natuurlijk ook met scooter, auto, boot of taxi naar de keizerlijke tombes gaan. De weg naar de tombes is op zichzelf al mooi met prachtige vergezichten, rijstvelden en kleine dorpjes en boerderijen. De tombes zelf zijn imposante gebouwen in kenmerkende Aziatische stijl middenin mooie natuurgebieden. U kunt de verschillende tombes iedere werkdag bezoeken tot 17:30 in de middag. Er zijn een groot aantal verschillende tombes maar de Khai Dinh’s tombe, Minh Mang tombe en de Tu Doc’s tombe zijn zeker een bezoekje waard.

 

 

Tu Cam Thanh

 

Naast de keizerlijke tombes is de verboden stad oftewel Tu Cam Thanh de bekendste bezienswaardigheid van Hue. Het keizerlijke complex heet ook wel de verboden stad omdat het vroeger streng verboden was om als gewone burger in dit deel van de stad te komen. De ommuurde citadel van Hue is inmiddels natuurlijk voor iedereen toegankelijk en hier zijn de prachtigste gebouwen te vinden. Denk aan tempels, paviljoens en keizerlijke paleizen, alles natuurlijk uitbundig versiert. De belangrijkste plekken binnen Tu Cam Thanh zijn de To Mieu Tempel in het zuidwesten van het complex en de paarse stad waar de keizer zelf woonde in het midden van het complex. Tijdens de Amerikaanse bombardementen is een groot deel van de schoonheid van Tu Cam Thanh verloren gegaan maar er is gelukkig nog genoeg moois over. Van de in totaal 148 gebouwen in de citadel bleven er 20 helemaal ongedeerd en een groot deel van de andere gebouwen is inmiddels gerestaureerd.

 

 

Song Huong rivier 

 

De stad Hue ligt aan de Song Huong rivier die ook wel de parfumrivier wordt genoemd. Een boottochtje over deze mooie rivier is een leuke activiteit wanneer u langere tijd in Hue verblijft. Er zijn een aantal boottochten die u naar de beroemde Thien Mu Pagode brengen en ook een bezoekje aan het dorp Thuong Hai bij de keizerlijke tombes behoort tot de mogelijkheden. Een tochtje over de rivier is een leuke en originele manier om meer van de omgeving van Hue te zien.

 

 

Thanh Toan brug

 

Niet ver buiten het centrum van Hue kunt u de Thanh Toan Brug over de Song Huong vinden. Deze bijzondere brug is zowel lopend als met een leuke tocht op fiets of scooter eenvoudig te bereiken vanuit de stad. De Thanh Toan brug is helemaal gemaakt van hout behalve de overkapping van dakpannen. Dit geeft de brug een sfeervolle Aziatische uitstraling. Vanaf de brug kunt u bovendien genieten van een mooi uitzicht over de rivier en de omgeving.

 

 

Vinh Moc tunnels

 

Deze tunnels liggen weliswaar niet heel erg in de buurt van Hue maar willen we hier toch bespreken. Hue is namelijk de grote stad die het dichtst bij de bijzondere Vinh Moc tunnels. Veel mensen die deze tunnels bezoeken doen dat dan ook vanuit Hue. De Vinh Moc tunnels zijn aangelegd tijdens de Vietnamoorlog om te kunnen schuilen tijdens de Amerikaanse bombardementen. In de tunnels is eigenlijk een heel dorp ontstaan met keukens, scholen en zelfs een bevalkamer. De tunnels hebben tientallen levens gered en zijn in tegenstelling tot de tunnels bij Ho Chi Minh stad in zeer goede staat bewaard gebleven. Wanneer u geïnteresseerd bent in het recente verleden van dit mooie land is een bezoekje aan de Vinh Moc tunnels een absolute must.

 

 

Thien Mu Pagode

 

Vlak buiten de citadel Tu Cam Thanh op een oever van de Song Huong ligt de Thien Mu Pagode. Deze enorme tempel bestaat uit maar liefst 7 verdiepingen en is ruim 20 meter hoog. De pagode stamt oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw en is een van de meest bijzondere van heel Vietnam. De achthoekige tempel verwierf onder andere bekendheid doordat in 1963 een monnik zichzelf hier in brand stak. De auto waarin de monnik dat deed staat tegenwoordig tentoongesteld bij de Thien Mu Pagode. De leukste manier om de fraaie tempel te bereiken is met een boottochtje.

 

 

Thuan An

 

De ligging aan de kust betekent natuurlijk ook dat er rondom Hue de nodige stranden te vinden zijn. Een van onze favoriete stranden is het Thuan An strand op enkele kilometers van Hue. Op dit strand kunt u heerlijk relaxen en zwemmen maar ook snorkelen of een visje eten in een van de bars bij het strand behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

 

 

Hoe te bereiken

 

Hue is op enorm veel manieren te bereiken. Een van de leukste en meest bijzondere is volgens ons met de scooter vanaf Hoi An. U vliegt dan eerst naar de mooie stad Hoi An en huurt daar een scooter. Het is overigens een aanrader om eerst een paar dagen in Hoi An te blijven om te genieten van alles wat die stad te bieden heeft. Met de scooter is het iets meer dan 150 kilometer van Hoi An naar Hue en dit is prima in een dag te doen. Tijdens deze reis passeert u de schitterende Hai Van pass die hoog op de bucketlist van veel motor- en scooterrijders staat. De pas is 21 kilometer lang en biedt schitterende uitzichten over de zee en het omliggende platteland. U kunt de rit natuurlijk ook andersom maken en vanuit Hue verder reizen naar Hoi An met de scooter.

Hue zelf is ook uitstekend per vliegtuig te bereiken. Het kleine vliegveld heeft goede verbindingen met andere Vietnamese steden zoals Hanoi en Ho Chi Minh stad. Vanuit Europa kunt u naar deze steden vliegen en vervolgens doorvliegen naar Hue. Vergeet uiteraard niet eerst een visum voor Vietnam aan te vragen wanneer u vanuit Europa hier naartoe reist. Vanuit Hanoi kunt u trouwens ook uitstekend met de nachttrein naar Hue reizen. Deze trein doet er ongeveer 12 uur over terwijl de trein vanuit het zuidelijker gelegen Da Nang je in ongeveer tweeënhalf uur naar Hue brengt. Er gaan ook bussen naar Hue onder andere vanuit Hanoi, Hoi An en Phong Nha.

 

 

Klimaat

 

Net als in de rest van Vietnam is er in de omgeving van Hue een erg wisselend klimaat. Zeker wanneer u veel buiten wilt zijn is het aan te raden niet in het regenseizoen naar het midden van Vietnam af te reizen. Tussen augustus en september valt er enorm veel regen en is het bijvoorbeeld niet erg comfortabel om over de Hai Van pass te rijden. In de zomermaanden mei tot en met september is het ook nog eens enorm warm in de omgeving van Hue waardoor veel mensen het ook niet prettig zullen vinden om veel te ondernemen. De beste reistijd voor Hue ligt volgens ons dan ook in de maanden februari, maart en april. Maar als u minder problemen heeft met regen of erg warm weer is deze bijzondere stad natuurlijk ook in de andere maanden een aanrader!

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy