Beste Reistijd

Als u op zoek bent naar een bestemming voor een verre vakantie of een backpackreis is Vietnam een hele goede optie. Vietnam is wat ons betreft een van de mooiste landen van de wereld. Het land biedt een fantastische afwisseling tussen historie, cultuur en natuur. In Vietnam vindt u prachtige steden als Hanoi en Hoi An maar ook uitgestrekte rijstterrassen, gigantische watervallen en woeste jungle. Daarnaast heeft het land een enorme hoeveelheid paradijselijke stranden en baaien zoals de wereldberoemde Halong Bay.  Dit prachtige en grotendeels tropische land heeft wel een klimaat om rekening mee te houden. Vietnam heeft een behoorlijk weerbarstig klimaat en het is daarom verstandig hier eerst wat over te weten te komen voor u uw reis naar dit mooie land gaat boeken. Een vakantie naar Vietnam in het regenseizoen kan namelijk voor sommige vakantiegangers een teleurstelling vormen. Op deze pagina vertellen we u daarom meer over de vakantieseizoenen en het klimaat van Vietnam. Ook het tijdsverschil en de beste reistijd voor de verschillende delen van Vietnam zullen de revue passeren.

 

 

Seizoenen

 

Wanneer het hebben over seizoenen op de klimaatpagina zult u waarschijnlijk direct aan de zomer, herfst, winter en lente denken. We willen het hier echter vooral met u hebben over de vakantieseizoenen waarin de meeste mensen Vietnam bezoeken. We onderscheiden hierin het hoogseizoen, tussenseizoen en het laagseizoen. Het hoogseizoen ligt in Vietnam net als in de meeste toeristische gebieden in de maanden juli en augustus. Omdat in deze maanden de meeste mensen vakantie hebben zijn de Vietnamese zomermaanden (Vietnam ligt net als Nederland op het noordelijke halfrond) het drukste seizoen qua toeristen. De prijzen liggen in deze maanden vaak 50% tot wel 100% hoger dan tijdens de rest van het jaar. Qua weer zijn deze maanden wellicht niet de beste maanden om het land te bezoeken maar daar vertellen we u straks meer over. Het weer in het tussen- of middenseizoen dat loopt van december tot en met maart is een stuk beter en bovendien zijn de prijzen in dit seizoen een stuk lager. Dit is wat ons betreft het gunstigste seizoen voor een bezoek aan het schitterende Vietnam.  Het laagseizoen loopt van april tot en met juni en van september tot en met december. In dit seizoen zijn de prijzen laag en is het weer als u het een beetje slim plant meestal ook prima. Doordat Vietnam behoorlijk langgerekt is wordt het land in drie klimaatzones opgedeeld met ieder een ander regenseizoen. Door uw reis slim in te delen kunt u dus ook in het laagseizoen het regenseizoen ontlopen. Op de pagina over de seizoenen vertellen we nog meer over de verschillende seizoenen in het toerisme van Vietnam. Over het klimaat in Vietnam vertellen we hieronder meer.

 

 

Klimaat Vietnam

 

Zoals gezegd moet Vietnam worden opgedeeld in drie klimaatzones om een goed beeld te krijgen van het weer dat u tijdens uw reis kunt verwachten. Natuurlijk zijn er ook meer regionale verschillen binnen deze zones maar het zou te veel worden om dit alles te bespreken. Als u van plan bent langer op een plek te blijven, is het altijd verstandig even de gemiddelde temperaturen op deze plek op te zoeken voordat u vertrekt. De eerste klimaatzone is het subtropische Noord-Vietnam. Deze zone ligt het verst van de evenaar en is dan ook over het algemeen de minst warme regio van Vietnam. Doordat het noorden van Vietnam behoorlijk bergachtig is, kunnen de verschillen tussen de plekken ook behoorlijk zijn. De stelregel die u hiervoor aan kunt houden is dat de temperatuur met iedere 100 meter die u omhoog gaat, met 0,6 graden Celsius zal dalen. Als u van plan bent de bergen in te gaan zult u dus warme kleren mee moeten nemen. De gemiddelde temperaturen die we hier zullen bespreken gaan uit van zeeniveau dus in de hogere gebieden zal het vaak kouder zijn. Het regenseizoen valt in het noorden van Vietnam in de zomermaanden: juli, augustus en september zijn hier de natste maanden maar ook in juni en oktober kan het behoorlijk regenen. In de wintermaanden kan het koud zijn in Vietnam met gemiddelde temperaturen van 18 of 19 graden Celsius. Voor dagen aan een van de mooie stranden in Noord-Vietnam is dit seizoen dan ook niet heel geschikt. Voor een actieve reis is dit echter een prima temperatuur, denk er wel om dat u warme kleding meeneemt als u het noorden van Vietnam in de winter wilt bezoeken.

Het midden van Vietnam dat ook wel Centraal-Vietnam genoemd wordt heeft in tegenstelling tot het noorden van het land een tropisch klimaat. De gemiddelde temperaturen liggen het hele jaar boven de twintig graden maar het regenseizoen is hier erg heftig en lang. In de maanden augustus tot en met januari kan het hier flink regen met een absolute piek in september en oktober. De temperatuur is wel het hele jaar comfortabel met gemiddelde temperaturen van 21 graden in de koudste maanden november en december. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn met een gemiddelde temperatuur van boven de 30 graden eigenlijk te warm voor een actieve backpackvakantie. In de maanden april, mei en juni kunt u wel optimaal genieten van de zon en de stranden in het midden van Vietnam.

De laatste klimaatzone die we onderscheiden is het zuiden van Vietnam. In dit tropische deel van Vietnam zijn de temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen het laagst. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden zijn de wintermaanden hier absoluut niet koud te noemen. Maar ook in de zomermaanden wordt het hier gemiddeld nooit veel warmer dan 30 graden Celsius. Het regenseizoen is in het tropische zuiden wel behoorlijk heftig en lang. Van mei tot en met oktober kunt u hier eigenlijk iedere dag wel een flinke bui verwachten. Toch hoeft dit niet te betekenen dat u hier in deze maanden beter niet kunt zijn. Veel vakantiegangers liggen gewoon op het strand tijdens het regenseizoen. Het komt dan ook vaak voor dat de zon de hele dag schijnt en het droog is, afgezien van een enkele felle bui aan het eind van de middag. Hopelijk heeft u zo een beetje een beeld van het klimaat in dit prachtige land, op onze klimaatpagina vertellen we meer over het klimaat in Vietnam.

 

 

Tijdverschil en beste reistijd

 

U moet met het veel dingen rekening houden wanneer u naar Vietnam wilt gaan reizen en dan hebben we het niet alleen over het weer en het klimaat. Het is ook verstandig om te denken aan het tijdsverschil met Vietnam. Vietnam valt volledig binnen de tijdzone UTC +7 en kent dus geen tijdsverschillen binnen het land. Er worden ook geen aparte zomer- en wintertijd gehanteerd in Vietnam. Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam kan dan ook verschillen aan de hand van onze zomer- en wintertijd. Wanneer er bij ons zomertijd geldt is het in Vietnam 5 uur later dan in Nederland. In de wintertijd loopt dit tijdsverschil op tot 6 uur. Op de pagina over tijdverschil vertellen we u nog meer over de tijd in Vietnam.

Net als bij het klimaat verschillen natuurlijk ook de beste reistijden tussen de verschillende delen van Vietnam. Aan de hand van het klimaat en het regenseizoen kunt u natuurlijk al een inschatting maken maar de beste reistijd per regio zullen we hier toch ook nog even bespreken. Voor Noord-Vietnam houden we de maanden oktober tot en met april aan als beste reistijd. De wintermaanden december en januari worden hierbij weleens vergeten maar wat ons betreft hoeft de wat lagere temperatuur helemaal niet vervelend te zijn. Dit is volledig afhankelijk van uw reisdoel. Als u in deze regio op het strand wil liggen kunt u het beter kiezen voor de maanden oktober, november en april. Maar in de koude maanden kunt u juist prachtig door de bergen lopen in het noorden van Vietnam. De imposante watervallen in Noord-Vietnam zoals de Ban Gioc zijn tijdens en net na het regenseizoen op hun indrukwekkendst.

Voor het midden van het land valt de beste reistijd wat ons betreft in de lente. De maanden februari tot en met juni zijn vrij droog en al behoorlijk warm. In de zomermaanden wordt het hier al snel iedere dag warmer dan 30 graden Celsius en begint ook de kans op regen toe te nemen. Maar toch zijn de zomermaanden een uitstekende periode om de vele prachtige stranden in Centraal-Vietnam te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan de stranden bij Hoi An en Nha Trang. In de maande juli en augustus is het hier iedere dag lekker en warm en bijna altijd zonnig. Voor een reis naar het zuiden van Vietnam zijn de Nederlandse wintermaanden het meest geschikt. Van december tot en met maart zijn de temperaturen hier zeer aangenaam (gemiddeld zo’n 28 graden Celsius) en is de kans op regen erg klein. Ook de maanden november en april zijn prima geschikt om door het zuiden van Vietnam te reizen.

Als u van plan bent het hele land door te reizen kunt u aan de hand van de beste reistijd per regio een aardige inschatting van een slim reisplan maken. Wat ons betreft is het meest prettige seizoen voor een backpackreis voor het hele land tussen januari en mei. U kunt wanneer u reist in deze tijd, het best van zuid naar noord reizen. In het zuiden is het in januari namelijk al lekker warm en zal er waarschijnlijk nauwelijks regen vallen. Naarmate het in het zuiden warmer wordt reist u verder richting het noorden van het land. Het klimaat in combinatie met de prijzen laat zien dat het reguliere hoogseizoen van juli en augustus helemaal niet per se de beste tijd is om Vietnam te bezoeken. Als dit uw enige optie is, kunt u in deze maanden zeker genieten van de schoonheid van Vietnam. Kunt u er ook in de wintermaanden tussenuit dan kunt u wellicht beter kiezen voor een reis naar Vietnam in de maanden december tot en met maart.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy