Seizoenen

Vietnam is een snel opkomende bestemming in Zuidoost-Azië. Zowel onder vakantievierders als onder backpackers is dit land steeds geliefder. Het heeft dan ook enorm veel te bieden op het gebied van natuur, cultuur en historie. In Vietnam vindt u onder andere bijzondere jungles, uitgestrekte rijstvelden en de prachtigste stranden en baaien langs de uitgestrekte kustlijn. Het verbaast ons dan ook eigenlijk niets dat het grote publiek dit land steeds meer begint te ontdekken. Een veel gestelde vraag over Vietnam is in welke periode u het land het beste kunt bezoeken voor uw vakantie of reis. De meeste mensen willen immers zo goedkoop mogelijk reizen en bovendien genieten van de beste weersomstandigheden. Het lastige aan het beantwoorden van die vraag is dat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Vietnam is namelijk, zoals sommige mensen misschien wel weten, een vrij langgerekt land. De afstand van het noordpunt naar het zuidpunt van Vietnam is ongeveer 1600 kilometer. Wel is het land in de breedte over het algemeen behoorlijk smal. Het lastige aan een langgerekt land is dat er verschillende weersomstandigheden zijn in het land. Hoe het weer door het jaar heen verloopt in het zuiden van het land kan totaal verschillen van het noorden van het land. Waar u bij Vietnam ook altijd aan moet denken is dat in bepaalde maanden van het jaar het regenseizoen is. Dus als u absoluut niet tegen regen kan tijdens uw vakantie, dan is het verstandig om uw vakantie buiten het regenseizoen om te boeken.

 

 

Drie klimaatzones

 

Grofweg kunt u Vietnam indelen in drie verschillende klimaatzones, namelijk: Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam. In elk van deze regio’s is het klimaat anders en geldt dus ook een ander reisadvies.

Noord-Vietnam is vergeleken met de rest van het land tamelijk bergachtig en ligt ook wat verder van de evenaar dan de andere twee zones. Dit brengt met zich mee dat de temperatuur over het algemeen wat lager ligt dan in de zuidelijker gelegen gebieden van Vietnam. Dit is zeker het geval als u op behoorlijke hoogte zit. Met name in de winter kan de temperatuur redelijk laag liggen. Dan kan de temperatuur dalen tot een graad of 15. Als er dan harde wint bij komt kijken, kan de gevoelstemperatuur nog lager liggen. Als u dus tussen november en maart het noorden van Vietnam gaat bezoeken, dan is het zeker een aanrader om gepaste kleding mee te nemen. Zeker wanneer u van plan bent de bergen in te gaan moet u rekening houden met koud weer en heel soms zelfs sneeuw. Tussen mei en oktober is het zomer in Noord-Vietnam. Het is dan warm en vochtig. Tussen juli en september valt in deze zone de meeste regen. Veel reizigers zullen het regenseizoen het liefst vermijden maar voor het bekijken van de indrukwekkende watervallen in het noorden van Vietnam is dit juist de beste periode.

In Centraal-Vietnam heerst een tropisch klimaat, waar dat in Noord-Vietnam een subtropisch klimaat heerst. Dit komt doordat Centraal-Vietnam een stuk dichter bij de evenaar ligt. Het weer kan in Centraal-Vietnam dan ook compleet anders zijn. Toch is het weer in Centraal-Vietnam niet zo verschillend van Noord-Vietnam als u het vergelijkt met Zuid-Vietnam. Centraal-Vietnam heeft namelijk wel degelijk nog enkele weerkenmerken van Noord-Vietnam. In deze zone wordt het in de winter echter een stuk minder koud dan in het noorden van het land. De warme periode is in Centraal-Vietnam een stuk langer dan in Noord-Vietnam. De warme periode loopt in Centraal-Vietnam namelijk over het algemeen tussen februari en augustus. Gelijk daarna kunnen de temperaturen behoorlijk dalen en in oktober en november is er zelfs kans op tyfoons.

Net als Centraal-Vietnam heeft ook Zuid-Vietnam een tropisch klimaat. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel toeristen deze regio’s opzoeken. U kunt het weer in Zuid-Vietnam opdelen in drie periodes. Van december tot maart heeft u een droge periode, waarin het ook niet al te warm is. Van mei tot juni is een droge periode, waarin het enorm heet kan worden. Van juli tot november is een warme en natte periode. In deze laatste periode regent het niet constant, maar vallen regelmatig enorme regenbuien met veel neerslag. Het regenseizoen is in Zuid-Vietnam behoorlijk hevig en duurt ook behoorlijk lang. Er kunnen door de vele regen ook landslides ontstaan, maar gelukkig zijn de Vietnamezen daar goed op voorbereid. In de warme periodes in Zuid-Vietnam is het gemiddeld 32 graden. Het is overigens het hele jaar gemiddeld meer dan 26 graden Celsius in dit deel van Vietnam.

 

 

De verschillende ‘seizoenen’

 

Nu u wat meer kennis heeft over het klimaat in de verschillende zones, kunnen we wat dieper ingaan op in welke periodes het nou het gunstigst is om een vakantie naar Vietnam te boeken. Als we het over vakanties hebben, kunt u over het algemeen het jaar in drie seizoenen indelen, namelijk het laagseizoen, het hoogseizoen en het tussenseizoen. Het hoogseizoen qua toerisme ligt over het algemeen in heel Vietnam in juli en augustus. Dit heeft er natuurlijk onder andere mee te maken dat meeste toeristen uit het Westen dan zomervakantie hebben. En wie met de familie of het gezien een vakantie naar Vietnam boekt, gaat natuurlijk over het algemeen niet een weekje in de krokusvakantie. Het liefst trekt u meerdere weken voor een bezoek aan dit prachtige land uit mede doordat de reis behoorlijk is. Dan blijft voor de meeste gezinnen eigenlijk alleen het hoogseizoen nog over. Het logische maar grote nadeel aan het hoogseizoen is dat de prijzen voor toeristen vrijwel overal 50% hoger liggen dan in de rest van het jaar. Het tussenseizoen loopt grofweg van december tot maart en de overige maanden vormen het laagseizoen (oktober tot november en april tot juni). Het grote voordeel van deze seizoenen is dat de prijs minder hoog ligt dan in het hoogseizoen.

 

 

Het regenseizoen

 

Zoals we al eerder hebben gezien kan het regenseizoen per zone behoorlijk verschillen. In het midden van de zomer valt over het algemeen de meeste regen. Dit kunt u zien als iets vervelends tijdens uw vakantie in het hoogseizoen, maar u kunt het ook beschouwen als een welkome verfrissing op een gloeiendhete dag. In de zomer kan het namelijk enorm heet worden in geheel Vietnam. Het is dus niet per se heel erg om tijdens het regenseizoen Vietnam te bezoeken. Bovendien regent het dan zeker niet de hele dag. Vaak regent het maar een uurtje heel hevig. Meestal is het zelfs rond dezelfde tijd op de dag. U kunt dan de hele dag activiteiten ondernemen of op het strand liggen en tijdens een heftige bui aan het eind van de middag even binnen bijkomen.  

 

 

Beste reistijden in Vietnam

 

Voorop gesteld moet worden dat, hoe verbazingwekkend sommige mensen dat ook zullen vinden, de zomermaanden in het hoogseizoen eigenlijk de minst geschikte maanden zijn om Vietnam te bezoeken. Dat geldt voor eigenlijk het hele land. Dit heeft te maken met het feit dat het vaak enorm heet is in deze maanden. Zo heet is het dat u eigenlijk vrij weinig kunt doen, zonder veel te zweten en snel vermoeid te raken. Ook begint het regenseizoen in de verschillende regio’s van Vietnam of is het al bezig. Maar wat zijn nou de beste reistijden voor Vietnam? Kunt u het beste in het laagseizoen, het tussenseizoen of het hoogseizoen een vakantie boeken naar het Zuidoost-Aziatische land?

In Noord-Vietnam zijn de grootste temperatuurverschillen te meten. In de winter van 2016 heeft het hier zelfs gesneeuwd, maar in het midden van de zomer is het hier het warmst van heel het land. Ons advies is daarom ook om vooral in het laagseizoen of tussenseizoen naar Noord-Vietnam te gaan. Specifiek zouden we tussen oktober en december adviseren, maar ook februari, maart en april zijn prima te doen. In Januari kan het toch behoorlijk fris zijn. In dit gedeelte van Vietnam.

In Centraal-Vietnam begint het regenseizoen een stuk later en is de gemiddelde temperatuur een stuk hoger dan in Noord-Vietnam. Het is ook in deze regio beter om in het laag- of tussenseizoen de vakantie te boeken, aangezien het weer dan het prettigst is. In onze zomermaanden is het in Centraal-Vietnam eigenlijk te heet en tot en met half december kan het hier hevig regenen. Daarom kunt u het beste in onze lentemaanden naar Centraal-Vietnam op vakantie gaan.

In het zuiden van Vietnam wordt het niet zo warm als in Centraal-Vietnam, maar is de temperatuur wel heel constant door het jaar heen. De temperatuur blijft eigenlijk het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. Wel is in deze regio de regenperiode een stuk langer. De meeste regen valt tussen mei en oktober, waardoor de straten van grote steden zelfs kunnen overstromen. U kunt daarom het beste in het tussen- of laagseizoen naar Zuid-Vietnam gaan. De prettigste maanden zijn van december tot maart.

Vietnam valt dus in te delen in drie zones, die allemaal een eigen klimaat hebben. Het weer in Vietnam enorm verschillen per regio en kan bovendien snel omslaan. Het weer per regio is dus belangrijk om in de gaten te houden als u op vakantie of backpackreis wil naar het mooie land. Daarbij is het met name belangrijk om het regenseizoen van Vietnam in het achterhoofd te houden. Over het algemeen kunt u het best in het laag- of tussenseizoen naar de verschillende regio’s afreizen. Het hoogseizoen is vaak behoorlijk heet en nat en bovendien zijn de prijzen in dit seizoen een stuk hoger dan in de rest van het jaar. Natuurlijk is het als het enige mogelijkheid is om Vietnam te bezoeken ook in het hoogseizoen meer dan de moeite waard.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy