Feestdagen

Een reis naar Vietnam is voor steeds meer mensen een bucketlist trip. Het prachtige land in Zuidoost-Azië heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen onder backpackers en vakantiegangers. Vietnam is een veelzijdig en vriendelijk land met ontelbare prachtige plekken. Van de imposante bergen en watervallen in het noorden tot de jungles en Mekong Delta in het zuiden. Vietnam heeft eigenlijk alles te bieden wat de meeste reizigers zoeken en de toenemende populariteit is dan ook niet zo verwonderlijk. De interessante Vietnamese cultuur en historie zijn voor veel reizigers een belangrijk onderdeel van een reis naar Vietnam. Er zijn vele musea en plekken waar u de roerige historie van Vietnam verder kunt leren kennen. Zo is de demarcatielijn die de grens vormde tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam bijvoorbeeld een bijzondere plek om te bezoeken wanneer u interesse heeft in de geschiedenis. De geschiedenis is nauw verweven met de cultuur van Vietnam. Over de eetcultuur en keuken worden elders op deze site besproken en op deze pagina gaan we het hebben over de feestdagen in Vietnam. Verschillende feestdagen vormen een belangrijk onderdeel cultuur van Vietnam. Wanneer u op reis bent in het land is het erg leuk om de feestdagen mee te maken. Zo viert u niet alleen lekker feest maar krijgt u ook een inkijkje in de Vietnamese cultuur. Hieronder kunt u meer te weten komen over de feestdagen en in welke plaatsen u de feesten het best kunt vieren.

 

 

Tet Festival

 

Het belangrijkste feest van Vietnam is Tet festival oftewel Tet Nguyen Dan. Dit is een festival rondom de belangrijkst nationale feestdag: het Vietnamees nieuwjaar. Het Vietnamees nieuwjaar is nauw verwant aan het Chinees nieuwjaar en is eigenlijk geen feestdag maar een hele feestweek. Het feest valt, afhankelijk van de maankalender, ergens aan het eind van januari of aan het begin van februari. In 2019 valt het Tet festival van 4 februari tot en met 9 februari.  Tijdens het feest worden de voorouders van de Vietnamezen geëerd en is het hele land eigenlijk een groot feest. Het zou zomaar kunnen dat u bij een Vietnamese familie wordt uitgenodigd om dit feest met ze te vieren. Een buitenlander in uw huis tijdens het Vietnamese nieuwjaar zorgt volgens de overlevering namelijk voor meer geluk in het nieuwe jaar. Een andere traditie is het uitdelen van envelopjes met geld aan kinderen op straat. Het is leuk om hier als toerist aan mee te doen en wat envelopjes met 5000 Dong te kopen (omgerekend zo’n 20 eurocent). Het is handig om ook met de planning van uw reis rekening te houden met Vietnamees nieuwjaar. Tijdens het feest ligt het hele land plat en kunt u eigenlijk nauwelijks reizen en ook geld pinnen is vaak lastig. Zorg dat u goed voorbereid aan het feest begint en blijf het lekker vieren op een mooie plek. Steden als Hanoi en Ho Chi Minh stad zullen tijdens het Vietnamees nieuwjaar bijvoorbeeld een groot feestgedruis zijn.

 

 

Bevrijdingsdag en Onafhankelijkheidsdag

 

Een andere belangrijke nationale feestdag is 30 april. Op deze dag werd in 1975 Saigon bevrijdt en kwam er een einde aan de oorlog tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. Tijdens deze dag zijn banken en overheidsgebouwen gesloten maar reizen en gebruik maken van andere faciliteiten zoals winkels en restaurants is geen probleem. De Vietnamezen hebben rondom deze bevrijdingsdag vaak een vakantie van twee weken dus prijzen van tickets en hotels zullen iets hoger zijn. Het kan verstandig zijn om van tevoren wat dingen te boeken voor deze periode omdat er veel volgeboekt is. Een andere belangrijke dag is de Vietnamese Onafhankelijkheidsdag op 2 september. Op deze dag wordt het einde van de Japanse bezetting in 1945 herdacht. Dit feest wordt het grootst gevierd op het Ba Dinh plein in Hanoi. Hier vindt een spectaculaire parade en vuurwerkshow plaats. Ook op 2 september is reizen of winkelen verder geen probleem.

 

 

Plaatselijke feestdagen en het Huong Koningen festival

 

Er zijn een aantal feesten die niet door het hele land worden gevierd maar die gebonden zijn aan een plaats. Zo wordt er in Lim Village twee weken na het Vietnamees nieuwjaar altijd een bijzonder zangfestival georganiseerd. Een bijzondere religieuze feestdag in Hanoi is het Hai Ba Trung Festival. Op deze feestdag in de lente worden de Trung zussen geëerd met een parade bij een tempel in Hanoi. In de herfst vinden leuke en bijzondere festivals als het Kate festival in Po Re Me en het Do Son Festival met buffelgevechten plaats. Ook de bootraces in Soc Trang en het bloemenfestival van Da Lat zijn bijzondere feestdagen in de herfst.

Begin april vind door het hele land het Huong Koningen festival plaats. Dit festival herdenkt het ontstaan van de natie Vietnam onder de dynastie van de Huong Koningen. Tijdens dit feest worden door het hele land offers gebracht en vinden feesten plaats. De banken en overheidsgebouwen zijn tijdens het Huong Koningen festival ook gesloten. Een andere nationale feestdag is de dag van de dolende zielen oftewel Trang Nguyen. Tijdens deze dag in het zomerseizoen worden etenswaren en kleding geofferd om de dolende zielen te steunen. Ook worden tijdens deze dag de graven van overledenen schoongemaakt als blijk van respect. Al met al zijn er een aantal leuke en bijzondere nationale feestdagen in Vietnam. We raden u zeker aan deze feesten mee te vieren of de bijzondere gebruiken te bekijken wanneer u tijdens een feestdag in Vietnam bent.

 

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy