Klimaat

Vietnam is een prachtig land in het zuidoosten van Azië dat door steeds meer Nederlandse vakantiegangers en backpackers ontdekt wordt. Het land heeft ongeveer 100 miljoen inwoners en heeft een roerige maar ook interessante geschiedenis.  Vietnam biedt een geweldige afwisseling tussen bruisende steden en indrukwekkende natuur. U vindt er woeste jungles maar ook enorme bergketens en watervallen. Daarnaast heeft het land een enorme kustlijn met (volgens velen) enkele van de mooiste stranden van de wereld en baaien zoals de Halong Bay. Alles bij elkaar is het echt een land waar iedereen zich langere tijd uitstekend kan vermaken. Wanneer u wilt gaan backpacken of op vakantie wilt naar Vietnam, wilt u natuurlijk wel optimaal voorbereid zijn. U moet hiervoor informatie opzoeken en nadenken over wat u moet regelen en mee wilt nemen. Een van de belangrijkste zaken waarvan u op de hoogte moet zijn is natuurlijk het klimaat in Vietnam. Dit is van belang voor welke kleding u mee moet nemen maar ook voor welke activiteiten u het best kunt ondernemen. Op deze pagina vertellen we u daarom alles over het klimaat in Vietnam. Omdat Vietnam een zeer langgerekt land is, zitten er grote verschillen in het klimaat tussen bijvoorbeeld het zuiden en het midden van het land. Er zijn natuurlijk ook meer subtiele verschillen in klimaat maar u kunt Vietnam ruwweg indelen in drie verschillende klimaatzones: Noord-Vietnam, Centraal Vietnam en Zuid-Vietnam. Aan de hand van deze drie klimaatzones zullen we het klimaat van dit prachtige land hieronder bespreken.

 

 

Noord-Vietnam klimaat

 

Noord-Vietnam is natuurlijk het deel waar hoofdstad Hanoi ligt en ook de bekende toeristische attracties Sapa en Halong Bay. Noord-Vietnam is de koudste klimaatzone van de drie Vietnamese delen omdat het gebied het verst van de evenaar ligt. Dit betekent overigens niet dat het hier erg koud wordt want de gemiddelde temperatuur in de koudste maanden ligt rond de 18 graden Celsius. De koudste maanden zijn net als bij ons de wintermaanden december, januari en februari. Als u van plan bent in deze maanden naar Noord-Vietnam te reizen is het aan te raden warme kleren mee te nemen. In de nachten koelt het in het gebied rond Hanoi regelmatig af tot een graad of tien. In de schitterende berggebieden bijvoorbeeld rond Sapa kan het nog wel wat frisser worden dan in Hanoi. Met iedere honderd meter die u omhoog gaat koelt het gemiddeld iets meer dan een halve graad af en dit effect zorgt natuurlijk voor lagere temperaturen in de bergen van Noord-Vietnam. Het kan in de nacht zelfs wel eens vriezen in de berggebieden. Afgelopen jaar lag er zelfs sneeuw in de bergen bij Sapa. Als u ervan houdt kan dit daardoor een nog magischer tijd zijn om de bergen in Noord-Vietnam te bezoeken. Wanneer u het bij het gebied rond Hanoi en Halong Bay houdt hoeft u niet bang te zijn voor nachtvorst of sneeuw. Noord-Vietnam heeft een subtropisch klimaat en kent behoorlijk warme zomermaanden. Van mei tot en met september ligt de gemiddelde temperatuur boven de 28 graden Celsius. Het regenseizoen valt grotendeels gelijk met de warme zomer dus dit zijn wellicht niet de beste maanden voor een bezoek aan Noord-Vietnam. De beste reistijd voor Noord-Vietnam ligt volgens de meeste mensen in de maanden oktober tot en met april. In de maand april zijn de schitterende watervallen zoals de Ban Gioc op hun mooist omdat het net afgelopen regenseizoen dan voor een grote aanvoer van water heeft gezorgd. Als u lekker op het strand wilt liggen in het noorden van Vietnam zijn maart en april hele goede maanden om dit te doen. Al met al heeft Noord-Vietnam een vrij afwisselend klimaat met (voor Vietnamese begrippen) frisse maar mooie wintermaanden en een hele warme en vochtige zomer.

 

 

Centraal Vietnam klimaat

 

Het midden van Vietnam oftewel centraal Vietnam staat bekend om haar prachtige stranden en steden als Hoi An, Da Nang en Hue. Dit gedeelte van Vietnam heeft een nog wat zachtere winter dan het noorden van het land. Centraal Vietnam heeft dan ook officieel een tropisch klimaat. Hoewel u misschien zou verwachten dat het zuiden nog zonniger is, heeft centraal Vietnam de meeste zonuren van het hele land. De gemiddelde temperatuur daalt hier in geen enkele maand tot onder de 21 graden Celsius. Wanneer u in de winter naar centraal Vietnam gaat heeft u dus eigenlijk geen dikke jas nodig.  Het regenseizoen valt in het midden van Vietnam wat later dan in het noorden van het land. De natste maanden zijn hier september, oktober, november en december. Voor centraal Vietnam is de beste reistijd volgens ons de lente. In de periode van februari tot en met juni is het hier droog en is de temperatuur over het algemeen heerlijk aangenaam. Houdt er wel rekening mee dat het in mei en juni gemiddeld al tegen de 30 graden is. Als u graag lange wandeltochten of mountainbiketrips wilt maken kunt u beter in februari of maart gaan. In die maanden is het gemiddeld een graad of 23. Centraal Vietnam heeft eigenlijk het hele jaar door een gemiddelde tot warme temperatuur maar kent een vrij hevig regenseizoen in de herfst.

 

 

Zuid-Vietnam klimaat

 

Het zuiden van Vietnam waar u de wereldberoemde rijstvelden van de Mekong Delta en de grote stad Ho Chi Minh stad kunt vinden, heeft de meest stabiele temperatuur van het land. Het tropische klimaat zorgt dat het hier eigenlijk in iedere maand van het jaar gemiddeld warmer dan 26 graden Celsius is. Frisser dan een graad of 20 wordt het in het zuiden van Vietnam dan ook eigenlijk nooit. Het regenseizoen loopt in Zuid-Vietnam van mei tot november maar is minder heftig dan in het midden van het land. Over het algemeen blijft de regen in het regenseizoen hier beperkt tot een korte maar felle bui aan het eind van de middag. Ook in het regenseizoen liggen dan ook veel mensen gewoon lekker aan het strand in het zuiden van Vietnam. Dit maakt dat u eigenlijk het hele jaar door wel comfortabel in Zuid-Vietnam kan verblijven. Voor de minste regen en het lekkerste weer kiezen veel mensen voor een reis in de periode van december tot en met april. Zuid-Vietnam heeft al met al eigenlijk het rustigste klimaat met stabiele hoge temperaturen en een relatief rustig regenseizoen.

 

 

Orkaanseizoen Vietnam

 

Het orkaanseizoen is iets om rekening mee te houden wanneer u naar Vietnam gaat. Als u van plan bent om veel buiten te zijn en door afgelegen gebieden te reizen moet u goed op de hoogte zijn van de mogelijke orkanen en tyfoons. Het behoeft geen uitleg dat deze tropische stormen voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Het kan ook voorkomen dat gebieden tijdelijk niet of zeer slecht bereikbaar zijn door de stomen. Het orkaanseizoen in heel Vietnam loopt grofweg van mei tot en met december. De eerste maanden van dit seizoen is de kans op tropische stormen het grootst in het noorden van het land. Vanaf september verschuift de kans meer naar het midden en zuiden van het land. Het is raadzaam onderweg regelmatig de weersvoorspellingen te checken en in geval van naderend noodweer de lokale bevolking om adviezen te vragen. Alles bij elkaar heeft Vietnam een behoorlijk afwisselend klimaat. Wanneer u rekening houdt met het regenseizoen en orkaanseizoen en de gemiddelde temperaturen in uw achterhoofd houdt kunt u optimaal genieten van het prachtige Vietnam!

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy