Reisinformatie

Steeds meer Nederlanders kiezen Vietnam als bestemming van hun vakantie of backpackreis. Het land in Zuidoost-Azië mag dan ook met recht een van de snelst opkomende bestemmingen van de wereld worden genoemd. Vietnam heeft bijna 100 miljoen inwoners en is daarmee het veertiende land van de wereld op gebied van inwoneraantal. De hoofdstad van Vietnam is Hanoi dat met 6,5 miljoen inwoners echter niet de grootste stad van het land is. Dit is het zuidelijk gelegen Ho Chi Minh stad met ruim 9 miljoen inwoners. Deze twee grote steden zijn overigens ook twee belangrijke bezienswaardigheden van dit prachtige land. Het zijn ook deze twee steden die beschikken over een luchthaven die vanuit Europa rechtstreeks bereikbaar zijn. De reis naar Vietnam start voor veel mensen dus ofwel in Hanoi of in Ho Chi Minh stad. Andere steden die u wat ons betreft zou moeten bekijken zijn Hoi An en Hue. Behalve deze mooie steden staat Vietnam ook bekend om haar prachtige natuur. Er zijn in het land prachtige berggebieden te vinden zoals bijvoorbeeld de omgeving van Sapa waar u kunt zien hoe de bergstammen in het noorden van Vietnam traditioneel leven. In de omgeving van Sapa vindt u prachtige rijstvelden net als in de Mekong Delta in het zuiden van het land. Vietnam heef een geweldige kustlijn met fantastische baaien zoals de wereldberoemde Halong Bay. In deze baai moet u de jungle op het eiland Cat Ba ook zeker bekijken. Er zijn overigens nog veel meer mooie junglegebieden en eilanden te vinden in Vietnam. Het Whale Island, Phu Quoc en de eilandengroep archipel Con Dao beschikken over stranden die volgens velen tot de mooiste van de hele wereld behoren.  Wanneer u het over mooie stranden hebt kunt u Nha Trang en Mui Ne eigenlijk ook niet overslaan. Behalve relaxen en zwemmen lenen veel van deze plekken zich ook uitstekend voor wateractiviteiten zoals duiken, snorkelen en surfen. Er is al met al genoeg te doen in het prachtige Vietnam.  U kunt in dit land moeiteloos een paar maanden rondreizen zonder u een moment te vervelen. Natuurlijk moet u net als bij iedere verre reis wel een paar dingen uitzoeken over het land van bestemming. In het geval van Vietnam zijn dat onder andere de informatie over vaccinaties, uw budget en betalingen, eten en drinken en het vervoer in het land zelf. Op deze pagina geven we een korte  introductie over alles wat u moet weten voor u naar Vietnam reist, elders op deze site kunt u meer uitgebreide informatie over al deze onderwerpen.

 

 

Vaccinaties Vietnam’

 

Het laatste wat u wilt is natuurlijk een ziekte oplopen tijdens uw reis naar het mooie Vietnam. Het is dan ook aan te raden een aantal vaccinaties te halen voordat u naar het land afreist. Er zijn geen verplichte inentingen voor Vietnam maar het is wel aan te raden u in te laten enten tegen Hepatitis A en B. Ook de zogeheten DTP inenting tegen difterie, tetanus en polio is een verstandige zet wanneer u naar Vietnam reist. De inentingen zijn op veel verschillende plekken in het land te halen bijvoorbeeld bij Meditel waar u uzelf voordelig kunt laten vaccineren. Een inenting is meestal niet al te duur en vaak wordt het zelfs gedekt door de ziektekostenverzekering.

 

 

Backpacken in Vietnam

 

Wanneer u in Azië wilt backpacken is Vietnam de ideale bestemming. Het is niet alleen een geweldig en enorm afwisselend land, het reizen is er ook prettig en goed geregeld. Het binnenlandse vervoer is prima in orde en dit zorgt dat u veel vrijheid hebt. U kunt bijvoorbeeld op bijna alle plekken komen met de bus of de trein. Maar ook als u liever in uw eigen tempo reist kunt u Vietnam prima verkennen per motor of scooter. Daarnaast is het in Vietnam niet nodig om een georganiseerde tour of backpackreis te boeken. U kunt in principe iedere dag kijken waar u zin in heeft en er zijn overal goede overnachtingsmogelijkheden voor ieder budget. De prijzen in het land zijn sowieso relatief erg laag waardoor een lange backpackreis niet heel duur hoeft te zijn. De vliegtickets naar Vietnam worden bovendien steeds goedkoper waardoor het backpacken in Vietnam de afgelopen jaren steeds voordeliger is geworden. In het land zelf vindt u eigenlijk alles wat u in een mooie backpackreis zoekt. Van mooie stranden en levendige steden tot schitterende tempels en ongerepte natuur, Vietnam is alles bij elkaar de backpackbestemming bij uitstek!

 

 

Budget Vietnam

 

Zoals we hierboven al besproken hebben is Vietnam een zeer voordelig land om in te reizen. Met een euro of 30 per dag kunt u hier comfortabel rondreizen. Voor dit geld kunt u op de meeste plekken een privékamer in een hostel boeken, de belangrijkste bezienswaardigheden bezoeken, boodschappen voor onderweg doen en eten in normale restaurants. Dit maakt van Vietnam een van de meest goedkope landen om op een comfortabele manier te backpacken. Uiteraard beschikt het land ook over een hoop luxere accommodaties en restaurants. U kunt hier ook op een luxe manier reizen voor prijzen waar dat in West-Europa geenszins voor mogelijk is. Reizen door Vietnam is gewoonweg voordelig, hoe luxe u het hierbij wilt hebben kunt u zelf bepalen. Het is ook een aanrader om tijdens een lange backpackreis na alle hostels af te sluiten in een luxe hotel. Hoewel de meeste hostels ook van goede kwaliteit zijn, zal dit aanvoelen alsof u voor een paar dagen miljonair bent geworden.

 

 

Betalen in Vietnam

 

De prijzen in Vietnam zijn dus laag, maar waar betaalt u eigenlijk mee? U betaalt met de Vietnamese Dong die wordt afgekort als VND. Deze munteenheid mag officieel niet worden in of uitgevoerd dus kunt u het best direct wanneer u aankomt in Vietnam geld pinnen. Het pinnen van de Vietnamese Dong is een stuk voordeliger dan het wisselen bij een wisselkantoor. Dit is natuurlijk wel een goede optie wanneer u op reis door meerder Aziatische landen bent en nog een hoop Chinese of Thaise valuta bij u heeft. U kunt ook op straat geld wisselen maar hierbij is de kans dat u opgelicht wordt aanwezig. Een euro is tussen de 23.000 en 27.000 Dong waard dus schrik niet van de bedragen op sommige bankbiljetten. De bankbiljetten in Vietnam beginnen bij 200 Dong en lopen daarna op naar 500, 1000 en 2000 Dong. Deze bankbiljetten worden niet vaak gebruikt omdat ze dus niet heel veel waard zijn. Na de 2000 volgen 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 Dong. Dit laatste biljet is ongeveer 2 euro waard en wordt net als de briefjes van 10 en 20 duizend Dong behoorlijk veel gebruikt. De twee hoogste biljetten zijn 100.000 en 500.00 Dong. Dit laatste lijkt natuurlijk enorm veel geld maar is slechts 20 euro waard. Er zijn ook munten in omloop met kleine waardes maar ook deze worden niet veel gebruikt. Hoewel de kleine biljetten en munten niet veel gebruikt worden, is het wel handig om hier altijd wat van op zak te hebben. Wanneer u met de grote biljetten betaalt wil het namelijk nog weleens voorkomen dat er geen wisselgeld voor handen is en u te veel moet betalen. Het is op veel toeristische plaatsen ook mogelijk om met de Amerikaanse dollar te betalen.

 

 

Stekker Vietnam

 

Als u wat vaker verre landen hebt bezocht weet je natuurlijk dat jouw stekkers niet overal zomaar in het stopcontact passen. Ook in Vietnam kunt u op veel plaatsen niet zonder omvormer en/of verloopstekker gebruik maken van het elektriciteitsnet met uw Europese stekkers. Dit kan heel vervelend zijn wanneer u bijvoorbeeld uw telefoon op wilt laden in Vietnam. De verschillende stopcontacten in de wereld hebben allemaal een letter gekregen. Het in Nederland gangbare stopcontact is van type C. In Vietnam worden de stopcontacten van type A, C en D gebruikt. In stopcontact C kunnen de meeste stekkers die wij gebruiken zonder problemen worden ingeplugd. Voor de stopcontacten van types A en D heeft u echter een reisstekker nodig. Deze zijn gelukkig voor een paar euro te koop in verschillende webshops en reiswinkels. Handig om te kopen wanneer u naar Vietnam reist.

 

 

Vietnam Internet

 

Het internet in Vietnam is goed ontwikkeld en hier kunt u van profiteren wanneer u door het land reist. Er is in Vietnam dan ook volop gratis internet te gebruiken via wifi in restaurants, hotels en openbare gebouwen. Voor veel mensen is deze wifi dit genoeg en zij hoeven dus geen mobiele data te gebruiken op reis in Vietnam. Wanneer u met uw Nederlandse simkaart gebruik wilt maken van mobiele data, brengt dit roamingskosten met zich mee. Wanneer u langere tijd in Vietnam bent kunnen deze kosten aardig oplopen dus om die reden is het aan te raden een Vietnamese simkaart aan te schaffen. U kunt een simkaart kopen in eigenlijk ieder plaats in een van de vele telefoonwinkeltjes die het land rijk is. Een simkaart kost omgerekend zo’n 4 euro en is ook in veel supermarktjes verkrijgbaar. Wanneer u de simkaart heeft geactiveerd kunt u eenvoudig een databundel van bijvoorbeeld 1gb aanschaffen, deze kost meestal ook een euro of 4. Het 3g netwerk in Vietnam is uitstekend in orde en u heeft dan ook op afgelegen plekken bereik. De websites in Vietnam eindigen op de landcode .vn. Veel sites van bezienswaardigheden of andere informatie over het land zijn ook in het Engels beschikbaar.

 

 

Eten en Drinken Vietnam

 

Behalve de fantastische natuur, cultuur, stranden en steden is ook het eten en drinken in Vietnam een goede reden om het land te bezoeken. De Vietnamese keuken wordt gezien als een van de meest hoogstaande en afwisselende keukens van de hele wereld. In ieder deel van Vietnam kunt u andere specialiteiten vinden die vaak door vele buitenlandse invloeden zijn ontstaan. Zo zijn er veel Vietnamese specialiteiten waarin Franse en Chinese invloeden in te herkennen zijn. De steden Hanoi en Ho Chi Minh stad staan bol van de goede en gezellige restaurants maar op veel plekken kunt u ook op straat terecht voor verschillende lekkernijen. Bijna iedere plaats heeft een markt waar u heerlijke gerechten en ingrediënten kunt kopen. Wat betreft drinken kunt u ook op deze marktjes en in de vele bars en cafés die Vietnam rijk is terecht. Iets om goed op te letten is dat u geen kraanwater drinkt in Vietnam. Gelukkig zijn flessen water oftewel nuoc suoi op iedere straathoek verkrijgbaar. Let ook op met ijsklontjes, deze zijn vaak van kraanwater gemaakt dus zorg dat u hier niet te veel van binnen krijgt.

 

 

Vliegtickets Vietnam

 

Wanneer u vanuit Europa naar Vietnam wilt vliegen zijn er eigenlijk twee opties om te landen: Ho Chi Minh stad en Hanoi. Het internationale vliegveld van Ho Chi Minh stad heet Tan Son Nhat en kan vanuit Nederland met 1 tussenstop bereikt worden. De reistijd bedraagt meestal tussen de 13 en 18 uur inclusief de tussenstop. De vliegtickets voor Vietnam worden steeds voordeliger en tegenwoordig kunt u vaak al voor 500 á 600 euro naar Ho Chi Minh stad vliegen. Vergeet ook vluchten vanaf luchthavens in België en Duitsland te bekijken voor u uw vlucht boekt, dit kan soms nog een hoop geld schelen terwijl de reistijd naar de vliegvelden van bijvoorbeeld Brussel, Bremen, Düsseldorf en Weeze vanuit Nederland vaak niet heel lang is. Het internationale vliegveld van Hanoi heet Noi Bai en deze luchthaven is uitstekend verbonden met de stad. Vanuit Nederland heeft u wederom een tussenstop nodig om Hanoi te bereiken, de reistijd en prijs van vliegtickets zijn vergelijkbaar met die voor vluchten naar Ho Chi Minh stad. Voordat u naar Vietnam gaat vliegen is het van belang een visum aan te vragen. Gelukkig is dat tegenwoordig heel eenvoudig en online te regelen.

 

 

Vervoer Vietnam

 

Het binnenlandse vervoer in Vietnam is grotendeels gebaseerd op tweewielers. Binnen de stad wordt er veel gebruik gemaakt van brommers en scooters en voor langere afstanden van motoren. Het huren van een tweewieler is dan ook een uitstekende manier om in alle vrijheid het land te kunnen verkennen. Als u lieve gebruik maakt van andere vervoersmogelijkheden zijn binnenlandse vluchten voor langere afstanden een goede optie. Vietnam beschikt over een groot aantal luchthavens en een binnenlandse vlucht is via Skyscanner vaak al voor een paar tientjes te boeken. Er zijn onder andere vliegvelden bij Hue, Da Nang, Dalat, Phu Quoc, Can Tho, Son La, Con Dao en Dien Bien Phu. Als u liever met de trein of bus reist is dat uiteraard ook mogelijkheid. Vietnam heeft een uitstekend ontwikkeld openbaar vervoersnetwerk waardoor eigenlijk alle populaire bestemmingen goed te bereiken zijn. De bussen zijn echter niet altijd even comfortabel dus voor de langere afstanden zijn treinen de ideale optie. Eigenlijk alle belangrijke toeristische bestemmingen in Vietnam hebben een treinstation in de buurt. Enige uitzondering is Hoi An maar wanneer u met de trein naar Da Nang reist kunt u vanaf hier een bus nemen die u binnen een uur naar de historische parel brengt. Het leuke aan reizen met de trein of bus is dat u onderweg volop kunt genieten van mooie uitzichten. Voor het afleggen van korte afstanden in Vietnam kunt u ook goed gebruik maken van de fiets of mountainbike. In de steden en mooie berggebieden is het ook een aanrader om eens te voet op pad te gaan.

 

 

Overnachten Vietnam

 

Zoals we ook bij budget Vietnam hebben besproken zijn de mogelijkheden om voordelig te overnachten in hostels in Vietnam enorm groot. Maar ook overnachten in een guest house is een leuke en voordelige overnachtingsmogelijkheid. Wanneer u hiervoor kiest zult u in de meeste gevallen bij een Vietnamees gezin in huis overnachten. Een overnachting in een guest house of hostel kost vaak nog geen 10 euro per nacht. U kunt ook een zogeheten homestay boeken waarbij u bij een traditionele stam overnacht en een inkijkje krijgt in hun authentieke cultuur. Deze homestays zijn bij vele reisbureautjes te boeken en zijn met name populair in de omgeving van Sapa. Qua hotels is het aanbod ook groot en divers. Er zijn vele drie en vier sterren hotels op de meest toeristische plaatsen en ook luxe vijfsterrenhotels zijn volop te vinden in Vietnam. U kunt op de wat toeristischer plekken van het land dus eigenlijk altijd een overnachtingsmogelijkheid vinden die bij uw wensen past.

 

 

Beste reistijd Vietnam

 

Wanneer u een reis naar Vietnam wilt boeken moet u natuurlijk altijd rekening houden met het klimaat. In Vietnam heeft u te maken met een behoorlijk heftig regenseizoen dat de meeste reizigers het liefst zullen vermijden. Het klimaat en de periode van het regenseizoen verschillen per regio van Vietnam. Globaal kunt u het klimaat van Vietnam in drie delen opdelen: het noorden, midden en zuidelijke deel van het land. In het noorden loopt het regenseizoen van maart tot en met september. De beste periode om het noorden van Vietnam te bezoeken als u droog wilt blijven is van november tot en met maart. Houdt er wel rekening mee dat de gemiddelde temperatuur in januari rond de 22 graden kan liggen dus voor een strandvakantie is deze maand minder geschikt. Het noorden van Vietnam heeft een subtropisch klimaat en een relatief koude winter ten opzichte van de rest van het land. Het midden van Vietnam heeft een tropisch klimaat met een heftig regenseizoen dat ruwweg loopt van juli tot en met november. De maanden die u zeker wilt vermijden in het midden van het land zijn oktober en november waarin soms ook her en der overstromingen door tyfoons voorkomen. In het zuiden van Vietnam loopt het regenseizoen van mei tot begin november. Het zuidelijk deel van het land heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur rond de 32 graden Celsius. Het regenseizoen in combinatie met de hoge temperaturen maakt van december tot en met februari de beste reistijd voor dit gedeelte van Vietnam.

 

 

Gevaar Vietnam

 

Vietnam is over het algemeen een relatief veilig land. Het officiële reisadvies voor Vietnam van de Nederlandse overheid is: let op, veiligheidsrisico’s. De belangrijkste veiligheidsrisico’s in Vietnam zijn natuurgeweld, verkeersveiligheid en een beperkte mate van criminaliteit. Deze op een na beste veiligheidssituatie gold op het moment van schrijven voor het hele land maar het kan natuurlijk veranderen. Daarom is het altijd aan te raden, voordat u op reis gaat het reisadvies nog eens te contoleren op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/vietnam. Er geld dus een lichte veiligheidswaarschuwing voor Vietnam maar dit is zeker geen reden niet naar dit prachtige land af te reizen.

 

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy