Tijdverschil

Vietnam is als vakantiebestemming steeds populairder aan het worden onder Nederlanders. Steeds meer gezinnen, en ook jeugd, kiezen ervoor om een reis te boeken naar het schitterende Aziatische land. Dat is op zich ook niet verwonderlijk. Vietnam heeft namelijk prachtige en bijzondere natuur, veel culturele hoogtepunten, gezellige en sympathieke mensen en het leven is er niet duur. Zeker als u buiten het hoogseizoen om reist, is Vietnam een behoorlijk goedkope bestemming. In het hoogseizoen gaan de prijzen overal gemiddeld met 50% omhoog. Het hoogseizoen valt in juli en augustus, ten tijde van de zomervakantie. Al deze dingen dragen er aan bij dat steeds meer mensen met hun eigen ogen willen zien hoe het er aan toe gaat in het mooie Vietnam. Het enige wat u er potentieel van kan weerhouden om het land te bezoeken, is als u heel erg op ziet tegen de lange vliegreis en de jetlag. De vliegreis naar Vietnam duurt over het algemeen zo’n 12 uur, dus daar moet u natuurlijk wel tegen kunnen. Al staat buiten kijf dat een reis naar Vietnam met al haar pracht en praal, deze lange reis honderd procent waard zal zijn.

 

 

Tijd in Vietnam

 

Wanneer u naar Vietnam gaat reizen wilt u natuurlijk weten wat het tijdsverschil is met Nederland. Vietnam ligt in de tijdzone UTC+7, wat inhoudt dat het er 6 uur later is dan in Nederland. Althans, dat is het geval in de wintertijd. In de zomertijd is het tijdsverschil slechts 5 uur. Als u u dus afvraagt: hoe laat is het in Vietnam? Dan kunt u altijd een simpele rekensom maken. Als het in Nederland dus 17.00 is, dan is de tijd in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, 22.00 (als het in Nederland zomertijd is natuurlijk). Overigens ligt heel Vietnam in dezelfde tijdzone dus binnen het land zijn er geen tijdsverschillen. Het feit dat Vietnam en Nederland in verschillende tijdzones liggen, zorgt ervoor dat veel mensen last hebben van een jetlag in de eerste dagen dat ze in het land zijn. Dat is natuurlijk heel vervelend, aangezien u dan midden in de nacht vaak klaarwakker bent en overdag juist heel moe. Toch zijn er genoeg tips, die u kunnen helpen om snel van uw jetlag af te komen. Deze zullen in het volgende gedeelte aan bod komen.

 

 

Wat te doen bij een jetlag?

 

Het hebben van een jetlag is heel onprettig. Mensen, die het weleens hebben meegemaakt, zullen dit ongetwijfeld bevestigen. ’s Nachts komt u slecht in slaap en overdag wilt u juist slapen. Dat is ook niet vreemd, aangezien u met het vliegtuig ‘terug’ of ‘vooruit’ in de tijd bent gegaan. Over het algemeen zijn jetlags het meest heftig als u vooruit in de tijd gaat, aangezien u in dat geval uren ‘verliest’. Op de plek van bestemming is het dan ineens 5 uur later, zoals bijvoorbeeld in Vietnam. Hier moet uw lichaam dan behoorlijk aan wennen. Als u naar het oosten reist zijn de jetlags dus vaak heftiger dan als u naar het westen reist. Wat dat betreft heeft u minder last van een jetlag als u bijvoorbeeld de Verenigde Staten bezoekt, dan als u Vietnam bezoekt. Hier staat dan weer tegenover dat u bij thuiskomst juist weer minder last heeft van een jetlag als u naar bijvoorbeeld Azië bent geweest. Toch zijn er gelukkig tips om zo snel mogelijk van uw jetlag af te komen. Het is belangrijk om die te volgen, als u optimaal wilt genieten van uw vakantie in Vietnam.

Een eerste goede tip is om uw etenstijden aan te passen aan de lokale tijd. Dat kan best pittig zijn, aangezien uw lichaam anders is gewend. Als u in Nederland bijvoorbeeld om 18.00 dineert iedere dag, dan krijgt uw lichaam in Vietnam dus pas trek in avondeten als het 23.00 is. Toch moet u proberen om die etenstijden aan te passen aan de lokale tijd. Op deze manier raakt uw lichaam gewend aan een nieuwe dagindeling. Mocht u tussendoor toch enorme honger krijgen, dan is het beter om een klein tussendoortje of een hele lichte maaltijd te nuttigen. Wel is het belangrijk om, met oog op het proces van aanpassing, op deze momenten niet teveel te eten.

Hoe moeilijk het ook lijkt, toch moet u proberen om niet overdag te gaan slapen wanneer u last heeft van een jetlag. Dat brengt ons gelijk bij de tweede tip. Het kan immers heel verleidelijk zijn om overdag te gaan slapen, omdat u zo moe bent. Doe dit echter niet, want dan went uw lichaam nooit aan het plaatselijke dag-nacht ritme. Wij adviseren om juist naar buiten te gaan, als u u moe voelt. De zon zorgt er namelijk voor dat de melatonine in uw lichaam kan worden geremd. Melatonine is het stofje in uw lichaam dat ervoor zorgt dat u moe wordt. Door naar buiten te gaan kunt u de werking van het stofje dus mooi omzeilen.

Een logische maar belangrijke tip is om het een beetje rustig aan te doen wanneer u een jetlag heeft. Een derde goede tip is bijvoorbeeld om niet gelijk op de eerste dag van aankomst heel veel vermoeiende dingen te gaan doen. Hoe aanlokkelijk het ook is in bijvoorbeeld Vietnam, probeer de eerste een of twee dagen een beetje rustig aan te doen. Dit betekent dat u beter geen dag vullende tours kan boeken of activiteiten met zware lichamelijke inspanningen zoals duiken of mountainbiken moet ondernemen. Doe in plaats daarvan wat leuks in een rustig tempo. Geniet van de heerlijke delicatessen, die u in de verschillende restaurants tegenkomt, of ga rustig de stad bekijken waar u bent. Op deze manier voorkomt u dat u uitgeput raakt. Neem ook gerust een keer de taxi als u een lange afstand moet overbruggen.

Voeding is natuurlijk een belangrijk aspect van uw fysieke gesteldheid en dit kan dan ook helpen bij het omgaan met een jetlag. Om uw lichaam te helpen bij de aanpassing aan het nieuwe ritme in Vietnam is het bijvoorbeeld een aanrader om veel koolhydraten te eten, zoals brood en rijst. Deze zorgen er namelijk voor dat u minder snel moe wordt. Ook cafeïne houdende dranken kunnen u over het algemeen helpen bij het overwinnen van uw jetlag. Als u overdag heel vermoeid bent, dan kan het drinken van een stevige bak koffie wonderen doen.

 

 

Beste reistijd

 

Hoewel het sommige mensen zal verbazen, is de beste reistijd voor Vietnam zonder twijfel de winter. Over het algemeen wordt geadviseerd om het land te bezoeken tussen november en maart, aangezien de weersomstandigheden dan het prettigst zijn. Kenners van het Vietnamese klimaat weten immers dat het juist in de zomermaanden enorm veel regent in Vietnam. Bovendien kan de hitte dan heel hevig zijn. Dit zijn niet de allerprettigste weersomstandigheden voor een vakantie. Toch is het natuurlijk nog altijd geweldig om in die zomermaanden Vietnam te bezoeken. Het regent ook in deze maanden eigenlijk nooit de hele dag. Vaak komt het op een vast moment op een dag (meestal aan het eind van de middag) met bakken naar beneden. In de winter is het daarentegen iets koeler en is het over het algemeen droog, waardoor u niet continu last hebt van regenbuien. Bovendien liggen de prijzen in de winter lager. Zoals we al hebben gezien, worden in het hoogseizoen de prijzen in Vietnam met zo’n 50% omhoog gegooid. In het winter of het voorjaar is dit dus niet zo. De reis kan dan een stuk goedkoper uitvallen. Samenvattend is het tijdsverschil met Vietnam 5 of 6 uur en moet u rekening houden met een jetlag wanneer u dit prachtige land gaat bezoeken. We wensen u alvast heel veel plezier!

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy