Vervoer

Vietnam is een van de snelst opkomende bestemmingen voor een vakantie en backpackreis. Het land in Zuidoost-Azië heeft dan ook enorm veel te bieden. Van prachtige natuurgebieden tot hagelwitte stranden en levendige steden, Vietnam heeft het allemaal. Er zijn vele manieren waarop u u kunt bewegen door het schitterende Vietnam. Om te kunnen bepalen wat het meest geschikte vervoermiddel is moet u natuurlijk aan een aantal zaken denken. Het ligt er natuurlijk aan hoe ver u wilt reizen en hoe lang u daarover wilt doen. Ook is het belangrijk welk vervoersmiddel u het meest comfortabel vindt. De Vietnamezen zelf verplaatsen zich overwegend met een scooter van a naar b. Daarbij is het opvallend te noemen dat ze vrijwel alles, hoe onmogelijk het ook lijkt, mee nemen op hun scooter. Dit kunnen zomaar dingen van grote omvang zijn bijvoorbeeld een koelkast, maar ook dieren, zoals varkens. U kunt het zo gek niet bedenken of de Vietnamees neemt het mee op zijn scooter.

Dit is een van de oorzaken dat het verkeer in de steden in Vietnam over het algemeen een enorme chaos is. Zeker in de grote steden als Ho Chi Minh Stad en Hanoi kan het behoorlijk gevaarlijk zijn om u in het plaatselijke verkeer te begeven. Zelf u weg daarin vinden vereist een hoop ervaring en kalmte. Verkeersregels nemen de Vietnamezen zelf namelijk over het algemeen met een korreltje zout. Stoplichten zijn er wel, maar niemand lijkt zich er echt mee bezig te houden. Constant hoort u getoeter om u heen. Wat betreft de wegen verdienen de grote steden wel een voldoende. De wegen zijn redelijk begaanbaar. Hoe verder u echter bij de grote steden vandaan bent, hoe slechter de wegen over het algemeen worden. Zeker als u in de binnenlanden van Vietnam over de weg rijdt.

Zoals gezegd zijn er meerdere soorten vervoer in Vietnam waar u gebruik van kunt maken als reiziger. Een ding valt over de hele linie wel op. Over het algemeen kost het vervoer in Vietnam een stuk minder geld dan in Nederland. Dit geldt zowel voor het openbaar vervoer als voor het huren van een eigen vervoersmiddel. Op deze pagina vertellen we u alles over de verschillende vervoersmogelijkheden in Vietnam.

 

 

Auto

 

Een van de manieren waarop u uzelf door Vietnam kunt verplaatsen is met de auto. Overal in en rondom toeristische gebieden vindt u tal van autoverhuurbedrijven, waar u voor een bepaalde periode een auto kunt huren. Houd hierbij in het achterhoofd dat u in Vietnam alleen een auto kunt huren met chauffeur. Zonder chauffeur is het niet mogelijk om een auto te huren. Dat is misschien ook maar goed, want het verkeer in Vietnam is heel chaotisch. Het is misschien verstandiger om een ervaren chauffeur u door die chaos heen te laten leiden.

Het is dus mogelijk om een chauffeur voor meerdere dagen te huren. U moet in dit geval er wel voor zorgen dat de chauffeur eten krijgt en ergens kan overnachten. Die kosten zijn voor u. Het grote voordeel aan een chauffeur voor langere tijd huren is dat u alles, wat u wilt zien, rustig kunt bekijken. Ook hoeft u zich niet druk te maken over de beste route of wie er moet rijden.

Het is uiteraard wel mogelijk om met uw eigen auto door Vietnam te rijden. Maar ja, dan moet u eerst uw auto maar eens in Vietnam krijgen. Dat kost relatief een hoop moeite. Daarom wordt er over het algemeen ook weinig gebruik gemaakt van auto’s door toeristen in Vietnam. Weinig mensen nemen hun auto mee, maar ook het huren van een auto wordt niet heel veel gedaan. Mocht u toch een auto willen huren, dan bent u over het algemeen tussen de $70 tot $150 per dag kwijt.

 

 

Bus

 

Qua openbaar vervoer is de bus in Vietnam het meest gebruikte vervoersmiddel. Wat betreft de verschillende soorten bussen is er een duidelijk onderscheid te maken tussen bussen die bedoeld zijn voor toeristen en bussen die bedoeld zijn voor de lokale bevolking. De eerste soort bussen zijn over het algemeen een stuk luxer. Ze bieden een stuk meer comfort door lekkerdere stoelen en er is soms ook wifi en airco in de bus aanwezig. Deze bussen worden over het algemeen ingezet door moderne busmaatschappijen. Het grote voordeel van reizen met de bus, is dat u bijna overal kunt komen in een relatief korte tijd. Zo komt u in ongeveer 4 uur van Hoi An naar Hue en in 5 uur van Ho Chi Minh stad naar Can Tho. In een luxe bus reizen door Vietnam is absoluut geen straf. Het is erg comfortabel en u kunt onderweg veel van het mooie land zien.

De lokale bussen zijn een stuk minder comfortabel. Ze zijn vaak slechter onderhouden en hebben een stuk minder zachte stoelen. Voor de lokale bevolking zijn ze echter veel goedkoper, waardoor zij over het algemeen met deze bussen rijden. Als u heel ver uit de route bent in Vietnam, dan kan het zijn dat er geen toeristenbussen rijden in de buurt. U bent dan wel genoodzaakt om met een lokale bus te gaan. Let wel altijd op dat u niet overdreven veel moet betalen. Buschauffeurs van lokale bussen willen namelijk nog weleens enorm hoge prijzen vragen aan toeristen. Wanneer u zo min mogelijk uit wilt geven zijn de reguliere bussen de beste optie om u snel en goedkoop door Vietnam te reizen.

Een kaartje voor de bus hoeft in Vietnam dus absoluut niet duur te zijn. U kunt bijvoorbeeld voor ongeveer $15 dollar met de bus van Hanoi naar Ho Chi Minh Stad. Over het algemeen is de bus sowieso goedkoper dan de trein en zeker goedkoper dan het vliegtuig.

 

 

Open bus ticket

 

Wie veel wil bezichtigen in heel Vietnam, moet absoluut eens met de hop-on hop-off bus gaan. Deze speciale bussen stoppen bij verschillende toeristische attracties, zodat u daaruit kunt stappen en die attractie kunt bezoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld een open bus ticket boeken van Hanoi naar Ho Chi Minh Stad. Los van het feit dat het een stukje goedkoper is dan steeds los een ticket kopen, is het ook veel gemakkelijker. U hoeft op deze manier namelijk niet continu een nieuw kaartje te kopen. U kunt gewoon altijd uw open bus ticket laten zien. Het open bus ticket van Hanoi naar Ho Chi Minh Stad kost over het algemeen maar tussen de $30 en $50.

 

 

Trein

 

Als u grote afstanden wilt overbruggen in Vietnam, dan is het zeker een aanrader om met de trein te gaan. Het is een stuk goedkoper dan met het vliegtuig en toch redelijk comfortabel. Met de bus is altijd goedkoper, maar dan doet u wel een stuk langer over uw rit. Bovendien is het heel prettig dat veel van treinen ’s nachts rijden, zodat u geen dag mist van uw (backpack)vakantie in Vietnam. In veel treinen zijn bedden aanwezig, die u kunt reserveren. Zo komt u op een prettige manier aan uw nachtrust terwijl u naar het volgende hoogtepunt van Vietnam reist. En zodra u wakker wordt, bent u waarschijnlijk alweer honderden kilometers verder. Verder is er vaak airco aanwezig en in sommige gevallen mag u uw scooter zelfs meenemen. Ook is het natuurlijk mogelijk om gewoon overdag met de trein te gaan. Wat prijzen betreft is het natuurlijk afhankelijk hoe ver uw reis gaat en met welk comfort u die reis graag wil maken. Zo kunt u een hard seat ticket nemen. Dit type kaartje is heel goedkoop maar biedt weinig comfort. Een aanrader qua comfort is om een soft sleeper ticket te nemen. Dit kaartje biedt veel comfort en is nog steeds relatief voordelig. Van Hanoi naar Hue bijvoorbeeld, kost zo’n ticket omgerekend ongeveer 20 euro.

 

 

Binnenlandse vluchten

 

Het grote voordeel van een binnenlandse vlucht maken in Vietnam is dat u in no-time aan de andere kant van het land bent. Iemand, die weinig zin heeft om veel tijd te verdoen met reizen, kan het vliegtuig nemen. Dit wordt steeds gangbaarder onder toeristen in Vietnam, die graag in korte tijd alles van het land gezien willen hebben. Vietnam is natuurlijk ook een stuk groter dan Nederland en wanneer u alles met de trein of bus doet zult u veel tijd kwijt zijn aan reizen. Het vliegen is een stuk sneller en bovendien niet al te duur. Van Hanoi naar Ho Chi Minh stad kunt u bijvoorbeeld al een ticket kopen voor $30.  Er zijn veel vliegvelden in alle delen van Vietnam die worden aangedaan door binnenlandse vluchten. Op sites als Skyscanner kunt u de verschillende ticketprijzen met elkaar vergelijken. Wel is het reizen met het vliegtuig natuurlijk duurder vervoer dan de bus of de trein.

 

 

Brommer/scooter of motor

 

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om, net als de Vietnamezen zelf, op de brommer, motor of scooter door het land te reizen. Deze manier van reizen geeft u een hoop vrijheid en is dan ook behoorlijk populair onder toeristen. Het is natuurlijk logisch dat brommers en scooters vooral erg geschikt zijn voor de relatief korte afstanden. U kunt u met deze vervoersmiddelen niet snel van de ene naar de andere kant van het land verplaatsen. Voor een lange backpackreis is een motor dan ook een geschikter vervoersmiddel. De brommer en scooter zijn dan juist weer heel geschikt om een bepaald gebied mee te verkennen. Het is heerlijk om met uw kop in de wind door verschillende dorpjes te rijden. Op deze manier ziet u een hoop van het mooie Vietnam. Bovendien kunt u met de scooter vrijwel overal komen. Daarnaast kunt u ook zelf nog eens bepalen waar u heen gaat en waar u een tussenstop wil maken. U kunt in Vietnam eigenlijk in iedere wat grotere plaats wel een scooter huren. Vaak kost dit maar een paar euro per dag. Ook voor het huren van een motor zijn de prijzen vrij laag. Wanneer u langere tijd van hetzelfde vervoersmiddel gebruik wilt maken is het ook een aanrader een tweewieler te kopen en aan het eind van uw reis weer te verkopen. Alles bij elkaar zijn er veel verschillende mogelijkheden om u door het mooie Vietnam te verplaatsen. Welke van deze vervoersmiddelen u het prettigst vindt is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en reisplannen. 

 

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy