Eten en drinken

Het land Vietnam is een snel opkomende bestemming in het populaire Zuidoost-Azië. Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie of backpackreis naar dit prachtige land. U kunt u met het reizen door Vietnam dan ook zonder problemen maandenlang vermaken. Er zijn hier schitterende stranden en natuurgebieden, prachtige culturele en historische bezienswaardigheden en veel levendige steden.  Als u lange tijd in een land bent is het uiteraard ook erg belangrijk dat u er lekker kunt eten. Hier hoeft u u in Vietnam absoluut geen zorgen over te maken want het land staat bekend om haar heerlijke en zeer diverse culinaire tradities. Er is voor iedere smaak veel te vinden in de smakelijke Vietnamese keuken.  Een van de redenen voor de heerlijke Vietnamese keuken is de vruchtbaarheid van het land. Vietnam heeft een tropisch klimaat en in sommige delen een wat koeler bergklimaat en vruchtbare grond waardoor er veel verschillende verse producten voorhanden zijn. Met name rijst wordt enorm veel verbouwt in het vruchtbare Vietnam. Na Thailand is Vietnam zelfs de grootste exporteur van rijst ter wereld. Maar ook vele andere gewassen gedijen uitstekend in Vietnam. Er wordt dan ook veel vers fruit en groente gegeten in Vietnam en ook de vis is in dit land met haar lange kustlijn natuurlijk vaak kakelvers. Eten kopen kan in Vietnam eigenlijk overal. Er zijn in iedere grote plaats kraampjes met streetfood waar u voor omgerekend een euro heerlijke rijstgerechten kunt eten. Ook in de goedkopere restaurants en eetcafés heeft u voor een zeer klein bedrag al een heerlijke maaltijd. In de wat duurdere westerse restaurants in de toeristische gebieden kunt u bij ons bekende gerechten zoals biefstuk eten voor een omgerekende prijs van een euro of tien. Er zijn dagelijkse markten in eigenlijk alle grote plaatsen waar u zeer voordelig fruit, groente en allerlei andere verse producten kunt kopen.

 

 

De Vietnamese keuken

 

Er wordt veel rijst verbouwt in Vietnam en dit is dan ook de basis voor een groot deel van de gerechten in dit land in Zuidoost-Azië. Veel Vietnamezen eten drie keer per dag rijst: bij het ontbijt, diner en natuurlijk ook de lunch. Wanneer er geen rijst op het menu staat zult u vaak noedels op rijstbasis in de gerechten zien. Naast rijst heeft Vietnamese keuken nog een zeer kenmerkend ingrediënt. Dit andere ingrediënt is nuoc mam oftewel vissaus. U zult deze saus door of bij zo’n beetje alle Vietnamese gerechten geserveerd krijgen. De vissaus wordt onder andere gebruikt in sauzen, bouillons en wok gerechten. U zult aan de kust veel fabrieken van vissaus tegenkomen maar de plaatsen Phan Tiet, Mui Ne en het eiland Phu Quoc worden door het hele land gezien als de bakermat van de lekkerste vissaus. Qua vlees zult u in Vietnam over het algemeen vaker varkensvlees tegenkomen dan u in Nederland gewend bent. Maar ook rundvlees en kippenvlees worden natuurlijk veel gegeten in Vietnam. Ook wordt er veel verse vis van goede kwaliteit gegeten in Vietnam. Omdat het land zo’n lange kust heeft is er veel vis voorhanden en behoren de visprijzen tot de laagste ter wereld. Een groot deel van de Vietnamese gerechten bestaan uit een grote hoeveelheid verse groenten, rijst en een heerlijke saus met vlees en verschillende soorten kruiden. De kruiden die veel gebruikt worden in de Vietnamese keuken zijn gember, citroengras, koriander, munt en tumeric. Het tropische klimaat zorgt ook dat er in Vietnam enorm veel fruitsoorten worden verbouwd. U koopt het verse fruit op de lokale marktjes tegen bodemprijzen. Hierbij kunt u denken aan mango en papaja maar ook in Nederland minder bekende fruitsoorten als longan, pomelo en rambutan. Wij raden u aan eens verschillende soorten te proberen en u zult merken dat u het heerlijk vindt. Ook de fruitshakes die op veel van deze marktjes worden aangeboden zijn wat ons betreft een aanrader.

De Vietnamese keuken wordt gezien als een van de lekkerste van de wereld en een zeer gevarieerde ten opzichte van andere Aziatische landen. De Vietnamese keuken heeft vele invloeden gekend waaronder natuurlijk die van buurlanden als Thailand en China. Hoewel er veel Vietnamese gerechten zijn die op gerechten uit deze landen lijken, zijn er wel een aantal belangrijke verschillen. Zo is de Vietnamese keuken over het algemeen een stuk minder pittig dan bijvoorbeeld de Thaise keuken. Dit wordt door veel Europese toeristen gezien als een groot voordeel. Uiteraard betekent dit niet dat ieder gerecht dat u krijgt voorgeschoteld helemaal niet pittig is! Vaak wordt er wel peper of een chilisaus bij de vleesgerechten geserveerd zodat u het gerecht zelf pittiger kunt maken. Behalve de invloeden van andere Aziatische landen heeft ook de Franse keuken een flinke invloed op de Vietnamese keuken gehad. De Franse overheersing heeft een aantal producten naar Vietnam gebracht die vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol in de Vietnamese eetgewoontes spelen. Zo is stokbrood oftewel Banh Mi met een Vietnamese worst en groenten een van de populairste streetfood gerechten in het land. Ook de bouillons en een aantal toetjes die in de Vietnamese keuken veel gebruikt worden hebben duidelijke Franse invloeden. Door alle invloeden en de grote diversiteit in gerechten heeft de Vietnamese keuken voor iedere smaak heel wat te bieden.

 

 

Drinken

 

Ook op het gebied van drinken is de Franse invloed in Vietnam nog zeer duidelijk terug te vinden. De Fransen namen in de negentiende eeuw koffie mee naar Vietnam en dat is inmiddels zo’n beetje de nationale drank van het land geworden. U ziet in Vietnam dan ook overal koffiehuizen en eigenlijk hoort bij elke sociale aangelegenheid een kop koffie. Vietnamese koffie is over het algemeen erg lekker en er zijn veel verschillende soorten beschikbaar. Naast koffie wordt er ook veel thee gedronken in Vietnam. Om goed gehydrateerd te blijven is het aan te raden altijd een fles mineraalwater oftewel nuoc suoi bij u te hebben. Het kraanwater in Vietnam is namelijk niet drinkbaar. U kunt flessen water op iedere straathoek kopen voor een paar cent. Frisdranken en bier zijn natuurlijk ook overal verkrijgbaar. De prijzen variëren van omgerekend 30 eurocent op het platteland naar een paar euro in nachtclubs op toeristische plekken. Andere aanraders zijn de eerdergenoemde shakes van vers fruit en het dorstlessende limoensap dat u ook in veel fruitkraampjes kunt krijgen. 

 

 

Verschillen in regio’s

 

Hoewel de basis van de Vietnamese door heel het land hetzelfde is, zijn er toch behoorlijke verschillen tussen de regio’s van het land. Iedere streek heeft wel zijn eigen specialiteiten maar wij hebben ons ten behoeve van de overzichtelijkheid beperkt tot de specialiteiten van de regio’s Noord, Midden en Zuid Vietnam. Bovendien is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk om wanneer u in een bepaald gebied bent, verrast te worden door een bijzondere lokale specialiteit op de kaart. Hieronder zullen we de drie belangrijkste specialiteiten van de eerdergenoemde delen van Vietnam bespreken.

Het noorden van Vietnam met de hoofdstad Hanoi als belangrijkste plaats, heeft een groot aantal regionale culinaire specialiteiten. Een van deze specialiteiten is het gerecht bun cha. Dit bestaat uit gegrilld varkensvlees in een soort soep. U komt bun cha veel tegen in de eetkraampjes op straat en bij marktjes. Ook banh cuon wordt veel in deze eetkramen verkocht. Dit is een heerlijk deeggerecht met onder andere rijst, garnalen, sjalotten en varkensvlees. De laatste specialiteit van het noorden van Vietnam die we hier bespreken is phom bo. Dit is een soort noedelsoep op basis van water, vissaus en gember. Een van de belangrijkste ingrediënten voor phom bo is rundvlees dat urenlang in de soep wordt gekookt.

In het midden van Vietnam is ook een noedelsoep een van de regionale specialiteiten. Deze soep heet bun bo hue en bevat onder andere varkens- en rundvlees. De soep is voor Vietnamese begrippen behoorlijk pittig. Een andere specialiteit van de regionale keuken in het midden van Vietnam is com hen. Dit rijstgerecht bevat onder andere varkensvlees, noten, verschillende soorten groente en kruiden. Als nagerecht wordt er vaak het deeggerecht banh khoai gegeten. Dit gerecht doet denken aan een soort pannenkoekjes maar het beleg van de banh khoai is niet zoet. Er worden vaak varkensvlees, garnalen, ei en een aantal kruiden op de pannenkoek gedaan.

Het zuiden van Vietnam waar de grootste stad van het land Ho Chi Minh stad ligt, heeft natuurlijk ook een aantal culinaire specialiteiten. Een gerecht dat wat lijkt op de hierboven besproken banh khoai uit midden Vietnam is banh xeo. Dit zijn een soort pannenkoekjes maar dan gevuld met bonen, varkensvlees en garnalen. Het gerecht canh chua ca is zeer typisch voor het zuiden van Vietnam en dan in het speciaal de Mekong Delta. Dit gerecht bevat verschillende soorten verse vis, fruit en kruiden. Een bijzonder gerecht dat u veel tegen zult komen in het zuiden van Vietnam is de sandwich canh mi. Nu hoor ik u denken: een sandwich dat is toch niet echt Vietnamees? Maar zoals u inmiddels weet heeft de Franse overheersing ok in de Vietnamese keuken zijn sporen achter gelaten. En zo is ook deze heerlijke sandwich in het zuiden van Vietnam terecht gekomen.

 

 

Kookcursussen

 

De Vietnamese keuken heeft erg veel te bieden aan de liefhebbers van lekker eten. Behalve heel veel lekker eten kunt u natuurlijk ook eens proberen zelf wat van deze heerlijkheden te koken. Een kookcursus of workshop is een leuke activiteit voor iedere reiziger met interesse in de Aziatische keuken. U kunt de kookcursussen op eigenlijk alle toeristische plekken in Vietnam vinden. Een trotse Vietnamees leert u in een paar uurtjes de basis van Vietnamese kookstijl en een aantal lekkere gerechten uit de Vietnamese keuken. Meestal zult u de recepten mee naar huis krijgen zodat u eenmaal terug in Europa nog eens zo’n heerlijk Vietnamees gerecht kunt maken dat u waarschijnlijk direct terug doet verlangen naar het mooie land. Het is natuurlijk ook leuk om na thuiskomst iets Vietnamees te kunnen maken voor de thuisblijvers en zo uw reisverhalen kunt ondersteunen met een bijpassende maaltijd. Voor de ingrediënten van de Vietnamese maaltijden kunt u in de wat grotere Nederlandse plaatsen terecht in de Aziatische supermarkt of toko.

 

 

Eetgewoontes

 

Qua eetgewoontes en etiquette is er niet zo heel veel bijzonders in Vietnam. De moeilijkste gewoonte voor ons westerlingen is natuurlijk het eten met stokjes. Als u langere tijd in Vietnam of Azië bent is het wat ons betreft de moeite waard om te proberen dit gebruik enigszins onder de knie te krijgen. Het eten met stokjes is niet alleen leuk maar laat u ook nog dichter bij de Aziatische cultuur komen. In de meeste eetgelegenheden zullen de mensen die er westers uitzien echter bijna altijd standaard ook een vork ontvangen bij hun eten. Het is dus niet noodzakelijk om met stokjes te leren eten maar het kan wel erg leuk zijn. Een ander voor ons wat bijzonder gebruik is de hoeveelheid gerechten die traditioneel wordt besteld wanneer een gezelschap uit eten is. Er worden in dat geval altijd zoveel gerechten besteld als er personen zijn en nog een extra gerecht. Dit is iets om te delen en dan gaat het niet om rijst of noedels maar meestal om een vlees of visgerecht. Een ander belangrijk gebruik hierbij is dat de oudste begint met bestellen van eten. Dit is de traditionele manier van eten bestellen maar tegenwoordig zien we dat er steeds vaker gewoon per persoon en in willekeurige volgorde wordt besteld. Zeker als toerist zal niemand u hier dan ook meer raar op aankijken.  

 

 

Gezondheidsrisicio’s

 

Er wordt in Vietnam veel op straat gegeten en sommige toeristen zijn bezorgd over de hygiëne en gezondheidsrisico’s van eten bij eetkraampjes. Over het algemeen kunnen we u op dit gebied geruststellen. Het eten is meestal op hoge temperatuur verhit en zeker gekookte dingen zijn over het algemeen veilig te eten. Met de rauwe producten moet u iets beter opletten, deze hebben vaker een slechte invloed op de maag van westerse toeristen. Denk bijvoorbeeld aan sla dat met kraanwater is gewassen waar u buikpijn van kunt krijgen. Als u het niet vertrouwd kunt u eerst even kijken of iets goed verhit is of dat de rauwe producten op een verantwoorde manier worden bewaard. U kunt natuurlijk wel pech hebben en reizigersdiarree of een voedselvergiftiging oplopen maar dit kan ook in een restaurant gebeuren. Een andere handige tip is kijken waar de lokale bevolking zijn gerechten koopt. Bij een standje waar u veel Vietnamezen ziet kunt u over het algemeen goed en veilig eten halen. In de meeste gevallen kunt u in Vietnam veilig en boven heel erg lekker eten, zowel op straat als in restaurants en eetcafés.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy