Demilitarized Zone

Een backpackreis of rondreisvakantie in Zuidoost-Azië is al enkele jaren enorm populair onder (jonge) Nederlanders. Steeds meer mensen kiezen niet voor het mooie maar inmiddels enorm toeristische Thailand maar voor het leuke en toeristisch gezien wat rustigere Vietnam. Vietnam is dan ook in vele opzichten een bijzonder en interessant land. Er zijn in het land onder andere fantastische grote steden als Hanoi, Ho Chi Minh stad, Hoi An en Da Nang te vinden. En ook qua natuurgebieden heeft Vietnam reizigers enorm veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de rijstvelden van de Mekong Delta en Sapa, de stranden van Whale Island en Con Dao eilanden en de schilderachtige baai van Halong Bay. Maar ook op cultureel en historisch gebied heeft Vietnam natuurlijk veel te bieden. Het land heeft natuurlijk een hele roerige geschiedenis met strijd tegen de Franse overheersing en later ook de Vietnamoorlog met de Amerikanen. Van deze heftige geschiedenis zijn overal in het land de sporen te vinden. Zo kunt u op de paradijselijke Con Dao eilanden ook de gevangenissen bezoeken waar nog niet heel lang geleden mensen onder erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden. En in de levendige stad Hanoi kunt u in het oorlogsmuseum meer te weten komen over de oorlogen die dit land in zijn greep hebben gehouden. Een gebied waar u de roerige historie van Vietnam nog echt kunt voelen is de Demilitarized Zone in het midden van het land. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land moet u dit gebied eigenlijk wel bezocht hebben. Op deze pagina vertellen we u meer over dit bijzondere gebied.

 

 

Geschiedenis

 

De Demilitarized Zone of kortweg DMZ in het midden van Vietnam werd gedurende de Vietnamoorlog gebruikt om het noorden en het zuiden van het land van elkaar te scheiden. Het gebied is enkele kilometers breed en ligt rond de bestandslijn op de 17e breedtegraad en de Ben Hai rivier. Deze zone werd ingesteld met het tekenen van de Akkoorden van Geneve in juli van het jaar 1954. Toen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam in het jaar 1976 werden herenigd kwam er ook een einde aan het gebruik van de Demilitarised Zone Vietnam. Behalve het bekijken van een aantal bezienswaardigheden is het de moeite waard in de dorpjes rond de DMZ eens ouderen te vragen naar de oorlog. Vaak krijgt u dan razend interessante verhalen van ooggetuigen te horen over deze gruwelijke oorlog die de hele wereld een halve eeuw geleden bezighield.

 

 

Bezienswaardigheden

 

De Demilitarized Zone Vietnam ligt niet ver ten noorden van de stad Hue. Vanuit deze stad zijn dan ook dagtrips te boeken waarmee u in een hoog tempo door de geschiedenis van dit gebied wordt geloodst. Maar ook op eigen houtje kunt u de bezienswaardigheden van de DMZ uitstekend verkennen. Een van de meest bekende bezienswaardigheden is het standbeeld van de huilende moeder. Dit standbeeld symboliseert de honderden geliefden, gezinnen en families die door de DMZ van elkaar gescheiden werden. Hoewel de meeste bunkers en legerbasissen al lang zijn verdwenen zijn er toch nog veel sporen van de oorlog te zien in de Demilitarized Zone. Een van de belangrijkste  zichtbare overblijfselen zijn de Vinc Moc tunnels aan de noordkant van de DMZ Vietnam. In deze drie verdiepingen hoge Vietcong tunnels schuilden ruim 90 families voor de bommenregens tijdens de oorlog. Ook de Khe Sanh Combat Base is een bezoekje waard. Dit is misschien wel het beroemdste Amerikaanse kamp uit de Vietnamoorlog. Rond dit kamp werden zeer bloederige gevechten gevoerd en er stierven duizenden Vietnamezen. Tegenwoordig kunt u dit kamp rustig bekijken.

 

 

Hoe te bereiken

 

Zoals we hierboven al hebben aangestipt reizen de meeste mensen naar de DMZ vanuit de stad Hue. Vanuit deze stad zijn dagtours te boeken maar u kunt ook op eigen houtje verder reizen naar de Demilitarized Zone bijvoorbeeld met een motor of scooter.  U kunt vanuit de grote steden van Vietnam makkelijk met de bus of trein naar Hue reizen en van hieruit verder trekken naar de DMZ. Als u meer wilt weten en zien van de historie van Vietnam is een bezoekje aan de Demilitarised Zone tijdens uw reis door het Aziatische land een echte aanrader. Vergeet ook niet dat u een visum nodig heeft om naar dit land te kunnen reizen. Gelukkig is deze makkelijk en snel aan te vragen via Evisumservice.nl.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy