Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van het populaire vakantieland Vietnam in zuidoost Azië. De stad is gelegen in het noorden van Vietnam en is de op een na grootste stad van het land achter Ho Chi Minh stad. Veel mensen zien het Thaise Bangkok als de belangrijkste stad van de regio maar qua sfeer en architectuur doet Hanoi zeker niet voor Bangkok onder. Hanoi is gelegen op de oostelijke oever van de Rode Rivier en telt ongeveer 6,5 miljoen inwoners. De geschiedenis van de stad gaat terug tot ver voor het begin van onze jaartelling. Waarschijnlijk werd het gebied al rond het jaar 3000 voor Christus bewoond. In de 7e eeuw na Christus werd Hanoi officieel aangewezen als hoofdstad van het toenmalige Vietnam. De stad heette toen nog Dông Kinh hetgeen later werd omgevormd tot Tonkin. Onder deze naam was de stad ook in de Nederlandse Gouden Eeuw bekend. De VOC had in die tijd een factorij in Tonkin die met name werd gebruikt voor de export van zijde.

Ook in de moderne geschiedenis is veel gebeurt in en om Hanoi. De stad werd in 1873 veroverd door de Fransen en werd vervolgens de hoofdstad van de Unie van Indochina waar ook  Laos en Cambodja deel van uitmaakten. In de Tweede Wereld Oorlog viel Japan het land binnen waarna de Franse troepen snel onder de voet werden gelopen. Nadat Frankrijk capituleerde werd Hanoi vanaf 1940 door Japan bezet. Deze bezetting duurde tot de bevrijding in 1945 waarna het door de Vietminh werd ingenomen. De Vietminh voerden tussen 1946 en 1954 een heftige onafhankelijkheidsstrijd met de Fransen. Deze strijd duurde voort totdat de Akkoorden van Genève werden getekend waarmee Hanoi de hoofdstad werd van het onafhankelijke Noord-Vietnam. Het land hoorde vanaf dat moment dus niet meer bij Frans Indochina. Ook in de beruchte Vietnamoorlog werd Hanoi behoorlijk getroffen. Met name de infrastructuur in en om de stad werd hevig gebombardeerd tijdens deze oorlog die van 1965 tot 1975 duurde. Na de oorlog in 1976 werd Hanoi uitgeroepen tot hoofdstad van de socialistische republiek Vietnam. Naast een hele rijke en interessante geschiedenis heeft Hanoi ook een heleboel bezienswaardigheden. We bespreken de mooiste plekken van de hoofdstad van Vietnam hieronder kort met je.

 

 

 

1 Hoa Lo gevangenis

 

Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Hanoi is de oude Hoa Lo gevangenis zeker een bezoekje waard. In deze voormalige gevangenis werden nog niet zo heel lang geleden Amerikaanse piloten gevangengehouden die in de Vietnamoorlog waren neergeschoten. De gevangenis is echter al in 1896 gebouwd tijdens de Franse overheersing. In die tijd was er plaats voor maximaal 450 gevangen, voornamelijk Vietnamese communisten. Vandaag de dag wordt in de Hoa Lo gevangenis aandacht geschonken aan de onmenselijke praktijken die tijdens de Franse overheersing plaatsvonden, maar ook voor de meer recente Vietnamoorlog is een plaatsje ingeruimd.
 

 

 

2 Hoan Kiem meer

 

Als het over bezienswaardigheden in Hanoi gaat mag het Hoan Kiem Meer zeker niet ontbreken. Het meer wordt vaak gezien als het centrale punt van de stad en is dan ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel toeristen als locals. Er worden hier in de ochtend Tai Chi lessen gegeven en in de avonduren de nodige drankjes genuttigd. De omgeving van het meer is een stuk groener dan de rest van de stad en veel mensen komen hier naartoe om even lekker te ontspannen.

 

 

 

3 ‘Old Quarter’

 

Het oudste gedeelte van de stad ligt vlakbij het Hoan Kiem Meer en is een must-see wanneer u in Hanoi bent. In deze wijk kunt u veel sporen van het rijke verleden van de stad terugvinden in de vorm van boeddhistische tempels, pagodes en koloniale architectuur. De smalle straatjes van het oude centrum herbergen enorm veel leuke en authentieke winkeltjes en eettentjes. U kunt hier dan ook uren rondlopen zonder u een moment te vervelen.

 

 

 

4 Het waterpoppentheater

 

Waterpoppen zijn al jarenlang een belangrijk onderdeel van de cultuur in het noorden van Vietnam. De boeren in de omgeving van Hanoi begonnen met het spelen met deze poppen ter vermaak. Waterpoppenspelen kunnen vergeleken worden met een poppenkast maar dan in een vijver. De bespelers staan tot ver boven hun middel in het water en bespelen de poppen met bamboestokken. Bij een voorstelling met waterpoppen horen ook lichteffecten en livemuziek. Dit maakt een bezoekje aan het waterpoppentheater tot een veelzijdig uitje dat ongeveer tussen de 60.000 en 100.000 dong per persoon kost. U vindt het theater aan een oever van het Hoan Kiem meer en kaarten voor voorstellingen zijn aan de deur te koop.

 

 

 

5 Ho Chi Minh Mausoleum complex

 

Een andere bijzondere plek in Hanoi is het Ho Chi Minh Mausoleum complex. Het mausoleum dat werd opgericht tegen de wil van de overleden leider is een ware publiekstrekker geworden. Hij had in zijn testament namelijk de uitdrukkelijke wens opgenomen om gecremeerd te worden en te worden uitgestrooid door het hele land. Aan deze wens werd geen gehoor gegeven en er werd in plaats daarvan een mausoleum gebouwd waar het lichaam van Ho Chi Minh ligt. Het indrukwekkende gebouw is gratis te bezoeken en de openingstijden zijn beperkt. Wanneer u het mausoleum bezoekt moet u uiteraard gepaste kleding dragen en u respectvol gedragen. Bijzonder om te zien zijn de reacties van de vele Vietnamezen die het mausoleum bezoeken.  Zij tonen enorm veel respect voor hun voormalig leider en menig traantje wordt weggepinkt. 

 

 

 

6 Ba Vi National Park

 

Wat te doen als u de drukte van Hanoi even wilt ontvluchten? Een bezoekje aan het Ba Vi National Park is in dit geval een echte aanrader. U vindt hier een prachtig beschermd gebied met mooie bossen en bijzondere plantensoorten, ook is hier de Tan Vien berg van 1276 meter hoog met bovenop een eeuwenoud altaar. Vanaf de berg heeft u bovendien een geweldig uitzicht over de vallei van de Rode Rivier en ziet u in de verte Hanoi liggen. Het Ba Vi National Park ligt op ongeveer 40 kilometer van Hanoi en is op verschillende manieren goed te bereiken.

 

 

 

7 Hanoi Opera House

 

Het operagebouw van Hanoi is Een van de gebouwen waarin de Franse overheersing nog het duidelijkst is. Dit Hanoi Opera House is in het jaar 1911 gebouwd toen Hanoi de hoofdstad was van de Franse kolonie Indochina. Het ontwerp van dit mooie en statige gebouw is gebaseerd op een operahuis in Parijs. Wanneer u voor dit gebouw staat herkent u de kenmerkende Franse stijl in de balustrades, pilaren en koepels. Het bezoeken van een voorstelling in dit operahuis is zeer de moeite waard. De prijzen van kaarten voor een voorstelling begint meestal rond de 100.000 dong oftewel iets minder dan 4 euro.

 

 

 

Tactische locatie

 

Er is in Hanoi dus genoeg te doen om u te vermaken. Veel mensen gebruiken Hanoi als start- of eindpunt van hun backpackavontuur. De in 1932 geopende Internationale Luchthaven Noi Bai is namelijk de op een na grootste van het land. Het vliegveld ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van Hanoi en is de enige internationale luchthaven in het noorden van Vietnam. Wanneer u vanuit Europa naar Hanoi wilt vliegen zult u dan ook zeer waarschijnlijk via deze luchthaven reizen. Het visum voor Vietnam dat wij leveren is uiteraard geldig op deze luchthaven. Een vlucht van Amsterdam naar Hanoi neemt minimaal 15 uur in beslag en maakt een tussenlanding met overstap in bijvoorbeeld Frankfurt, Istanbul of Parijs. Het klimaat in Vietnam is iets om rekening mee te houden als u naar het land reist. Door de Noordelijke ligging van Hanoi verschilt het weer met andere steden als Ho Chi Minh City. De beste tijd om naar Hanoi te reizen is tussen december en februari. De luchtvochtigheid en temperatuur liggen in deze tijd van het jaar relatief laag. Het regenseizoen in Hanoi begint in maart en duurt tot en met september. De beste reistijd voor dit gebied is dus in de Nederlandse winter.

 

 

 

Vervoer in de stad

 

Vervoer van toeristen binnen de stad gebeurt in Hanoi meestal met een taxi of taxifiets. Voor een kleine afstand is een taxifiets een voordelig en handig vervoersmiddel. Voor zowel taxifietsen als taxi’s geldt echter wel dat prijzen erg sterk kunnen verschillen, het is daarom aan te raden voor de rit een prijs af te spreken of aan de chauffeur te vragen de meter aan te zetten. Wanneer de chauffeur weigert kunt u beter uitstappen en een andere taxi of taxifiets aanhouden. Er zijn immers taxi’s genoeg en dit kan u een hoop geld schelen. Over het algemeen hebben de taxi’s in Hanoi gelukkig wel een goede reputatie. Andere veelgebruikte manieren van vervoer binnen de stad zijn motoren en scooters. Deze kunt u voor een klein bedrag huren bij een van de vele verhuurbedrijven. Houd er wel rekening mee dat de verkeerssituatie in Hanoi hectisch kan zijn, geduld en voorzichtigheid bij het rijden is dus wel zo verstandig. Als u liever het openbaar vervoer gebruikt kun u kiezen voor een stadsbus. Vanaf een uur of 5 in de ochtend tot 9 uur ’s avonds rijden deze bussen ieder kwartier langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Hanoi.

Vanuit Hanoi kunt u met de trein naar andere bezienswaardigheden in Vietnam reizen. Zo is er bijvoorbeeld een goede treinverbinding met steden als Hoi An, Hue, Da Nang en Ho Chi Minh stad oftewel Saigon. Naar plaatsen in de buurt van Hanoi kunt u ook prima reizen met de bus. Zo kunt u met de bus vanuit Hanoi bijvoorbeeld het schitterende Ha Long Bay aandoen of de rijstvelden van Sapa bezoeken. Ook de mooie provincie Ha Giang, de watervallen van Cao Bang en het schilderachtige natuurgebied Moc Chau zijn met de bus vanuit Hanoi te bereiken. De vele vervoersopties maken Hanoi een ideale plaats van waaruit u de rest van de regio kunt ontdekken.

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy