Mekong Delta

Veel mensen die gaan backpacken in het zuidoosten van Azië reizen snel door de verschillende landen. In een land als Vietnam kunt u echter makkelijk maanden rondreizen zonder u te vervelen. De bestemmingen in Vietnam zijn talrijk en het land biedt een geweldige afwisseling tussen mooie berglandschappen, steden en stranden. Een van de mooie gebieden die nog wel eens wordt overgeslagen door de snelle backpackers en toeristen is de Mekong Delta. Dit gebied ligt in het zuidwesten van Vietnam ten westen van Ho Chi Minh stad en vlakbij de grens met Cambodja. De Mekong is een rivier die backpackers die door landen als Thailand, Laos, Cambodja en China zijn getrokken waarschijnlijk wel zullen kennen. De Mekong rivier loopt van de hooglanden van Tibet in ruim 4000 kilometer naar de Mekong Delta waar hij in de Zuid-Chinese zee uitkomt. Doordat de rivier zo lang is, heeft hij te lijden onder vervuilingsproblemen. Er wordt afval in de rivier gegooid en door boeren aan de oevers komt er ook veel kunstmest in het water. Deze grensoverschrijdende vervuiling van de Mekong is iets waar u rekening mee moet houden wanneer u bijvoorbeeld in de rivier of een van de zijtakken wilt zwemmen. De lange rivier splitst zich wanneer hij in Vietnam is op in enorm veel verschillende zijtakken die samen de Mekong Delta vormen. De vele vertakkingen van de rivier vormen een bijzonder deltagebied met een oppervlakte van bijna 40.000 vierkante kilometer. Dit gebied wordt nog ieder jaar groter, onder invloed van sedimentatie komen er ieder jaar ongeveer 80 meter bij. De Mekong Delta is een vruchtbaar gebied en wordt ook wel de rijstschuur van Vietnam genoemd. Wanneer u de Mekong Delta gaat bezoeken zijn er een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die zeer de moeite waard zijn.

 

 

Verken de Mekong Delta met een boot

 

De beste manier om een enorme delta rivier te verkennen is natuurlijk vanaf het water. De lokale bevolking gebruikt voor bijna alle vervoer de boot en het is hier dan ook een drukte van belang op de waterwegen. Verreweg de meeste boten op het water zijn de zogeheten sampans, dit zijn traditionele houten boten. Het leuke is dat u voor een paar euro een tour met een van deze bootjes kunt boeken. In bijna iedere stad of dorp kunt u wel een tour over het water boeken. Als u een tour heeft geboekt vanuit Ho Chi Minh stad zit een boottocht er meestal ook bij in. Als u wat langer op de boot wilt zitten kunt u helemaal vanuit Ho Chi Minh stad naar bijvoorbeeld Ben Tre of Can Tho varen. Onderweg kunt u overal stoppen om een rivierrestaurant te bezoeken of boomgaarden of rijstvelden te bewonderen. Al varend krijgt u een geweldig beeld van het leven in de Mekong Delta. Fietsen door de Mekong Delta.

 

 

Fiets door de Mekong Delta

 

Een andere geweldige manier om de Mekong Delta die dichter bij de Nederlandse cultuur ligt is fietsend. Net als de meeste andere delta’s is het grootste deel van de Mekong Delta vrij vlak en hier valt dus prima te fietsen. U kunt op deze manier in uw eigen tempo het landschap met bossen, boomgaarden en rijstvelden verkennen. Onderweg komt u natuurlijk ook leuke dorpjes met traditionele houten huisjes tegen. U kunt op veel verschillende plekken fietsen huren voor een paar euro per dag.

 

 

Beklim Sam Mountain

 

Hoewel het grootste gedeelte van Mekong Delta Vietnam vrij vlak is, zijn er in het noorden van dit gebied wel degelijk bergen te vinden. Sam Mountain is de hoogste berg van de hele delta en biedt een geweldig uitzicht over het omliggende gebied waaronder een deel van Cambodja. Behalve het uitzicht zijn ook de tempels en pagodes op deze berg het bekijken meer dan waard. Sommige van deze pagodes bevinden zich zelfs in grotten. De berg neemt met al deze religieuze bouwwerken voor boeddhisten een bijzondere plek in.  U vindt de berg op ongeveer 6 kilometer van Chau Doc. Vanaf Sam Mountain kunt u een kleine wandeling maken naar een authentiek Khmer-dorp om te zien hoe dit volk leeft.

 

 

Bezoek een fruitteler

 

De Mekong Delta is een buitengewoon vruchtbaar gebied en hier wordt niet alleen van geprofiteerd door mensen die rijst verbouwen. In het gebied vindt u namelijk ook volop fruittelers. Er worden in de Mekong Delta onder andere ananassen, sinaasappels, mandarijnen en mango’s verbouwt. Maar ook minder bekend fruit als dragonfruit, jackfruit en durian kunt u hier vinden. Het bezoeken van een fruitteler is leuk omdat u goed kunt zien hoe al dat tropische fruit dat bij ons in de winkels ligt wordt verbouwd. Ook kunt u natuurlijk proeven van het fruit en de soms bijzondere verhalen van fruittelers horen.

 

 

Bekijk de stad Can Tho

 

De belangrijkste stad van de Mekong Delta heet Can Tho en is een bezoekje waard. De stad is het economisch en cultureel hart van het gebied. Waarschijnlijk komt u hier sowieso langs omdat Can Tho ook de belangrijkste stad is voor vervoer door de Mekong Delta. Can Tho in het zuiden van Vietnam is een levendige stad met smalle straatjes en sfeervolle boulevards. U kunt u hier prima een paar dagen vermaken

 

 

Vogels spotten bij Bang Lang

 

Als u in Can Tho bent moet u een bezoekje aan Bang Lang zeker niet overslaan. Dit vogelcentrum ligt op ongeveer een half uur lopen van Can Tho. In het vogelcentrum kunt u een prachtig beeld krijgen van de verschillende soorten vogels die in de Mekong Delta leven. U kunt hier vogels spotten vanaf het uitkijkpunt. Wanneer u de meeste verschillende soorten wilt zien kunt u het best rond zonsopgang of zonsondergang naar Bang Lang gaan.

 

 

Bezoek de authentieke tempels

 

Hoewel u er misschien niet direct aan zou denken kunt u in de Mekong Delta indrukwekkende tempels vinden. In de gebieden in de buurt van Tra Vinh en Soc Trang kunt u authentieke tempels uit de Khmer tijd bezoeken. Deze gebieden werden namelijk tot de 17e eeuw bewoond door het Khmer volk. De tempels zijn goed te bezoeken en zijn eigenlijk een must see in de Mekong Delta.

 

 

Naar een drijvende markt of drijvende dorpje

 

Een andere must see in de Mekong Delta zijn de drijvende dorpen en markten die u hier vindt. De manier waarop de inwoners van de Mekong Delta met het water leven is tamelijk uniek in de wereld. Drijvende huizen op vlotten vormen samendrijvende dorpjes en iedereen lijkt het hier haast normaal te vinden. Ook de drijvende markten die al meer dan 100 jaar bestaan zijn hier echt een begrip. Er zijn zes drijvende markten in de Mekong Delta te vinden waarvan Cai Rang de grootste is. Deze markt vindt plaats in de provincie Can Tho en bestaat voornamelijk uit boten met fruit en groente.

 

 

Vissen met plaatselijke bevolking

 

In een rivierengebied als de Mekong delta is vissen natuurlijk van oudsher een belangrijke manier om voedsel te vergaren. Ook vandaag de dag is vissen nog erg populair onder de inwoners van de Mekong Delta. De Vietnamezen vissen hier echter niet met een hengel maar zwemmend met een net tussen ze in. U kunt op een aantal plekken meehelpen met het vangen van vissen op deze manier. Luister wel altijd naar de locals want het is niet op alle plekken even veilig om het water in te gaan door de sterke stroming. De beste periode om op de authentieke manier te vissen is tussen september en december, dan zijn de waterstanden namelijk het hoogst. Om overbevissing van de rivieren tegen te gaan zijn er ook een aantal viskwekerijen in dit gebied. In deze kwekerijen worden zoetwatervissen zoals tilapia en panga gekweekt. De viskwekerijen zijn vaak ook te bezoeken.

 

 

Bezoek het schilderachtige Ben Tre

 

Ben Tre is een pittoresk en historisch stadje in de Mekong Delta. De inwoners van Ben Tre hebben eeuwenlang behoorlijk geïsoleerd geleefd en dat kunt u nog goed terugzien. Dit stadje is door de brug tussen My Tho en Ben Tre tegenwoordig prima te bereiken maar nog zeker niet toeristisch. U kunt met de bus vanuit Can Tho naar Ben Tre maar het stadje is natuurlijk ook goed te bereiken over het water.

 

 

Beste reistijd en reizen naar de Mekong Delta

 

Evenals in de rest van Vietnam dient u in de Mekong Delta rekening te houden met het weer. In de maanden mei tot en met november valt er behoorlijk veel regen in dit gebied. De maanden december tot en met april zijn volgens de meeste mensen dan ook de beste reistijd voor de Mekong Delta. Het is dan meestal droog en de lucht is helder. De gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden rond de 30 graden dus het is ook warm genoeg. Als u voor het groen komt en de tropische vruchten geoogst wil zien worden is de natte periode ook een goede reistijd. Houd in deze tijd wel rekening met overstromingen en volg het lokale weerbericht goed.

De meeste mensen die naar de Mekong Delta reizen gaan via Ho Chi Minh stad. Vanaf deze stad kunt u de bus pakken naar bijvoorbeeld Can Tho, Ben Tre of My Tho in de Mekong Delta. Deze busrit duurt meestal ongeveer 3 tot 4 uur en kost iets meer dan 100.000 Dong. Het is ook prima mogelijk om met eigen vervoer bijvoorbeeld een brommer of auto naar de Mekong Delta te reizen. U kunt voor een paar euro per dag een scooter huren in Ho Chi Minh stad en daarmee naar de Mekong Delta reizen. Een andere optie is een vlucht naar het kleine vliegveld van Can Tho vanaf Hanoi of Phu Quoc. De Mekong Delta is een schitterend gebied dat zeker bezocht moet worden tijdens het rondreizen in Vietnam. Hou er wel rekening mee dat u voor een reis naar Vietnam een visum nodig heeft. Deze kunt u makkelijk en snel hier aanvragen!

 

« back

Vraag nu een online visa aan voor Vietnam. Na verwerking mailen wij u binnen 3 dagen alle officiële documenten toe. U kunt dus zonder zorgen op reis.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Overige
Privacy & Cookies Policy