« Terug

Polonnaruwa

Eén van de koningssteden van het land is Polonnaruwa, ooit een stad die grote rijkdom kende. Vergelijkbaar met Anuradhapura, de stad die ook in dezelfde provincie ligt. U vindt in de stad voornamelijk ruïnes, tempels en andere historische bezienswaardigheden. De stad ligt in het midden van het land en is daarom makkelijk te bezoeken tijdens het maken van een rondreis door Sri Lanka. Verder kunt u vanuit hier het Wasgamuwa national park bezoeken, wat wordt gezien als één van de mooiste parken van het hele land!

 

 

Historie Polonnaruwa

 

Eeuwenlang was Anuradhapura de hoofdstad van het koninkrijk maar sinds 1070 na Christus werd ook Polonnaruwa gekroond tot koningsstad. De stad was beter te beschermen tegen aanvallen vanuit India en het zuiden van Sri Lanka. Een ander voordeel was dat hier een stuk minder muggen te vinden waren, waar de koningen en hun personeel in Anruadhapura veel last van hadden. Uiteindelijk in 1284 werd het zelfs de hoofdstad en werd vanuit hier het land bestuurd. Na deze beslissing is de stad jarenlang cultureel en politiek centrum van het land geweest. Mede omdat de stad in bezit was van de tand van Boeddha. Toen de tand in de 16e eeuw werd verplaatst naar Kandy  had het geen reden meer om leidend te zijn en begon het in verval te raken. Veel mensen vertrokken net als de tand uit de stad en keerden nooit meer terug.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Door de prachtige geschiedenis van de stad zijn de meeste bezienswaardigheden ontzettend oud. Dit is met name voor cultuurliefhebbers een leuk uitstapje. Maar ook de natuur in en rond de stad is prachtig, het nationale park dat op een halfuur rijden ligt is ook zeker de moeite waard. Hieronder vindt u de vijf belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Polonnaruwa in Sri Lanka.

 

Koninklijk paleis

Doordat jarenlang de Singelese koningen hier gewoond en vanuit hier geregeerd hebben, kunt u hier ook de resten vinden van het paleis. Het was ooit een bouwwerk van ruim zeven verdiepingen en meer dan honderd kamers. Op de muren van de overblijfselen vindt u tekeningen, die verhalen vertellen uit de tijd van het paleis.

 

Wasgamuwa national park

Op een halfuurtje rijden vanuit het centrum vindt u dit prachtige natuurpark. U vindt er olifanten, luipaarden, buffalo’s en nog veel meer wilde diersoorten. Een safari doen is een goede optie maar u kunt in sommige delen ook goed wandelen.  

 

Gal Vihara

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheden van de verlaten stad: Gal Vihara. De liggende Boeddha is uit de rotsen uitgehakt en is een bijzondere plek om te bezoeken. U kunt de Boeddha bezoeken, er zijn ook veel Boeddhisten die hier naartoe komen als vorm van een pelgrimstocht.

 

Vatadage

Een stoepa met in het midden een zittende Boeddha, vanuit buiten ziet u die overal zitten. Veel uitgehakte beelden zijn bewaard gebleven en dat maakt deze plek bijzonder. Helaas is de koepel van de stoepa niet meer intact maar kunt u u goed voorstellen hoe de Vatadage er ooit uitgezien zal hebben.

 

Rankot Vihara

Deze gigantische stoepa is zeker niet de enige in de omgeving. U vindt de stoepa’s uit de tijd van het Singalese koninkrijk overal in en rond het centrum. Door donkerbruine kleur valt het bouwwerk goed op tussen de groene bomen die op het terrein staan.

 

 

Vervoer binnen de stad

 

De verschillende bezienswaardigheden in het centrum liggen niet ver van elkaar, de meeste kunt gewoon te voet bezoeken. U kunt er ook voor kiezen om een fiets te huren en zo gedurende één dag langs alle bezienswaardigheden te fietsen. Een populaire optie die zeker voor ons Nederlanders leuk en handig is. Verder kunt u ook een chauffeur regelen die u een dag lang langs alle hoogtepunten brengt. Dan kunt u ook hoogtepunten die op verdere afstand van de stad liggen makkelijk bezoeken. Natuurlijk is de goedkoopste optie om gewoon te gaan wandelen vanuit uw accommodatie. Heeft u voldoende tijd? Dan kunt u dit gerust doen en meerdere dagen uittrekken om alles te bekijken.

 

 

Hoe kunt u Polonnaruwa bereiken?

 

De verlaten plaats ligt op de spoorlijn tussen Colombo en Batticaloa. Dit betekent dat de stad makkelijk te bereiken is zowel vanuit het westen als het oosten. Als u vanuit de huidige hoofdstad komt dan doet u er ruim zeven uur over en komt u vanuit het oosten ben er binnen twee uur. Er zijn natuurlijk ook andere opties zoals de bus vanuit Anuradhapura (drie uur), Colombo (zes uur), Dambulla (één uur) of Kandy (drie uur). 

 

 

Beste reistijd

 

U kunt Polonnaruwa het beste bezoeken tussen mei en september. Dan is er geen sprake van de natte moesson die enorm veel regen mee naar het land neemt. Er kan natuurlijk wel regen vallen maar de hoeveelheid en de frequentie is een stuk lager dan in onze winterperiode. De temperatuur ligt het gehele jaar rond de 30 tot 35 graden dus wees voorbereid op een hoge luchtvochtigheidsgraad. Vergeet ook niet uw visum aan te vragen voor dit land. Wilt u hier meer over weten? Klik dan hier.

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy