« Terug

Galle

De stad is één van de weinige in Sri Lanka die nog invloeden heeft van de Nederlandse bezetting. In de 17e eeuw waren de Nederlanders in Sri Lanka en was het een handelskolonie. Het belangrijkste wat u hiervan terug kunt zien is het fort. In de havenplaats kunt u het fort niet over te hoofd zien en vormt het eigenlijk één van de weinige mooie bezienswaardigheden. De stad kent nog een volledige stadsmuur die erg kenmerkend is voor de koloniale tijd. Het was natuurlijk wel zaak in die tijd om de stad te behoeden voor piraten en andere kapers op de kust.

 

 

Geschiedenis Galle

 

Het Nederlandse fort is het middelpunt van de havenplaats, het fort staat sinds een aantal jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst mede doordat het zo goed bewaard is gebleven. Echter waren de Nederlanders niet de eerste die voet aan wal zetten in de plaats. Voor die tijd waren de Portugezen hier namelijk de baas, er stond dus voorheen een Portugees fort op deze plek. Tot de VOC in 1663 met meer dan 2.000 mannen en tien schepen bij Galle in Sri Lanka aankwamen. De strijd duurden ongeveer vier dagen en toen was de havenplaats in handen van de Hollanders. Na de bezetting werd de stad minder aantrekkelijk en leefden er steeds minder mensen. Tot in 2004 toen de tsunami ook Sri Lanka trof en dus ook deze havenplaats. De hele stad was vernietigd en hierdoor kwamen er geen toeristen meer. De lokale bevolking had hierdoor geen inkomen meer en het was moeilijk om de stad weer op te bouwen. Gelukkig is de stad inmiddels weer opgebouwd en kunnen toeristen hier weer met een gerust hart naartoe reizen.

 

 

Een dagtrip naar de stad

 

De oude koloniale stad heeft natuurlijk het fort en een gezellig centrum. Maar buiten dat is er niet veel te beleven. Doordat er weinig accommodaties in het centrum aanwezig zijn, is het erg duur (voor Sri Lankaanse begrippen) om hier te overnachten. Daarom zijn er met name veel mensen die naar Galle reizen voor een dagtrip. U kunt dit zelf regelen maar u kunt vanuit vele badplaatsen zoals Unawatuna een georganiseerde tour boeken. Omdat het vanuit daar maar tien minuten rijden is met de bus of taxi, kunt u naar Galle fort gaan vanuit één van deze kustplaatsen. Het overnachten in die plekken is een stuk goedkoper dan in de koloniale stad. Het is dus voordeliger om gewoon één dag richting het oude Hollandse dorpje af te reizen.

 

 

Hoe kunt u in Galle komen?

 

U kunt dus naar Galle reizen voor een dagtrip maar mocht u hier willen verblijven kan dat natuurlijk ook. Er zijn meerdere mogelijkheden om in de stad te komen, afhankelijk van de tijd die u hier wilt besteden. Vanuit de hoofdstad Colombo kunt u met de bus of trein binnen drie uur aan de kust zijn. Ook vanuit Kandy kunt u de trein nemen, die er ongeveer zes uur over doet maar een prachtige route aflegd. Omdat Sri Lanka bekend staat om de mooie treinritten kiezen veel mensen voor deze optie. Maar zoals eerder gezegd kunt u ook een dagtrip doen vanuit één van de badplaatsen zoals Mirissa, Hikkaduwa en natuurlijk Unawatuna. Wat u niet moet vergeten is dat u een visum nodig heeft voor dit land. Vraag deze makkelijk en snel online aan!

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy