« Terug

Reisadvies

Op deze pagina vindt u alles over de veiligheid in Sri Lanka. Wat is het Sri Lanka reisadvies en met welke dingen moet u rekening houden tijdens het reizen in dit land. Allereerst is het belangrijk om mee te geven dat het reizen naar Sri Lanka volledig veilig is. Het advies van het Ministerie voor Buitenlandse zaken geeft wel aan dat er veiligheidsrisico’s zijn.

 

 

Ga goed voorbereid op reis

 

Allereerst is het advies om goed voorbereid op pad te gaan, u kunt door een goede voorbereiding namelijk een hoop problemen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke ziektes die in het land voorkomen zoals malaria of rabiës. Alles over de gezondheidsvoorschriften voor Sri Lanka vindt u hier. Hierin kunt u alles vinden over mogelijke vaccinaties en op welke aspecten u moet letten bij het eten & drinken in het land.

 

 

Bijzondere regels en wetten

 

Alle vormen van drugs zijn strikt verboden in Sri Lanka, dit betekent dat het bezit van drugs of andere illegale verdovende middelen streng bestraft wordt. U kunt vaak jaren gevangenisstraf oplopen dus houd hier rekening mee. Voor het bezitten en handelen van drugs kan soms zelfs de doodstraf worden opgelegd. Verder is het absoluut verboden om voorwerpen uit de natuur mee te nemen dus zorg dat u dit niet doet. Ook hier wordt u zwaar op bestraft, denk aan het meenemen van koraal maar ook schelpen zijn absoluut verboden. Een ander groot verschil is dat homoseksualiteit op het eiland verboden is, dit geldt niet alleen voor de inwoners zelfs maar ook voor buitenlanders. Denk altijd na bij de uitingen en gedragingen die u doet. Het fotograferen van militaire plekken of andere mensen in uniform is ook verboden. Het maken van foto´s van overheidsgebouwen is daarom niet handig en doe dit dat ook niet.

 

 

Kleed u respectvol

 

Doordat bijna 70% van de bevolking Boeddhistisch is, is het belangrijk dat u respectvol gekleed gaat. Dit betekent dat uw schouders en benen bedekt moeten zijn als u naar tempels of andere religieuze plekken gaat. Het is daarnaast ook nodig om schoenen altijd uit te trekken bij het binnengaan van een religieuze plek. Op speciale plekken zoals Polonnaruwa is het voor de lokale bevolking belangrijk dat toeristen zich aanpassen, bijvoorbeeld door witte kleding te dragen. Witte kleding staat in het Boeddhisme voor puurheid en dat u open staat om te leren.

 

 

Veiligheid

 

Ondanks dat het relatief gezien veilig is in het land moet u toch opletten. Het kan namelijk zijn dat er demonstraties voorkomen, op gebied van politieke of culturele meningen. Zorg dat als u dit merkt, dat u meteen de plek verlaat en vooral niet langer op de plek van de demonstraties bent. De politie kan hard ingrijpen en als u op dezelfde plek bent, dan kan u zomaar eens slachtoffer worden van deze ingrepen. Er komt in kleine mate criminaliteit voor op het eiland. Dit gaat om berovingen maar ook om aanrandingen. Wees dus altijd alert op zowel plekken waar niemand is, als de plekken waar juist veel mensen om u heen zijn. Dit geldt met name voor alleenreizende vrouwen. Een aantal tips zijn: draag geen opvallend sieraden, ’s avonds niet alleen over straat, neem geen drankjes van vreemden aan en zorg ervoor dat u waardevolle spullen die u niet nodig heeft in het hotel laat. Mocht u slachtoffer worden van een beroving, werk niet tegen en geef alles af. Het tegen stribbelen leidt alleen maar tot meer geweld.

 

 

De natuur

 

Het meeste gevaar in Sri Lanka wordt veroorzaakt door de natuur. Dit omdat het een eiland is en daardoor gevoelig is voor bijvoorbeeld tsunami’s. Verder ligt het land ook vlakbij een aardplaat waardoor er ook af en toe aardbevingen kunnen ontstaan. Het regenseizoen dat Sri Lanka kent zorgt soms voor overstromingen. Zorg er ten alle tijden voor dat u goed op de hoogte blijft op reis en het lokale nieuws in de gaten houdt. Daarover vindt u hieronder meer. Verder kunnen rivieren in het regenseizoen veel kapot maken en is het niet verstandig om in een accommodatie te overnachten vlak langs de rivier.

 

 

Let op mijnen

 

In het noorden en oosten van het land liggen nog enkele mijnen. Deze mijnen zijn te vinden rondom de militaire basissen in deze regio. Het is daarom niet aan te raden om zonder gids of begeleider de hoofdwegen in dit gedeelte van het land te verlaten. U kunt de mijnen in de volgende gebieden vinden: overal ten noorden van de snelweg A12. En in Trincomalee, Batticaloa en Ampara liggen ze voornamelijk rond de militaire bases.

 

 

Houd het lokale nieuws in de gaten

 

Een belangrijk aspect van de veiligheid in Sri Lanka is het lokale nieuws. Op het lokale nieuws zult u altijd belangrijke informatie als eerst zien en horen. Dit betekent dat wanneer er een dreigende natuurramp aan zit te komen, dan zal de bevolking via het lokale nieuws op de hoogte worden gesteld. Soms kan het lokale nieuws ook adviseren om te evacueren, doe dit dan meteen. Zorg dat u zo snel mogelijk op een veilige plek terecht komt. Een veilige plek is afhankelijk van de soort ramp die in aantocht is. Bij een tsunami moet u een hoge droge plek op zoeken en bij een aardbeving is een lege vlakte aan te raden. Vaak weet de lokale bevolking een plek waar u naartoe kunt gaan en vraag daarom altijd om tips.

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy