« Terug

Noord Sri Lanka

De burgeroorlog in het noorden heeft er jarenlang voor gezorgd dat er weinig toeristen naar het noorden konden reizen. Gelukkig is die momenteel over en is het een gebied wat u makkelijk en veilig kunt bezoeken. Dat is maar goed ook want er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden te vinden in het noorden van het land. De twee oude koningssteden Polonnaruwa en Anuradhapura vindt u hier maar ook mooie kustplaatsen en de leeuwenrots vindt u in dit gebied. U vindt op deze pagina alle Sri Lanka tips voor het noorden.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Ondanks dat het jarenlang een strijd is geweest met Tahim-bevolking is het noorden nu rustig en kunt u hier naartoe reizen. Dat doen de meeste reizigers dan ook want de omgeving is prachtig en heeft ongelofelijk veel mooie bezienswaardigheden te bieden. Hieronder vindt u de vijf belangrijkste en mooiste hoogtepunten van Noord Sri Lanka.

 

Polonnaruwa

Eén van de twee koningssteden van Sri Lanka vindt u in dit gedeelte van het land. De stad is ongeveer twee eeuwen lang de hoofdstad geweest en heeft daar mooie gebouwen aan overgehouden. Helaas is de stad na het wisselen van de hoofdstad erg in verval geraakt. Hierdoor vindt u met name ruïnes die nog herinneren aan de rijkdom die het ooit heeft gekend. Het leukste is om het gebied per fiets te ontdekken en langs alle stoepa’s, tempels en ruïnes te fietsen.

 

Dambulla

De bijzondere grottempels vormen de mooie highlight van deze stad. U kunt de grotten bezoeken met maar liefst vijftig Boeddha beelden erin. Ook de tempel die op de grotten gebouwd is, is prachtig en heeft een mooie gouden Boeddha die u niet kunt missen. In de grotten van Dambulla zijn muurschilderingen gevonden die hoogstwaarschijnlijk dateren uit de 1e en 2e eeuw voor Christus.

 

Jaffna

Het meest noordelijke puntje van het land is Jaffna, in de gelijknamige provincie. U vindt hier een prachtig fort dat gebouwd is door de Portugezen en afgerond door de V.O.C.. Door de rijke historie vindt u hier veel historische bezienswaardigheden. Verder kunt u vanuit hier naar Delft Island, een prachtig onontdekt bounty eiland voor de kust van de stad. Waar u even helemaal tot rust kunt komen na een reis langs alle hoogtepunten van het noorden.

 

Anuradhapura

De andere koningsstad die maar liefst twaalf eeuwen lang het centrum en de hoofdstad van Sri Lanka was. Na de wisseling van de hoofdstad vertrok iedereen uit de stad en raakte de stad enorm in verval. Zo erg dat in de 19e eeuw toen de Engelsen hier kwamen het was opgeslokt door de jungle. Na vele jaren is inmiddels de hele stad weer uitgegraven uit het regenwoud en kunt u de ruïnes uit de hoogtijdagen bezoeken.

 

Sigiriya

Het dorpje dat voornamelijk bekend staat om de leeuwenrots. Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van het hele land. De rots torent uit boven het laagland en helemaal bovenop bevindt zich een oud paleis. Het paleis is inmiddels een ruïnes maar zeker het bezoeken waard. De omgeving van Sigiriya is prachtig door de wonderschone natuur.

 

 

Hoe kom je in Noord Sri Lanka?

 

De bereikbaarheid van het noorden is goed, voornamelijk de steden Anuradhapura en Dambulla zijn vanuit het westen goed te bereiken en Polonnaruwa en Sigiriya zijn vanuit het oosten makkelijk te bereiken. In vrijwel alle gevallen is het nemen van de bus de beste optie. Er rijden wel treinen in de regio maar de meeste duren net zolang als de bus maar zijn wel een stuk duurder. Om in Jaffna te komen moet u vanuit Anuradhapura de bus of trein nemen die er drie tot vijf uur over doet.

 

 

Het klimaat & de beste reistijd

 

Het weer in het noorden is heerlijk en er valt relatief gezien het minste regen. Alleen tijdens de maanden oktober, november en december valt er een grote hoeveelheid neerslag maar de rest van het jaar hoeft u geen rekening te houden met flinke regenbuien. Hierdoor is de beste reistijd tussen januari en september. De temperaturen liggen dan rond de 25 tot 30 graden en dat zijn fijne temperaturen om deze regio te kunnen ontdekken.

 

 

Tips & tricks

 

Het noorden is een gebied waarbij u van te voren een route zult moeten bepalen want u kunt niet zoals in het zuiden van Sri Lanka mooi langs de kust reizen. De makkelijkste manier is daarom om te beginnen in Dambulla. U kunt daar binnen vijf uur vanuit Colombo midden in de stad staan en beginnen met het verkennen van het noorden. Vanuit daar kunt u het beste naar Sigiriya en vervolgens naar Polonnaruwa reizen. Dan reist u verder naar Anuradhapura en eindigt u in Jaffna. Zo kunt u in een mooie lijn alle hoogtepunten van deze regio bezoeken. Ook is op tijd een visum voor Sri Lanka aanvragen aan te raden! Zo voorkomt u namelijk eventuele problemen.

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy