« Terug

Anuradhapura

De stad in het noorden van het land met een lange geschiedenis. Ooit was het één van de oude koningssteden en het is ook jarenlang de hoofdstad geweest. Verder ligt de stad vlakbij Mihitale waar het Boeddhisme in Sri Lanka is begonnen. Door de rijke historie zijn er ongelofelijk veel bezienswaardigheden waar u zeker heen wilt gaan. Daarom is het aan te raden minimaal drie dagen hier te verblijven zodat u alle hoogtepunten op een rustig tempo kunt bekijken. De hoogtepunten bestaan vooral uit ruïnes en andere overblijfselen uit de hoogtijdagen van de plek.

 

 

Geschiedenis

 

De verhalen vertellen dat het de oudste stad van het hele land is, die in 437 voor Christus al werd gesticht, door de koning met de naam Anuradha. Een aantal jaren later werd het in 380 voor Christus de hoofdstad van het Singalese koninkrijk en bleef dit twaalf eeuwen lang zo. Er leefden totaal meer dan 110 koningen in deze omgeving. Alles gebeurden in de stad; politiek, godsdienst, economie en cultuur. Het was gedurende deze eeuwen het middelpunt van het hele eiland. De Tamil-bevolking die in het noorden leeft nam het gebied een aantal keer over en door deze onrustigheid werd uiteindelijk besloten dat Polonnaruwa de hoofdstad moest worden.

Helaas raakte het hierdoor in verval en nam al snel de jungle de touwtjes in handen. Pas in het jaar 1817 wees één van de Engelse bezetters op de ruïnes midden in het regenwoud. Honderd jaar later begonnen ze met het uitgraven van de mooie stad en tegenwoordig kunt u hier weer gewoon rondlopen.

 

 

Bezienswaardigheden

 

Waarschijnlijk denkt u meteen aan stoepa’s, tempels en andere historische gebouwen. En dat is inderdaad ook waar. U kunt hier voornamelijk mooie gebouwen uit de rijke historie vinden. Maar in de omgeving heeft u ook voldoende andere schoonheden zoals de mooie natuur. Hieronder vindt u de mooiste bezienswaardigheden van Anuradhapura in Sri Lanka.

 

Ruwanweliseya stoepa

Het letterlijke hoogtepunt met de stoepa van ruim 90 meter hoog. Door de spierwitte koepel is het een opvallend gebouw in het centrum van de verlaten stad en kunt u de rijkdom die er ooit was goed terug zien.

 

Mihintale

Het dorp dat op ruim tien kilometer afstand ligt en het begin is van het Boeddhisme in Sri Lanka. De koning ontmoette hier een monnik en zo is het geloof ook naar het Aziatische land gekomen. Op deze plek zijn mooie stoepa’s en tempels gebouwd. Buiten een aantal van deze gebouwen is er niet veel te zien in Mihintale en daarom kunt u het beste een dagtocht maken vanuit Anuradhapura naar het stadje.

 

Kuttam Pokuna

De koningen maakten verschillende waterbassins in het midden van de stad zodat monniken zich konden wassen. De bassins zijn eeuwenoud maar hadden toen al een innovatieve methode om het water te zuiveren en te filteren. Het water werd door vrijwel iedereen toentertijd gebruikt.

 

Jaya Sri Maha Bodhi

De heilige boom voor de Boeddhisten, het verhaal gaat namelijk dat Boeddha hieronder verlichting vond. Tevens is het de oudste boom ter wereld. Voor veel pelgrims een belangrijke plek om naartoe te reizen tijdens een Sri Lanka rondreis.

 

 

Tips voor het bezoeken van Anuradhapura

 

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u naar de verlaten plek reist. U moet kleding dragen die uw schouders en knieën bedekt. Daarnaast is het respectvol om witte of sobere kleuren te dragen in de kleding. Witte kleding staat voor puurheid en het openstaan om te leren. Het wordt niet gewaardeerd om felle kleuren kleding te dragen. Ook mag u niet poseren voor een beeld van Boeddha of de heilige boom. Let op want bij veel bezienswaardigheden zijn er veel apen te vinden, zorg dat ze geen eten kunnen stelen. Een standaard gegeven is dat schoenen uitgedaan moeten worden voor het betreden van een tempel en het wordt ook als respectloos gezien om Boeddha te rug toe te keren.

 

 

Hoe kunt u Anuradhapura bereiken?

 

Het treinstation is de beste manier om de stad binnen te komen. Er gaan dagelijks meerdere treinen vanuit Colombo die er vijf uur over doen. Ook kunt u vanuit Kandy naar de verlaten hoofdstad reizen met de trein, dit kost ongeveer zes uur. De treinritten naar de jungleplek zijn mooi en worden ook aangeraden. U kunt ook de bus nemen vanuit bovengenoemde steden, van Colombo duurt dit ook vijf uur net zoals de trein. Als u in Kandy bent dan kunt u ook de bus nemen die doet er maar drie uur over. De andere koningsstad Polonnaruwa heeft ook een fijne busverbinding die u in drie uur naar de jungleplaats brengt. U kunt de stad goed bereiken tijdens een Sri Lanka reis. Vergeet ook niet dat u een visum nodig heeft voor uw reis naar Sri Lanka

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy