« Terug

Zijderoute China

Een route over land en zee van China naar de Westerse wereld. De route werd al in de twee eeuw voor Christus gebruikt en hierdoor kwamen de Chinezen al vroeg in contact Europa en de rest van de wereld. Tegenwoordig wordt het traject niet meer als zodanig gebruikt maar is het wel mooi om er een reis langs te maken. U kunt dan helemaal terug gaan in de tijd en langs de zijderoute van China reizen. Er zijn nog veel punten waar u aan kunt zien dat de zijderoute hier liep en eeuwenlang een belangrijke handelsroute is geweest.

 

 

Geschiedenis route

 

Het ontstaan heeft een mooie oorsprong. Al eeuwen lang was het huidige China in conflict met de buren aan de noordgrens, de Hunnen. Het ging jarenlang over en weer en keizer Wudi was het zat. Hij stuurde een onderdaan om in het westen te ontdekken hoe de Hunnen daar te verslaan waren. De ontdekkingsreis duurde 13 jaar en toen hij terug kwam, vertelde hij de keizer over alle welvaart en rijkdom die in het westen te vinden was. Wudi wist dat hij richting het westen moest gaan en versloeg de Hunnen in het westen, waardoor de weg naar het westen vrij was. De handelsroute is op deze manier ontstaan en kreeg later de naam zijderoute omdat er enorm veel zijde werd verhandeld. De afname kwam in de middeleeuwen toen het Mongoolse rijk uiteen viel en hierdoor rovers en krijgers steeds meer aanwezig waren. Ook de pest was in de middeleeuwen uitgebroken en door het intensieve contact verspreidden de dodelijke ziekte zich als een lopend vuurtje. In 1400 stopte China met het verhandelen van zijde en was het officieel niet meer nodig.

 

zijderoute china

 

Bezienswaardigheden

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om langs de zijderoute te reizen. Het mooiste is natuurlijk om een deel van het traject te backpacken in China. Daar zijn voldoende mogelijkheden voor maar onderweg zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

 

Xi’an

In de hoogtij dagen van de handelsroute was Xi’an daardoor één van de grootste steden ter wereld. Tegenwoordig is de stad voornamelijk bekend om het Terracottaleger wat een aantal kilometer buiten het centrum ligt. Eeuwen geleden heette de stad nog Chang’an en was het in China één van de belangrijkste steden voor de handel van zijde.

 

xi'an china

 

Lanzhou

Vroeger begon in deze vallei het traject naar het verre westen. Tot Lanzhou was er nog af en toe een stad maar vanaf daar werd het minder en was het een helse tocht. De vallei is erg kenmerkend en werd daarom als herkenningspunt gebruikt. Er staan een aantal mooie tempels en de bergen in de omgeving zijn prachtig om te bezoeken.

 

lanzhou

 

Kashgar

Het eindpunt van de zijderoute in China ligt in Kashgar. Hier vindt u nog veel gebouwen uit de tijd van het traject. Grote bazaars, graftombes en moskeeën. De oude architectuur uit de eeuwen waarin de route volop gebruikt werd, is nog overal in de stad te zien. U mag natuurlijk het eindpunt niet missen!

 

 

Tips

 

Maar bij alle routes geldt dat het niet een reis voor beginners is. De afstanden zijn enorm en grote delen van de gebieden zijn helemaal niet gewend aan toeristen. In sommige steden zijn nauwelijks mensen die Engels spreken en zijn er weinig tot geen accommodaties beschikbaar. Zorg dus dat u voorbereid bent op lange afstanden en weinig comfort. De treinen die u onderweg tegenkomt hebben ontzettend harde bedden en kennen geen comfort. U krijgt er wel voor terug dat u optimaal zult ervaren hoe de lokale bevolking van China leeft en reist. In de wintermaanden kan het extreem koud zijn dus zorg dat u goed voorbereid bent op de temperaturen tijdens de reis. Warme kleding en handschoenen, muts en sjaal zijn in die periode echt een must.

 

 

Beste reistijd

 

De zijderoute loopt met name door het binnenland van China. Hier heerst voornamelijk een landklimaat, wat betekent dat de zomers warm zijn en de winters koud. De temperaturen komen bijna nooit boven het vriespunt tijdens de wintermaanden en in de zomer niet vaak onder de 30 graden. Beiden periodes zijn dus extreem en daarom is de lente of herfst de beste reistijd. In de maanden april, mei, september oktober kunt u het beste in deze regio reizen. De temperaturen zijn dan aangenaam en er valt weinig neerslag. Tijdens deze momenten zijn er ook weinig toeristen en kunt u deze plekken op eigen tempo ontdekken.  

 

Vergeet ook niet uw visum voor China aan te vragen. Dit kan makkelijk en snel online via E Visum sevice!

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy