« Terug

Tibet

Het reizen naar Tibet is niet makkelijk, de Tibetanen moeten leven volgens strenge regels en hebben daardoor bijna geen vrijheid. Voor toeristen is het daarom niet makkelijk om op de bonnefooi naar de bergstaat te reizen. Een goede voorbereiding daarbij is erg belangrijk en hier vindt u de meest belangrijke informatie over deze bijzondere regio in China. Er zijn ook strenge regels voor toeristen dus zorg dat u daarvan op de hoogte bent.

 

 

Historie Tibet

 

Het ligt tussen twee grote landen in, India en China. In de zevende en achtste eeuw was het één van de rijkste landen in heel Azië. Helaas is dit niet altijd zo gebleven en ontstonden er al snel problemen in het gebied. Vanaf de veertiende eeuw kwamen er verschillende heersers die elkaar in de weg zaten zoals de Qing dynastie, Dalai Lama en de Mongoolse regenten en heersers. Ondanks de problemen is het altijd een onafhankelijk land geweest en werd er zelf gezorgd voor het bestuur en de wetten. Door het conflict met China over de religie van de Dalai Lama en alle boeddhistische Tibetanen, kwam er steeds meer frictie. Tot in 1950 door China werd besloten dat het een autonome regio werd. De inwoners zijn hier alles behalve blij mee en dat zal u ook merken tijdens een reis door de regio. Er is nog steeds veel gedoe tussen de bergstaat en China en dat merkt u meteen. Het voordeel is wel dat China goede wegen heeft aangelegd en ervoor zorgt dat het gebied steeds beter bereikbaar is.

 

 

Reizen door Tibet

 

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden tijdens een reis. Het is officieel sinds 1950 pas onderdeel van China maar er wordt vaak betwijfelt of dit echt het geval is. U heeft wel overal Chinezen militairen lopen en ze hebben goede wegen aangelegd in dit deel van de bergen. Een belangrijk gegeven is dat u een tourguide nodig heeft, u kunt niet zomaar zelfstandig het land door reizen. Het hebben van een gids is verplicht tijdens het reizen in Tibet China. Ook het inhuren van een chauffeur is daarbij verplicht, de regels omtrent deze wet veranderen vaak dus houd dat in de gaten. Hoogteziekte is een probleem in de regio, zorg dus dat u voldoende tijd neemt om te acclimatiseren en vraag zo nodig voor vertrek tabletten bij de huisarts. Naast een visum voor China, die u via evisumservice.nl kunt aanvragen, heeft u ook een permit voor Tibet nodig. U kunt dit vaak bij de gids regelen, het is verstandig dit van te voren vanuit Nederland te regelen. Er zijn veel problemen tussen China en de bergstaat die vaak zichtbaar worden tijdens een reis, houd hier rekening mee. De Chinese overheid accepteert de Dalai Lama niet en legt hierdoor veel regels op voor de Tibetanen. Hierdoor is het ook verboden om een vorm van Dalai lama mee te nemen, heeft u een reisgids mee waar iets daarover in staat, dan moet u hem bij de douane inleveren. Ook de gids mag niets hierover zeggen en dus is het niet verstandig om er zelf over te beginnen.

 

 

Bezienswaardigheden

 

De autonome regio van China heeft veel mooie bezienswaardigheden die voornamelijk te maken hebben met het Boeddhisme en de indrukwekkende natuur. Hieronder vindt u de mooiste bezienswaardigheden van de hele regio.

 

Mount Everest

Het is de hoogste berg ter wereld en die ligt op de grens van Tibet, noordelijke gedeelte en het zuidelijke in Nepal. De berg die maar liefst 8.848 meter hoog is, is goed zichtbaar vanuit velen punten in dit gebied. U kunt hem het beste bekijken vanaf de Friendship Highway. Een tocht naar Everest Basecamp is ook een optie maar kost u minimaal 10 dagen.

 

mount everest

 

Yamrok-meer

Door de enorme bergen en gletsjers in het gebied, vindt u hier ook veel mooie bergmeren. De mooiste is het Yamrok-meer tussen Lhasa en Gyantse. Het meer is maar liefst 75 kilometer lang en heeft een helderblauwe kleur. Het water is helaas niet geschikt om te zwemmen doordat het ijskoud is.

 

Lhasa

De hoofdstad van Tibet is Lhasa, ook één van de hoogtepunten van het gebied. Het ligt op een hoogte van maar liefst 3.650 meter en is daarmee net niet de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. De stad kent nog een echt oud centrum wat zeker het bezoeken waard is. Het is er altijd druk en bruisend mede door de drie pelgrimstochten die langs de stad lopen. Een prachtige bezienswaardigheid iets buiten de stad is het Potala Palace.

 

lhasa tempel

 

Tashilhunpo klooster

In de regio zijn er veel kloosters en forten te vinden die door de Boeddhistische monniken zijn gevormd. Eén van de mooiste is het Tashilhunpo klooster in de stad Shigatse. Naast het klooster vindt u hier ook een fort, die gezamenlijk op de heuvel net buiten de stad liggen.

 

tashilhunpo

 

Hoe komt u in de regio?

 

Er zijn twee opties om hier te komen: vliegtuig of de trein. Doordat het gebied op een enorme hoogte ligt, komt er veel hoogteziekte voor. Als u ervoor kiest om met het vliegtuig te gaan, dan zal u hier zeker last van krijgen. Doordat u binnen een korte tijd veel stijgt, heeft u geheid last van hoogteziekte. De beter optie is in dat geval de trein. Deze duurt een stuk langer waardoor u goed kunt wennen aan de hoogte waarop het ligt. De trein komt vanuit Beijing of Xi’an en duurt minimaal 20 uur. U zult geen comfort moeten verwachten want de bedden zijn hard en er zijn alleen Chinese toiletten en voorzieningen. Vluchten komen vanuit grote steden in China zoals Chengdu, Beijing, Xi’an, Shanghai en  Guangzhou. Mocht u per vliegtuig willen reizen naar Tibet is het aan te raden eerst hier een aantal dagen te blijven en dan pas door te vliegen. Een binnenlandse vlucht is geen dure optie dus voor veel mensen de eerste keus. Denk er wel aan dat u na aankomst goed moet acclimatiseren en veel water moet drinken. Plan geen activiteiten op de eerste dag want hoogteziekte zal een rol spelen. De beste reistijd voor Tibet is in de maanden april, mei, september en oktober.

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy