« Terug

Beijing

Op de vraag ‘wat is de hoofdstad van China?’ Hoort u vaak twee verschillende antwoorden: Beijing of Peking. Tegenwoordig gaat de stad door onder de noemer Beijing maar doordat het vroeger Peking werd genoemd is dat ook een naam die nog steeds veel gebruikt wordt. Beijing betekent letterlijk noordelijke hoofdstad, een traditie die de Chinezen al eeuwen in acht houden. De hoofdstad van het land is meerdere keren veranderd maar moet altijd ‘hoofdstad’ in de naam hebben. Tegenwoordig is het een gigantische metropool, zeker vergeleken met ons eigen Amsterdam. In deze gids vindt u alle bezienswaardigheden, algemene informatie en tips die nodig heeft tijdens uw bezoek aan Beijing.

 

Algemene informatie over Beijing

 

Met ruim 21,5 miljoen inwoners is het de op één na grootste stad van het land, na Shanghai. De metropool heeft dus meer inwoners dan heel Nederland, stelt u eens voor, een stad met meer inwoners dan ons eigen land.

 

Vanuit Nederland vliegt u er in ongeveer 10 uur naar toe. Beijing heeft meerdere luchthavens, allen van verschillende grote. Als u via ons een visum China heeft gekocht, kunt u de meeste luchthavens soms gebruik maken van de group line. Dit zorgt ervoor dat u sneller door de douane komt.

 

Vanaf het vliegveld merkt u direct hoe gigantische groot de stad is, u wordt ondergedompeld in het drukke Chinese leven. In Peking is men gesteld op het sociale leven en u vindt dan ook overal cafés en restaurants waar Chinezen met elkaar afspreken. De metropool ligt in het zuidoosten van China en heeft een oppervlakte van ruim 16.000 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dit is meer dan de helft van het totale oppervlakte van België.

 

De inwoners van Beijing zijn voornamelijk Han-Chinezen maar ook Mantsjoes, Hui en Mongolen vestigden zich hier door de eeuwen heen. Doordat het gebied rond het moderne Peking al eeuwenoud is en een eigen stijl heeft is er ook een eigen taal ontstaan. In de Chinese hoofdstad wordt Beijinghua gesproken wat erg op Standaardmandarijn lijkt maar toch wordt geklassifiseerd als een eigen dialect.

 

Bezienswaardigheden in de Beijing

 

Op de vraag ‘Wat te doen in Beijing?’ is vaak de Chinese muur het eerste antwoord. Er is echter zoveel meer te doen. Daarom vindt u hier de vijf belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van deze enorme metropool.

 

Verboden stad

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van China ligt midden in het centrum: de verboden stad. Het complex werd begin 15e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige keizer Yongle. Er waren maar liefst 9.999 vertrekken in het gebied waar de keizerlijke familie en zijn staf woonden. De forbidden city is te vinden aan het Plein van de Hemelse vrede. Doordat het zoveel vertrekken had, werd het een kleine gemeente en omdat toegang verboden was voor het gewone volk werd de naam Verboden eraan toegevoegd.

 • U komt er door metrolijn 1 naar Tiananmen West of Tiananmen Oost te nemen.
 • In de winterperiode betaal je 40 rmb = €5,00 en in de zomerperiode 60 rmb = €7,50 om het complex te bezoeken.

 

 verboden stad beijing

 

Plein van de Hemelse Vrede

Dit is één van de bekendste pleinen ter wereld en niet verrassend één van de best bezochte highlights in China. In de Westerse wereld is het met name bekend door het grote studentenprotest in 1989. Wees niet verbaasd als met name de jongere generatie hier niets van afweten. Het zijn dan ook de ouderen die goed worden gefouilleerd alvorens zij het plein mogen betreden. Met zijn ligging pal voor de ingang van de forbidden city kunt u deze twee bezienswaardigheden goed combineren. Op de poort bij de ingang hangt een portret van Mao, de voormalige communistische leider van het land. Rond het plein vindt u bijzondere gebouwen zoals de Grote Hal van het Volk, het station, het Nationaal Museum en de Obelisk.

 • U komt hier door metrolijn 1 naar Tiananmen West te nemen.
 • Deze highlight is gratis te bezoeken, gedraag u echter want overal hangen camera’s.

 

plein van hemelse vrede

 

Chinese muur

De Chinese muur is voor veel mensen een reden om naar China af te reizen. Het bouwwerk is maar liefst 6.000 kilometer lang en kunt u dus vanuit verschillende plekken bezoeken. Alle highlights in China zullen de Chinese muur noemen. Toen in de 14e eeuw de afscheiding werd gebouwd, was het bedoeld als verdedigingsmuur tegen de binnenvallende Mongolen. Het is al jaren een populaire bezienswaardigheid in China maar sinds het in 2007 werd verkozen tot één van de zeven wereldwonderen is dat alleen maar toegenomen. Het bouwwerk is het makkelijkst te bezoeken vanuit de stad.

 • Bezoek de trekpleister bij Badaling. Neem bus 877, 880 of 919 voor 12 rmb = €1,50. De rit duurt 1,5 uur.  
 • U kunt het wereldwonder geheel gratis bezoeken.

 

chinese muur

 

Beihai park

Het park is meer dan duizend jaar geleden als keizertuin aangelegd maar is tegenwoordig voornamelijk een rustige plek in de drukte van de miljoenenstad. Door de vele bomen vindt u hier in de zomer veel schaduw en is het een fijne plek om tijdens zonnige dagen verkoeling op te zoeken. Ouderen doen hier aan Tai Chi in de vroege morgen of ontspannen hier met een kopje thee. In de tuinen vindt u de verschillende landschappen van de verschillende Chinese regio’s.  

 • U kunt de bus nemen naar Xicheng-district, dat kan met lijn 5, 101, 103, 109, 124, 685 of 13.
 • In de winterperiode betaalt u 10 rmb = €1,25 en in de zomerperiode 20 rmb = €2,50 om het Beihai park te bezoeken.

 

beihai

 

Tempel van de Hemel

Eén van de mooiste en grootste tempels van heel China vindt u hier ook. De tempel werd gebouwd in de 15e eeuw, ongeveer tegelijk met de Verboden stad. Met zijn omvang is het zelfs nog groter dan de al niet klein uitgevallen forbidden city. In de Temple of Heaven, werden in het verleden offers gebracht in opdracht van de keizer. De Tempel van de Hemel mag beslist echt niet ontbreken tijdens een bezoek aan Peking.

 • Neem het openbaar vervoer naar Dongcheng, dat kan met vrijwel iedere metrolijn.  
 • In de winterperiode betaalt u 30 rmb = €3,77 en in de zomerperiode 35 rmb = €4,40 om het complex te bezoeken.

 

Vervoer in en naar de stad

 

In en rond Beijing wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de metro. Het openbaar vervoer is de makkelijkste en goedkoopste manier om u te verplaatsen. Andere opties zijn natuurlijk de bus of de taxi.

 

De metro

Bij vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden zijn grote metrostations gebouwd. De kaart van de verschillende lijnen is gigantisch maar als u het eenmaal door hebt kun u uzelf makkelijk verplaatsen met dit vervoersmiddel. Het kan er behoorlijk druk zijn, zeker rond de spits. Als u de spits weet te vermijden dan is er niets aan de hand. De metro kost 3rmb = €0,40 voor een enkele rit en kan maximaal oplopen tot €1,13. In het centrum komen veel files voor door de grote hoeveelheid aan auto´s, door te reizen met de underground kunt u deze files vermijden.

 

De taxi

In vergelijking met de metro is de taxi niet erg budgetvriendelijk. Toch is het voor Nederlandse begrippen niet duur om dit vervoersmiddel te nemen. Het grote voordeel is dat u niet met koffers in het drukke openbaar vervoer hoeft te gaan en voor de deur van de accommodatie wordt afgezet. Het starttarief van een taxi is 13 rmb = €1,60 en vervolgens 1,4 rmb = €0,17 per kilometer. De meter blijft wel lopen wanneer u in de file terecht komt, houd daar rekening mee.  

 

Let ook goed op bij het betalen in cash, taxi’s staan erom bekend dat zij vals geld wisselen.

 

De bus

De bus nemen is verreweg de goedkoopste optie.  alleen is niet altijd praktisch. De haltes hebben geen Engelse namen en het is dus niet altijd duidelijk waar u er uit moet. Verder zitten de bussen ook vaak erg vol vooral met lokale bevolking. Een ritje kost maximaal 1 rmb = €0,13.

 

bus in beijing

 

Van de luchthaven naar Beijing

Vanaf de Internationale luchthaven heeft u meerdere manieren om in het centrum te komen. Allereerst heeft u de Airport Express, een speciale metro die van en naar de luchthaven rijdt. U kunt met deze metro voor maar 25 rmb = €3,15 binnen een halfuur in het centrum zijn. U heeft ook de optie om met de taxi te gaan. Hierbij zullen dezelfde prijzen worden aangehouden als binnen de ring en is het handig om altijd op de meter te rijden. De taxi zal hoogstwaarschijnlijk vast komen te staan in het verkeer, dus houdt rekening met lange ritten. De stad heeft 10 ringen waarbij het vliegveld buiten de laatste ring ligt, vaak staat u direct al vast. Reken op ongeveer 100 rmb = €12,50 voor een rit van de luchthaven naar het centrum.

 

De goedkoopste optie is een shuttleservice, die ongeveer 16 rmb = €2,00 kost. Alleen is dit ook meteen de langzaamste optie doordat de bus overal stopt en vaak in de verkeersdrukte terecht komt.

 

luchthaven beijing

 

Beste reistijd en klimaat

 

Beijing kunt u het gehele jaar door bezoeken, kijkende naar het klimaat. In de winterperiode moet u uzelf wel goed voorbereiden op de kou en de mogelijkheid op sneeuw. In de zomerperiode kan het erg warm worden en is het aan te raden om een paraplu of andere bescherming tegen de zon bij u te hebben. Ook heeft u in de zomer vaak last van spontane regenbuien in China, gelukkig is het warm dus is het geen reden om niet op pad te gaan. Kijkend naar de tabel van de miljoenenstad is het tussen september en november de beste tijd om er een bezoek aan te brengen.

 

Klimaattabel Beijing

Maand

Jan

Feb

Mrt

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sept

Okt

Nov

Dec

Gemiddelde maximum temperatuur (°C)

2

4

11

20

27

31

31

30

26

19

10

3

Gemiddeld aantal uren zon per dag

 

6

7

7

8

9

9

8

8

8

7

6

6

Gemiddelde

Aantal dagen regen per maand

2

3

4

5

6

9

14

12

7

6

5

2

Informatie in bovenstaande tabel van Worlddate.info

 

Handige feiten op een rijtje over Peking

 

Over Peking kunt u veel informatie opzoeken die u moet weten voordat u naar China afreist. Daarom vindt u hier de praktische feiten op een rijtje over de Chinese hoofdstad:

 • Er wonen 21,5 miljoen mensen
 • U vliegt er in 10 uur heen vanuit Nederland
 • De oppervlakte is zo groot als de helft van België
 • Tussen september en november is de beste reistijd
 • Peking bevindt zicht in GMT +8 dus het is tijdens de zomertijd 6 uur later en in de wintertijd 7 uur later.
 • Ieder jaar in februari begint het Chinese nieuwjaar, wat uitgebreid gevierd wordt in heel China dus hier.

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy