« Terug

Shanghai

Niet de hoofdstad Beijing, maar Shanghai is de grootste stad van China. De metropool heeft een inwoneraantal van maar liefst 23 miljoen en is daarmee groter dan de hoofdstad. Hier wonen dus meer mensen dan in heel Nederland, terwijl Shanghai maar een oppervlakte heeft van 6.340 vierkante meter. Het is er dus behoorlijk druk maar mag niet ontbreken tijdens een reis door China.   

 

 

Geschiedenis – het oude Shanghai

 

Shanghai kent niet zo’n rijke geschiedenis als andere Chinese steden zoals Beijing of Hong Kong. Ooit begon het als een klein vissersdorp en het ontwikkelde zich rond de 11e en 12e eeuw al snel tot een zeehaven. Door de stadsmuren die in 1553 werden gebouwd is dit als de begindatum van de stichting gekozen. Tijdens de Opium-oorlogen is het meerdere keren bezet geweest door de Britten en daar ziet u op sommige plekken nog tekenen van. Hierdoor is de stad momenteel voornamelijk populair door het moderne deel. Toch vindt u voornamelijk in het westen van de stad nog het traditionele Shanghai met de authentieke theehuizen, markten en mooie tempels. In dit deel vindt u ook de Yu tuinen die een belangrijke bezienswaardigheid van Shanghai zijn en het Shanghai museum. Sinds 1991 is het centrum voornamelijk bekend om de jaarlijkse economische groei die ervoor zorgt dat ook de metropool blijft groeien.

 

geschiedenis shanghai

 

Modern Shanghai

 

De laatste decennia is de metropool enorm gemoderniseerd door de economische boost. Met name de infrastructuur is enorm gegroeid en door het metronetwerk kunt u uzelf makkelijk verplaatsen binnen het centrum. Door de modernisering is de stad ook een populaire standplaats geworden voor veel Westerse bedrijven en restaurants. Waar u in Beijing nog veel traditionele gerechten vindt, kunt u hier steeds meer kiezen voor een Westerse mogelijkheid. De Bund is het startpunt voor een ontdekkingstocht door het moderne deel, deze lange boulevard ligt langs de Huangpu rivier.

 

modern shanghai

 

Bezienswaardigheden

 

Bund en Nanjing Road

De lange beroemde boulevard langs de rivier is het centrum van het moderne deel. U kunt vanaf hier de skyline prachtig zien en genieten van alle moderne gebouwen. Aan het einde van de straat vindt u de Waibaidu brug die erg mooi is. U kunt hier over wandelen en aan de andere kant van het water de metro weer instappen. Als u uitstapt bij Najing Road kunt u ook meteen gaan shoppen. U kunt hier echt uren winkelen, ideaal voor alle vrouwen. De winkelstraat is namelijk zes kilometer lang en kent verschillende soorten winkels. Het grootste deel van de straat is alleen bereikbaar per voet, u kunt hier dus heerlijk rustig winkelen.

  • Met de metro reist u naar Nanjing East Road en loopt u binnen 2 minuten de Bund.
  • U kunt de boulevard geheel gratis bezoeken.  

 

bund en nanjing

 

Traditionele Xintiandi

In dit gedeelte van de metropool vindt u nog echt traditionele Chinese huizen en gebouwen. U vindt hier ook de mooiste tempels en theehuizen van de hele stad. U mag dit deel absoluut niet overslaan want ook al is Shanghai een moderne plek, het traditionele deel mag niet vergeten worden.

  • Neem de metro naar halte Xintiandi en begin met ontdekken.  
  • De wijk bezoeken is gratis.  

 

xintiandi

 

Yu-tuinen

Een stukje ouderdom in deze moderne metropool, de Yu-tuinen die in 1559 al werden aangelegd. Keizer Pan Yanduan liet de tuin aanleggen om zijn ouders te kunnen laten genieten van hun oude dag. Tegenwoordig wordt de tuin omringd door een bazaar maar vraag zeker naar de ingang want deze tuinen wilt u absoluut niet missen.  

  • Bij halte Dashijie stapt u uit en loopt u binnen 5 minuten naar de Yu-tuinen.
  • In april tot juni en september betaalt u 40 Yuan entree. De maanden juli, augustus en december kosten u maar 30 Yuan.

 

Yu-tuinen

 

Zhujiajiao – het Venetië van het oosten

Het is officieel geen Shanghai maar het voorstadje is zeker de moeite waard. Dit deel wordt ook wel het Venetië van het oosten genoemd door de oude huizen en bruggen die het rijk is. Doordat de Yangtze rivier midden door de wijk heen stroomt, geeft dit het gevoel wat u ook in Venetië hebt. In de tijd van de Ming- en Qingdynastie was dit één van de belangrijkste handelssteden van het hele land. Wandel hier lekker rond en bekijk de mooie oude plekken in dit deel, een goede manier om even te ontsnappen aan het moderne drukke centrum.

  • U kunt de bus vanaf Pu’an Road naar Zhujiajiao pakken. Dit ritje kost ongeveer 1 uur en 12 Yuan.
  • De wijk is natuurlijk geheel gratis te bezoeken.   

 

zhujiajiao

 

Jade tempel

China staat voornamelijk bekend om de monniken die in het zuiden van het land in Tibet leven. Maar ook in zo’n moderne stad als Shanghai kunt u nog monniken aan het werk zien, in de Jade tempel. Deze boeddhistische tempel vormt een unieke rustgevende plek in de bruisende metropool.

  • U neemt de metro naar Jiangning road en loopt in 5 minuten naar de tempel.
  • De entreeprijs is 20 Yuan per persoon.   

 

jade tempel

 

Spookstadje Houtouwan

Het voormalige vissersdorp Houtouwan is sinds een aantal jaren verlaten omdat er geen inkomen meer was te halen uit de visserij. Alle inwoners besloten een andere woonplek te zoeken en het dorp werd volledig overgenomen door de natuur. Het is een bijzonder beeld want sommige huizen zijn volledig begroeid en haast niet terug te herkennen. Dit dorpje is nog erg onontdekt bij de grote massa toeristen dus een unieke plek om te bezoeken.

  • Het is erg gecompliceerd om bij het spookstadje te komen maar de moeite die u moet doen is het zeker waard. U moet allereerst vanuit het centrum naar Nanpu Bridge Bus station gaan. Vanuit hier kunt u kiezen voor een bus+ boot ticket naar Shengshan Island of een bus + boot ticket naar Gouqi Island. De bus- en boottocht duurt in beide gevallen ongeveer 4 uur. Eenmaal aangekomen op het eiland moet u een taxi nemen naar Houtouwan wat niet meer dan 70 Yuan moet kosten. Het is aan te raden om minimaal één overnachting op één van de eilanden te nemen.
  • Het dorpje zelf bezoeken kost geen geld, alleen de rit er naartoe.

 

spookstad shanghai

 

Luchthavens rond de stad

 

Vanuit Nederland kunt u natuurlijk het beste met het vliegtuig naar de metropool reizen maar wanneer u een rondreis door China maakt kan het ook zijn dat u al in het land bent en op een andere manier naar de plaats komt. De metropool kent twee luchthavens: Hongqiao ten westen en Pudong ten oosten. Hongqiao wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten en andere korte vluchten naar Korea of Japan. De meest logische plek om aan te komen is dus Shanghai Pudong International Airport. De luchthaven bestaat uit twee terminals, waarbij KLM en Air France altijd op terminal 2 aankomen. Vergeet niet een visum voor China aan te vragen voor uw reis.

 

Vanaf de luchthaven naar het centrum

Vanaf hier kunt u met de bekende magneetzweeftrein naar de buitenrand komen, de trein die met 431 km/u gaat brengt je in 7 à 8 minuten naar de rand van de metropool. De trein kost 50 Yuan en met bewijs van vliegtickets maar 40 Yuan. Vanuit daar kunt u met de metro verder het centrum in reizen. De volgende optie is logischerwijs om de metro voor het hele traject te gebruiken. Lijn 2 ligt helemaal tot Pudong en brengt u meteen helemaal naar de kern. Deze optie kost u maar 7 Yuan en is daardoor verreweg de voordeligste optie. Een veel gekozen optie is echter de taxi, u wordt voor de deur van uw accommodatie afgezet en dat is voor veel mensen reden genoeg om voor deze optie te kiezen. Het kost u ongeveer 150 Yuan en 1 uur om via deze optie het centrum te bereiken. Ook vertrekken er bussen maar aangezien alles in het Chinees is aangegeven is dit voor toeristen geen handig vervoersmiddel.

 

 

Beste reistijd

 

Waar ligt het? De grootste stad van het land ligt in het oosten aan de Oost-Chinese Zee, hierdoor is met name het zeeklimaat erg aanwezig. Dit betekent voornamelijk warme zomers en koele winters. Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur tot het vriespunt dalen, maar gemiddeld is het 10 graden in de metropool. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden maar het gemiddelde ligt rond de 25 graden. Een goede temperatuur om de metropool te ontdekken. Gedurende de zomermaanden kent China wel het regenseizoen, waardoor er vooral ’s morgens en ’s avonds veel regenbuien kunnen vallen. Wees daarop voorbereid en neem een paraplu of regenpak mee wanneer u op pad bent. In de Chinese cultuur zijn feestdagen erg belangrijk, op deze dagen zijn veel bezienswaardigheden gesloten en draait het voornamelijk om familie. Als u tijdens één van de feestdagen in China en Shanghai bent, kunt u rekenen op het nodige oponthoud. Verder zijn de Chinezen drie keer per jaar vrijwel allemaal vrij: de week rond Chinees nieuwjaar, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. In deze periodes vinden Chinezen het heerlijk om op vakantie te gaan in eigen land. Toeristische trekpleisters kunnen dan extreem druk zijn, reizen naar Shanghai gedurende deze weken is sterk af te raden!

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy