« Terug

Beste Reistijd

Wanneer je op reis gaat dan wil je graag tijdens een fijne periode gaan. Het weer  in China kan namelijk heel veel bepalen tijdens een reis. Op deze pagina vind je alles over wat voor China de beste reistijd is, zodat jij makkelijk kunt beslissen wanneer je op reis gaat naar dit prachtige land. Een aangename reistijd naar een bestemming heeft met veel factoren te maken, niet alleen met het klimaat en weer. Maar ook feestdagen kunnen een belangrijke invloed hebben op de mogelijkheid om een land te bereizen. Daarom zal je hier ook alle nodige informatie vinden over de feestdagen in China en met name over de Golden week, een zeer belangrijke week. Houd er rekening mee dat er tijdsverschil is met China, er zijn hier verschillende tijdszones dus controleer dit van te voren.

De beste reistijd per regio

Aan de hand van de informatie over de weersomstandigheden kun je dus zelf bepalen in welke periode jij de regio wilt bezoeken. Hieronder vind je de beste reistijd in China per streek volgens ons, dit is gebaseerd op het klimaat van de streek. Natuurlijk is het niet verboden om tijdens andere maanden de regio te bezoeken maar houd dan wel rekening met mogelijke tegenslagen qua weer.

Noord

In het noorden heerst het landklimaat wat ervoor zorgt dat het ´s winters extreem koud is, de wintermaanden dus zijn af te raden. Je kunt het beste in de maanden april, mei en juni naar deze streek reizen. De temperaturen liggen dan rond de 25 graden en er zijn nog geen extreme regenbuien aanwezig. Vanaf juli en augustus worden de temperaturen hoger maar moet je dus ook op meer regenval rekenen. Ook kan het in juli en augustus wel 40 graden worden, bezienswaardigheden bezoeken tijdens 40 graden is geen pleziertje.

Zuid

Door het subtropische weer in het zuiden kun je hier eigenlijk het hele jaar naar afreizen. Hier kan het in de zomermaanden ook oplopen tot 40 graden en daarom is voornamelijk de winter een populaire periode om het zuiden te bezoeken. De temperaturen liggen dan rond de 25 graden en er is nauwelijks regenval. Ideale toestanden om het mooie zuiden te verkennen. Het is een goede plek om onze winter te ontvluchten en hier te genieten van de aangename temperaturen.

Oost

Rekening houdend met het weer in deze regio zijn mei tot en met augustus de beste maanden om de steden in het oosten te bezoeken. In deze maanden varieert de temperatuur tussen de 24 en 31 graden maar kun je wel regenbuien verwachten. De regenbuien zijn zoals in de andere windstreken ook voornamelijk ´s morgenvroeg of tegen het avonduur.  Dus ga tijdens deze momenten niet op pad zonder een paraplu of een regenjas.

West

Een maand die af te raden is, is februari, tijdens deze maand staat het westen in het teken van stofstormen. In de wintermaanden vriest het hier constant, de temperaturen verschillen dan tussen de -10 en -30 graden, geen aanrader dus. Tijdens de zomermaanden komt de warme lucht vanuit Europa en loopt de temperatuur snel op. Je kunt dan genieten van temperaturen tussen de 25 tot 30 graden in de lage gebieden. Ga je de hoge bergen van deze streek in, dan moet je wel met lagere temperaturen rekening houden. Voor reizen naar het westen is de beste periode dus gedurende de zomermaanden.

 

De Beste Seizoenen

De toeristische jaargetijden in China worden in drie delen gesplitst. Je hebt allereerst het hoog- van mei tot en met augustus, het tussen- in februari, april, september en oktober en als laatst het laagseizoen in november tot en met februari.

Het hoogseizoen – mei tot en met augustus

Tijdens deze periode is het gemiddeld de warmste tijd van het jaar maar valt er wel veel regen. Desondanks is het een populaire tijd om naar Azië af te reizen. Doordat het de drukste tijd is liggen de prijzen van accommodaties dan ook een stuk hoger dan tijdens het laag- of tussenseizoen. Vooral tijdens de eerste week van mei lopen de prijzen gigantisch op, dit komt door de Golden week.

Tussenseizoen – februari, april, september en oktober

Een groot voordeel is dat de prijzen nu een stuk lager zijn maar de temperaturen nog steeds aangenaam. Je kunt namelijk naar de Volksrepubliek reizen tijdens deze maanden en van het land genieten. In deze periode zijn de prijzen van accommodaties een stuk lager en hoef je geen rekening te houden met dagelijkse regenbuien.

Laagseizoen – november tot en met februari

Qua prijs is natuurlijk het laagseizoen de meest voordelige. De accommodaties zijn dan goedkoop en het is overal rustig in het land. Maar je moet wel rekening houden met extreme temperaturen, zeker in het westen en het noorden. Als je naar het zuiden reist, dan is het laagseizoen een goed moment maar verder moet je in deze periode rekening houden met koude temperaturen rond en onder het vriespunt.

Rekening houden met de Chinese feestdagen

De Chinezen kennen veel tradities en feestdagenwaar je tijdens het reizen ook rekening mee moet houden. Sommige feestdagen worden zo uitgebreid gevierd dat het niet aan te raden is om tijdens deze periode naar het land af te reizen.

 

Februari – Chinees nieuwjaar

De belangrijkste dag van het jaar, alle Chinezen zijn vrij en veel bezienswaardigheden en dergelijke zijn gesloten. Je kunt tijdens deze dag niet veel ondernemen, het draait namelijk vooral om familie tijdens het Chinese nieuwjaar. Vaak hebben de Chinezen rond het nieuwe jaar een hele week vrij om de feestdag bij familie te kunnen vieren.

 

4/5 april – Gravenfeest Qing Ming Jie

Een dag ter ere van de voorouders, Chinezen gaan met het hele gezin naar de graven van de voorouders en maken het graf schoon, leggen bloemen neer en nemen voedsel mee voor de voorouders.

 

Mei/juni – Dravenbootfestival Duan Wu Jie

Voormalig Chinees staatsman en dichter Chu Yuan wordt op deze dag herdacht. Hij verdronk zichzelf in de Mi lou-rivier en deze dag wordt herdacht met bootraces in het hele gebied en er wordt Dzung-Dze gegeten, gestoomde rijst in een blad gewikkeld.

 

1 oktober – Nationale Dag Guo Qing Jie

Op 1 oktober 1949 werd de Volksrepubliek gesticht door Mao Zedong, deze dag wordt nog ieder jaar herdacht. Alle chinezen zijn vrij tijdens Guo Qing Jie en vieren de stichting van de Volksrepubliek.

 

September/oktober – Midherfstfestival Zhongiu Jie 

De feestdag ter ere van de maan maar ook de verjaardag van de God van de aarde. Tijdens deze dag is het zware werk op het land bijna over, de oogst is gedaan en viert de bevolking de dankbaarheid tegen over de hemel (de maan) en de aarde.

 

Golden week – wat is het?

De Chinezen hebben drie weken in het jaar vrij, tijdens deze periode is bijna iedereen vrij. In deze weken gaan de Chinezen zelf op pad en is het overal extreem druk. Alle bussen, treinen en vliegtuigen zitten vol en hierdoor lopen de prijzen extreem op. Verder is het ook bij veel bezienswaardigheden druk doordat ook de Chinezen zelf naar deze bezienswaardigheden afreizen. Het is niet aan te raden om naar de Volksrepubliek te reizen tijdens de Golden week. De weken vinden plaats tijdens de week rond het Chinese Nieuwjaar in februari, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Denk dus goed na voordat je een reis boekt tijdens deze periode, het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de voortgang van jouw reis.

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy