« Terug

Plein van de Hemelse vrede

Het bekendste plein van heel Beijing, Tiananmen Square of het Plein van de Hemelse Vrede. Een bekende plek is het portret van Mao Zedong die uitkijkt over het volk. Mao Zedong heeft namelijk hier China uitgeroepen tot communistische Volksrepubliek. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van het land. Vandaar dat veel gebouwen en plekken op het plek terug wijzen naar dit moment of naar de tijd van Mao Zedong.

 

square of the heavenly peace

 

Geschiedenis

 

Ten tijden van het keizerrijk was het niet meer dan een brede laan naar het paleis maar in 1911werd de laan uitgebreid en werd het een vierkant, het plein van de Hemelse Vrede. Toen Mao in 1949 de rode vlag hees om de Volksrepubliek China uit te roepen, werd het ook wel het rode plein genoemd. De plek is vrij leeg, dit komt omdat er vaak parades werden gehouden met tanks door Mao Zedong. Een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis is de studentenopstand in 1989, daarover later meer.

Sinds 1949 zijn er veel belangrijke gebouwen en plekken gevestigd rond deze plek. Maar voordat deze locatie echt bekend werd, bevond zich hier sinds de 15e eeuw de Verboden Stad al. Een belangrijke reden om het Rode plein in China te bezoeken voor veel toeristen.

 

Locatie en hoe te komen

 

Het Tiananmen plein ligt in het centrum van Beijing. U komt hier door metrolijn 1 naar Tiananmen West of Oost te nemen. Deze highlight is gratis te bezoeken, gedrag u echter want overal hangen camera’s. U kunt vanuit verschillende kanten het plein betreden en vervolgens alle omliggende gebouwen bekeken en bezoeken.

 

Wat is er te zien?

 

Chinees nationaal museum

Het gebouw werd gebouwd om het tienjarig bestaan van de Volksrepubliek te vieren in 1959. Momenteel is in dit gebouw het Chinees nationaal museum gevestigd, met vooral veel over de rijke historie van het land. Voor de geschiedenisliefhebber echt de moeite waard.

 

Mao Mausoleum

Een mausoleum is een uitbundig graf waar iemand ligt opgebaard, in dit geval Mao Zedong. U kunt het mausoleum gratis bezoeken en Mao Zedong zien. Op feestdagen kan het mausoleum dicht zijn, houd hier rekening mee.

 

museum china

 

Monument voor de Helden van het Volk

In het midden van het plein staat een 38 meter hoge obelisk die geplaatst is ter ere van alle slachtoffers sinds 1840. Het staat symbool voor alle gebeurtenissen waarin veel Chinezen gedood zijn of slachtoffer van een gebeurtenis zijn geweest.  

 

De Poort van de Hemelse vrede

De plek waar vandaan de grote leider van China het volk toesprak en waar tijdens parades de tanks voorlangs reden en momenteel het grote portret van Mao Zedong hangt. Vaak wordt er gedacht dat dit de poort is naar de Verboden Stad maar dat is niet zo. Dit was namelijk een voormalige poort van de stadsmuur van Beijing. 

 

 

Studentenopstand

 

Een belangrijke gebeurtenis op deze plek was het studentenprotest in 1989. Na het overlijden van een partijvoorzitter die hervormingsgezind was,  bezetten studenten dit deel van het centrum. De duizenden studenten hebben dit een maand volgehouden tot er op 4 juni 1989 werd ingegrepen door het leger en de demonstranten werden verdreven. Hierbij kwamen honderden studenten om het leven. Het bekendste beeld van de opstand is de onbekende man met een plastic tasje in zijn hand die voor een tank staat.

 

Verboden Stad

 

Aan het Tiananmen Square ligt de Verboden Stad. Een voormalig paleiscomplex van de keizers waar ruim 500 jaar geen normale burgers mochten komen. Nadat in 1924 de laatste keizer van China werd gevangengenomen werd het hof niet meer gebruikt en in de jaren ’80 werd het complex opengesteld voor publiek. Het is een goede combinatie om de residentie samen met de Square te bezoeken.

 

Visum China

 

Wat ook nog belangrijk is om te weten is dat u een visum voor China nodig heeft. Deze is erg makkelijk aan te vragen via onze website en u hoeft er alleen maar een aanvraagformulier voor in te vullen! Vraag hier uw e visum China aan.

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy