« Terug

Xi’an

Xi’an was eeuwenlang de hoofdstad van China en er hebben maar liefst 73 keizers geregeerd vanuit deze stad. Het wordt ook wel eens de geboorteplaats van het huidige land genoemd. Doordat er zoveel keizers hebben gewoond, vindt u in de omgeving veel graftombes waaronder de bekendste ter wereld, die van Qin Shi Huangdi met het terracottaleger. Xi’an China heeft 12 miljoen inwoners en behoord daarmee tot de grootste steden van China. De stad kende al jarenlang een glorietijd doordat dit het eindpunt van de zijderoute was. Er werd veel handel gedreven met het westen en daardoor was het al jaren het politieke en economische centrum van het land.

  

 

Geschiedenis Xi’an

 

De zijderoute heeft in de beginjaren voor veel handel gezorgd. De 73 keizers die vanuit de stad geregeerd hebben, hebben de plek groot gemaakt. Maar liefst 1.000 jaar lang was het de hoofdstad van het Aziatische land. De zijde die werd geproduceerd in China werd steeds populairder in het westen en hierdoor werd Xi’an een van de belangrijkste verkopers van zijde. Dit leverden veel handelscontacten op en uiteindelijk ook een enorme economische boost.

Sinds Xi’an geen hoofdstad meer is van China en de economische centra vooral zijn verhuisd naar de kust, nam de drukte erg af. Maar een aantal decennia geleden kreeg Xi’an weer een boost en sindsdien is het gewoon weer één van de belangrijkste steden van het land. Doordat de plek eeuwenlang bezig is geweest met het verhandelen van zijde ziet u hier vandaag de dag nog steeds sporen van. Er wonen tegenwoordig veel Chinese moslims, wat uniek is voor dit land. Een bijzondere toeristische attractie van Xi’an China is daarmee ook de moslimwijk.

 

geschiedenis van xi'an

 

Bezienswaardigheden

 

Terracottaleger

Xi’an bezienswaardigheden begint altijd met deze bijzondere plek. Het leger is ruim 2.000 jaar oud en is in de jaren ’70 pas ontdekt door een aantal boeren. De attractie bevindt zich niet in de stad maar net er buiten maar is goed bereikbaar. Doordat de soldaten levensgroot zijn nagemaakt is het een immens leger dat door velen gezien wordt als één van de hoogtepunten China.

  • U komt bij het terracottaleger door vanaf het treinstation de speciale groene minibusjes naar het leger te nemen. Maar de reguliere bus (lijn 306) is ook een optie.  

 

terracottaleger

 

Big Goose pagoda

Midden in het moderne centrum van de stad vindt u de Big Goose pagode en de Small Goose pagode. Deze twee Boeddhistische tempels worden nog steeds bewoond door monniken die er werken en bidden. Ze stammen uit de Tang-dynastie en zijn ruim 1.000 jaar oud. Doordat er tegenwoordig vooral moderne gebouwen omheen staat lijken ze nog mooier en ouder.

  • Metrolijn 3 brengt u naar de halte Dayanta Station.

 

big goose pagoda

 

Drum en Bell toren

Een spoor uit de Ming-dynastie, iedere stad heeft een Drum en Bell toren. De Drum toren luidde wanneer de zon opkwam en de Bell toren luidde wanneer de zon onderging. Tegenwoordig luiden de torens niet meer maar worden er muziekshows gegeven. Ook kunt u de toren beklimmen en genieten van het uitzicht over de stad.  

  • Stap uit bij metrohalte Bell tower en wandel naar de twee torens.

 

drum en bell toren

 

Moslimwijk

Er leeft een grote groep Chinese moslims in de gemeente, waardoor er zelfs een moslimwijk aanwezig is. In een smal straatje vind je de afgelegen moskee, dit is de grootste moskee van de hele stad. U kunt hier terecht voor typische moslimgerechten en ’s avonds is het een gezellige plek om te komen.

  • Lopend vanaf de Bell toren ben je hier binnen 10 minuten.

 

moslimwijk china

 

Stadsmuur

In de Ming-dynastie werd er rond de stad een stadsmuur gebouwd. Grote delen van de ruim 14 kilometer lange muur zijn nog bewaard gebleven en u mag dit dan ook niet overslaan tijdens een bezoek aan Xi’an. 

  • De meest zuidelijke poort is bereikbaar via de metrohalte South Gate.

 

stadsmuur i'an china

 

Bereikbaarheid

 

U kunt naar Xi’an vliegen vanuit veel grote luchthavens in het land. Dit is een goede optie wanneer u er niet voor wilt kiezen om lange treinritten te maken. Wanneer u van het land wilt genieten en de tijd hebt, is de trein de beste optie. Op die manier ziet u het land en bent u ook nog eens een stuk goedkoper uit. Ook het treinnetwerk staat in goede verbinding met de rest van de Volksrepubliek. De grote luchthaven van Xi’an ligt ruim 40 kilometer buiten het centrum maar is goed te bereiken. Om naar Xi’an te reizen heeft u wel een geldig China visum nodig. Zorg dat u dit op tijd aanvraagt zodat u de bezienswaardigheden van Xian ook daadwerkelijk kunt bekijken.

 

Vanaf de luchthaven naar het centrum  

De makkelijkste manier is om met de taxi naar het centrum te reizen. Dit kost je ongeveer 40 tot 60 minuten en tussen de 100 en 120 Yuan. In Beijing rijden taxi’s vaak op de meter, maar dat principe is hier nog niet van toepassing. Spreek dus van te voren duidelijk een prijs af met de taxichauffeur. Een andere optie is de bus, een speciale pendelbus heeft meerdere lijnen waar u gebruik van kunt maken maar lijn 1 (naar het centrum) en lijn 2 (naar het centraal station) zijn de meer gebruikte. U kunt dit ritje doen voor maar 26 Yuan, maar de bus duurt een stuk langer dan de taxi.

 

 

Beste reistijd

 

De beste reistijd voor China verschilt per regio. Xi’an ligt in het centrum van het land, richting het oosten. Hierdoor kent de metropool een landklimaat. Dit betekent dat u koude winters en warme zomers moet verwachten. Wanneer u hierheen reist in de wintermaanden kan de temperatuur flink dalen, zelfs tot ver onder het vriespunt. In de zomermaanden kunt u weer extreme warmte verwachten zoals temperaturen rond de 40 graden. Hoewel de zomers warm zijn, is het tijdens de zomer ook regenseizoen in dit gedeelte van het land. Hierdoor kan het gedurende de dag flink regenen en kunt u eigenlijk niet op stap gaan zonder een goede paraplu of een regenpak. De beste reistijd van Xi’an is in april, mei en juni zodat de temperaturen al aangenaam worden maar het regenseizoen nog niet is begonnen. U moet wel rekening houden met Chinese feestdagen  want wanneer de Chinezen vrij zijn, is de metropool ook een populaire bestemming om te bezoeken. Dit zorgt voor extreme drukte bij veel bezienswaardigheden.

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy