« Terug

De Chinese Muur

De Chinese Muur werd in 1987 op de UNESO Werelderfgoedlijst gezet en is sinds 2007 zelfs één van de zeven wereldwonderen.  Er zijn meerdere benamingen voor zoals de ‘Lange Muur’ of de ‘Grote Muur’. Dit wereldwonder is een absoluut hoogtepunt van een reis naar China en mag dan ook niet ontbreken tijdens uw reis. Het bouwwerk is vanuit verschillende plekken te bezoeken, daarover leest u hier alles. Het dichtstbijzijnde stuk van de Chinese muur bij Beijing ligt op ongeveer 60 kilometer afstand. Natuurlijk is dit niet de enige bezienswaardigheid in de omgeving van Beijing, in de stad zelf heeft u ook veel mooie bezienswaardigheden.

 

Chinese muur

 

Geschiedenis van de Chinese muur

 

Een rijke historie heeft China altijd al gehad en de Chinese muur is daar ook een belangrijk onderdeel van. De Chinese muur geschiedenis is complexer dan vaak gedacht wordt. Het bouwwerk is namelijk in verschillende delen gebouwd en in eerste instantie niet bedoeld om een groot geheel te vormen. Meerdere volkeren in het rijk wat nu China is, hadden verdedigingsmuren aangelegd om zo de vijand op afstand te kunnen houden. De eerste tekenen van het bouwwerk stammen al van bijna drie duizend jaar geleden. Toen in de derde eeuw na Christus in onze jaartelling, de jaartelling in China verschilt daarvan, tijdens de Qin-dynastie het land één geheel werd, werden de verschillende muren gecombineerd met elkaar. Deze muren vormden uiteindelijk een verdedigingswerk in het noorden van het land. De werken uit deze tijd lijken absoluut niet op het wereldwonder wat we nu kennen, het waren verdedigingswerken gemaakt van aarde en gestapelde stenen, dit verschilde per regio afhankelijk van de materialen die beschikbaar waren. Eeuwenlang werd China aangevallen vanuit het noorden door de Mantsjoes, Hunnen en Mongolen, de muren werden doorbroken en steeds weer opgebouwd. Waarom is de Chinese muur gebouwd? Simpelweg om de vijanden buiten  te houden.

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) toen werd de wal gebouwd zoals we hem nu kennen. De wal is gebouwd zonder enkele machines maar door de bevolking zelf. Na alle oorlogen langs de grens, werd besloten dat er een nieuwe wand aangelegd moest worden die China zou beschermen. In deze vorm van de wal werden ook de wachttorens geïntroduceerd, waar vanuit de vijand makkelijk gesignaleerd kon worden. Via rooksignalen kon er dan vliegensvlug worden gecommuniceerd over een mogelijk naderende vijand. Ten tijden van oorlog stonden er ook duizenden soldaten op het bouwwerk om de vijand te kunnen weren. ‘Wanneer is de Chinese muur gebouwd?’ heeft dan ook geen eenduidig antwoord. Het bouwwerk is namelijk gedurende een hele lange tijd tot stand gekomen.

 

 

Het verval van de Chinese muur

 

Na de Ming-dynastie werden delen van het rijk vergeven en was het niet meer nodig om de verdedigingswerken te gebruiken als zodanig. Sindsdien is het bouwwerk op veel plekken in verval geraakt. Bewoners van de omliggende gebieden hebben de stenen gebruikt om huizen en wegen van te bouwen. Op veel plekken is het daarom niet veel meer dan een hoopje stenen. Het is heel bijzonder dat er nog zulke grote stukken bewaard zijn gebleven, vandaar dat het bouwwerk in 1987 ook op de UNESO Werelderfgoedlijst kwam te staan. Sinds die tijd is het verval van de wal minder hard gegaan en worden kwetsbare delen beschermt. Door de unieke bouwstijl en de grootte van de wal is het zelfs in 2007 uitgeroepen tot één van de zeven wereldwonderen. Vanaf die tijd kwamen er steeds meer bezoekers naartoe en kunt u niet aan China denken zonder de kilometers lange verdedigingswal in gedachte te hebben. Een Chinese muur kaart bestaat er dan anno 2018 niet echt meer, doordat veel delen vervallen en verwoest zijn geraakt.

 

verval chinese muur

 

Hoelang is de muur?

 

Een vraag die veel mensen bezig houdt is ‘Hoe lang is de Chinese muur?’.  Doordat het bouwwerk in verschillende periodes en dynastieën is gebouwd, is het lastig te bepalen hoelang het daadwerkelijk is. Er zijn sommige stukken los gebouwd van andere stukken en door de jaren heen zijn een aantal stukken verwoest of vervallen geraakt. Uiteindelijk kan er uitgegaan worden van een lengte van de  Chinese muur van ongeveer 6.000 kilometer. Hoewel de wand eindeloos lijkt wanneer u erop staat, is er toch echt een einde aan de Chinese muur. Met zijn 6.000 kilometer is dit één van de grootste bouwwerken ter wereld.  Het oorspronkelijk idee was wel om een ruim 20.000 kilometer lange afscheiding te maken maar dat is nooit voltooid. Ondanks dat er veel delen vervallen zijn, is het bouwwerk zelfs vanuit de ruimte te zien!

 

 

Chinese muur bezoeken in Badaling

 

Niet alle delen van het wereldwonder zijn nog te bezoeken, doordat er veel stukken gesloten zijn. De delen die gesloten zijn, zijn gesloten door instortingsgevaar of slechte kwaliteit van de stenen. Een bekende plek om de afscheiding te bezoeken is Badaling, de plek is populair door de ligging vlakbij Beijing. Badaling ligt op zo’n 70 kilometer van de hoofdstad van China en is daarmee de meest toegankelijk plek om het bouwwerk te bezoeken. Het nadeel is dat het hierdoor vaak wel erg druk is met andere toeristen uit binnen- en buitenland. De afscheiding is hier vrij lang waardoor u de menigte makkelijk kunt ontlopen door ver door te lopen vanaf de entreeplek. Dit deel is niet erg steil en daarom makkelijk te beklimmen voor iedereen.

Door alle toeristen vindt u hier ook tientallen souvenirwinkeltjes en straatverkopers, die u van alles proberen te verkopen. Mocht u hier geen interesse in hebben, gewoon duidelijk zijn en dan zullen ze vanzelf weg gaan. U kunt hier kiezen voor het noordelijk of het zuidelijke deel, het noordelijke deel is korter en daardoor een stuk rustiger. Bij het zuidelijk deel vindt u een kabelbaan en een rodelbaan. Het is daarmee echt een toeristische attractie geworden maar wanneer u op de afscheiding staat, is de grootte pas echt zichtbaar. Om naar de wand te kunnen reizen moet u in het bezit zijn van een geldig visa China.

 

chinese muur badaling

 

Hoe komt u in Badaling?

U kunt in Badaling komen vanuit Beijing met de bus. Met bus 877, 880 of 919 rijden je in ruim 1,5 uur naar het wereldwonder. De rit kost ongeveer 12 Yuan per persoon. Verder zijn er verschillende bedrijven die dagjes aanbieden, vaak kost dit een stuk meer dan het nemen van de lokale bus. Een lokale bus zorgt er ook nog eens voor dat u in contact komt met de lokale bevolking.

 

 

Chinese Muur beklimmen in Mutianyu en Huanghuacheng

 

Net zoals bij Badaling is in Mutianyu en Huanghuacheng de status van de wand goed en mogen er dus bezoekers komen. Doordat deze twee plaatsen net iets verder uit Beijing liggen en lastiger te bezoeken zijn, is het hier een stuk rustiger. In Mutianyu kunt u als bezoeker namelijk gewoon foto’s maken zonder tientallen andere bezoekers ook op de foto te krijgen. Ook is de omgeving hier een stuk groener en kunt u hier perfect de zonsopgang of zonsondergang bekijken. Gelukkig kunt u ook hier omhoog met een lift maar voor de sportievelingen is er ook gewoon de optie om te voet naar boven te gaan. De volgende plek Huanghuacheng ligt nog verder van de hoofdstad op zo’n 90 kilometer en is daarom nog rustiger. Tijdens de lente en zomer vindt u hier een gele bloemenzee die de wand mooi laat afsteken. Het is even zoeken om de toegang tot de wal te vinden en daarom is het hier nog rustiger dan in Mutianyu. Dit deel van het bouwwerk is nog steeds zeer stevig en de stenen zijn in goede staat. Naast het wereldwonder heeft u hier ook het prachtige Yaoziyu-kasteel en mooie dichte kastanje bossen, waardoor u er echt een dagje uit vanuit Beijing van kunt maken.

 

Hoe komt u in Mutianyu en Huanghuacheng?

Er is geen directe busverbinding van de hoofdstad naar deze twee plekken. U kunt het beste met de taxi reizen wat ongeveer twee uur duurt. Met de bus moet u eerst naar Dongzhimen reizen om volgens op bus 916 te stappen, dit duurt een stuk langer dan het nemen van een taxi. Het betreden van het bouwwerk is zoals op alle andere plekken geheel gratis.  

 

 

Een tour of zelf op pad?

 

Vanuit Beijing worden er ontzettend veel tours aangeboden om naar de Chinese muur te gaan. Een vraag die voor veel mensen belangrijk is tijdens een bezoek aan China, gaat u er zelf naartoe of neemt u een tour. Er zijn verschillende voor- en nadelen aan beide mogelijkheden die wij voor u op een rijtje hebben gezet. Zodat u zelf een beslissing kunt maken over de mogelijkheid waarop u dit verdedigingswerk kunt bezoeken.

 

Een tour boeken

Wanneer u een tour boekt, gaat u vaak vanuit uw accommodatie met een groepje andere toeristen naar de wand toe en kunt u daar even rond kijken. U zit dan aan een tijd vast maar alles wordt geregeld, u hoeft zelf niets uit te zoeken. De plekken die bezocht worden met een tour zijn niet kwetsbaar en vrij te bezoeken. Wel gaan de prijzen van dit soort dagtripjes pas vanaf €100 maar hoe meer mensen er meegaan hoe goedkoper de tours worden. De gids die meegaat kan u wel voorzien van waardevolle informatie tijdens het bezoek.

 

De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Veel waardevolle informatie

Je bezoekt de mooiste plekken

  • Zelf geen zorgen

Nadelen

  • Duur
  • Geen vrijheid
  • Druk 

 

Zelf op pad

Niet iedereen vindt het leuk om alles zelf uit te zoeken maar mocht u dat doen, dan bent u wel een stuk goedkoper uit. De entreekosten en de kosten van de bus en dergelijke komen vaak niet hoger dan €20 euro uit. Dit betekent dat het een stuk voordeliger is dan een tour boeken maar ook deze mogelijkheid heeft zijn nadelen. U kunt namelijk niet goed bepalen op welk deel van de wal u uitkomt en of het uitzicht daar ook goed is. Verder zult u ter plekke geen informatie krijgen van een gids en moet u dus zelf informatie vergaren. Een groot voordeel van zelf op pad gaan is natuurlijk ook de vrijheid, u kunt zelf bepalen hoelang u blijft en wat u precies doet. Een tour heeft vaak beperkte tijd en moet binnen enkele uren weer terug keren naar Beijing.

 

zelf op pad chinese muur

 

De voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Vrijheid
  • Goedkoop
  • Niet tijdsgebonden

Nadelen

  • U weet niet welke deel u bezoekt
  • Geen informatie ter plekke
  • Alles uitzoeken

Kortom het is vooral belangrijk om zelf de mogelijkheden af te wegen en te bepalen welke voor- en nadelen u belangrijk vindt. Kies aan de hand van deze voor- en nadelen en heb vooral een leuke tijd. Want u bezoekt natuurlijk niet iedere dag één van de zeven wereldwonderen. Mocht u een keuze maken, heeft u op deze manier ook inzicht in de nadelen die deze keuze met zich meebrengt.

 

 

Beste reistijd voor de Chinese Muur

 

De delen van de wal die het makkelijkst zijn te bezoeken: Badaling, Mutianyu en Huanghuacheng liggen vlakbij Beijing en daarom geldt ook het de beste reistijd die voor de hoofdstad geldt. Het klimaat in deze regio is voornamelijk gebaseerd op het zeeklimaat. Dit betekent dat de winters koel zijn en de zomers warm. Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 10 graden en kunt u de wal bezoeken maar goede kleding en winterse kleding is dan zeker nodig. De beste reistijd voor de Chinese muur is daarom tijdens de zomermaanden. Temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn beter om dit wereldwonder te bezoeken. U kunt dan rustig rond wandelen zonder last te hebben van de kou. Doordat tijdens de zomermaanden wel het regenseizoen in China is, moet u wel voorbereid zijn op een regenbui. Dus een paraplu of een regenpak is geen overbodige luxe wanneer u dit bouwwerk gaat bezoeken. De meeste regenbuien vinden ’s morgens of aan het eind van de middag plaats. Wees daar dus goed op voorbereid! Helemaal ideaal zou het zijn wanneer u in april of mei een bezoek brengt aan de Grote Muur. Dan is het regenseizoen nog niet van start gegaan maar zijn de temperaturen al een stuk aantrekkelijker.

Een aantal periodes die u zeker moet vermijden zijn de weken waarin de Chinezen zelf vrij hebben. De week rond het Chinese nieuwjaar in februari, de eerste week van mei en de eerste week van oktober. Doordat alle Chinezen dan vrij zijn, gaan ze op vakantie in eigen land en dan is de Lange Muur natuurlijk een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken. Het kan tijdens deze weken daarom extreem druk zijn op en rond de afscheiding, niet erg aantrekkelijk. Wanneer u één van de zeven wereldwonderen gaat bezoeken dan is drukte niet het meest idealen.

 

chinese wall

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy