« Terug

Vaccinaties

Het reizen naar Sri Lanka is erg leuk maar heeft ook wel voorbereiding nodig. Als u bijvoorbeeld kijkt naar gezondheid dan zijn er een aantal aspecten compleet anders dan in Nederland. U moet daar wel goed op voorbereid maar gelukkig vindt u hier alle informatie die u nodig heeft voor vaccinaties voor Sri Lanka en andere gezondheidsrisico’s. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen dus een aantal voorzorgsmaatregelen treffen is geen overbodige luxe. U vindt hieronder alles wat u moet weten als het gaat om dit onderwerp.

 

 

Vaccinaties en inentingen verplicht?

 

Er is maar één verplichte vaccinatie voor Sri Lanka en dat is gele koorts wanneer u in de zeven dagen voor het bezoek aan het land in een gele koorts land bent geweest. Alle gele koorts landen vindt u hier. Verder zijn er geen inentingen voor Sri Lanka verplicht. Maar er zijn wel een aantal veel voorkomende ziektes waar een inenting voor aan te raden is. Het is volgens het Vaccinatiecentrum en de GGD aanbevolen om:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A
  • BMR
  • Buiktyfus (langer dan twee weken).

 

De BMR inenting is alleen nodig wanneer u als kind geen mazzelen hebt gehad of geen inenting daartegen hebt gehad. Als u langer dan twee weken naar Sri Lanka reist, dan is ook buiktyfus aan te raden, een virus dat wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie. Voor al deze Sri Lanka inentingen geldt dat u ze een aantal weken voor het vertrek nodig heeft, anders is de werking minder goed. Zorg dus dat u van te voren naar de GGD of het Vaccinatiecentrum gaat om zo goed voorbereid op pad te gaan. Als u veel in contact zult komen met bijvoorbeeld honden of katten dan kan het zijn dat ook een Rabiës vaccin wordt aangeraden door de arts. 

 

 

Muggen & malaria

 

Er komen natuurlijk muggen voor in het land maar er heerst geen malaria in Sri Lanka. U heeft dus geen malaria preventie of pillen nodig om u te beschermen tegen deze dieren. Wel zijn er mogelijk muggen die het Dengue, Zika of Chikungunya ziekten met zich meebrengen. Het is daarom altijd nodig om goed beschermt te zijn. Het meenemen van DEET 40% of meer is een must. ’s Avonds worden de muggen actiever en kan het handig zijn om lange kleding te dragen en het regelmatig insmeren met anti-muggenspray. Mocht u in regio’s komen waar het een hoog risico is op muggen die ziektes overdragen, dan kan het gebruiken van een klamboe handig zijn.

 

 

Diarree voorkomen en verhelpen

 

Doordat de hygiëne in Sri Lanka een stuk anders is dan in Nederland kan het zijn dat u snel ziek wordt. Denk daarom altijd na bij wat u eet en drinkt tijdens een vakantie in het Aziatische land. U kunt het leidingwater in het land niet drinken en zult hier hoogstwaarschijnlijk ziek door worden. Het is daarom belangrijk om altijd goed op te letten als u drinken krijgt. Vraag altijd na of het gaat om kraanwater of flessenwater. Naast het voorkomen is het meenemen van diarreeremmers nodig. Mocht u last krijgen van beginnende diarree kunt u het beste meteen remmers innemen om het probleem zo klein mogelijk te houden. Maar bovenal is het voorkomen beter dan verhelpen dus denk goed na over wat u eet en drinkt. Het eten van rauwe groente of vlees is absoluut niet aan te raden, hierdoor wordt u hoogstwaarschijnlijk ziek.

 

 

Ander gezondheidsrisico’s

 

Verder moet u op nog een aantal punten letten tijdens de reis. Zoals hierboven al gezegd is het drinken van kraanwater niet slim, het bevat een hoop bacteriën. Maar het gaat verder want vaak wordt kraanwater gebruikt om groente en fruit te wassen. Ook van deze hoeveelheden kunt u al ziek worden, zorg er dus voor dat u navraagt waar groente en fruit mee gewassen worden. Verder is ook het drinken van frisdrank met ijs niet verstandig. De ijsblokjes zijn ook vaak van leidingwater gemaakt en mengen zich na verloop van tijd met uw drinken. Vraag daarom altijd drinken zonder ijsklontjes. Een ander belangrijk punt zijn de dieren op straat, er leven een stuk meer dieren op straat dan in Nederland. Deze dieren worden niet verzorgd en bevatten vaak veel ziektes zoals hondsdolheid. Mocht u gebeten worden door een dier in Sri Lanka dan moet u meteen naar het ziekenhuis om u te laten behandelen. Het is dus aan te raden om niet in contact te komen met dieren. Mocht u toch gebeten worden? Zorg dat u binnen 24 uur in het ziekenhuis bent. Als laatste komen er net zoals in Nederland teken voor in Sri Lanka. De dieren die voornamelijk in lang gras en bomen zitten, dragen ook verschillende ziektes met zich mee. Neem een tekentang mee en zorg dat u uw lichaam regelmatig controleert op de diertjes.

 

 

 

Visum Sri Lanka

 

Vergeet niet uw visum voor Sri Lanka aan te vragen, dit kan erg makkelijk en snel via onze website. Verder vindt u hier ook meer reisinformatie over dit prachtige vakantieland!

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy