« Terug

Budget Sri Lanka

Bij het bepalen van een budget voor Sri Lanka zijn er een aantal factoren die meespelen zoals het vliegen, vervoer, overnachtingen, eten & drinken en natuurlijk de activiteiten die u gaat doen. Maar ook het visum voor Sri Lanka is een kostenpost. Het visum kost €49,95 per persoon en is nodig om het land in te mogen reizen. Zonder dit elektronische reisdocument kunt u niet naar het mooie land in Azië reizen. Zorg dus dat u van tevoren een visum aanvraagt voor iedereen waarmee u gaat reizen, zodat u niet voor vervelende verassingen zult komen te staan.

 

 

Vliegen

 

Als u kijkt naar het budget dat u nodig heeft om door het land te reizen dan is de grootste kostenpost natuurlijk het vliegticket. Vanuit Nederland kunt u helaas niet rechtstreeks naar Sri Lanka vliegen en zult u moeten overstappen. Er zijn verschillende maatschappijen die deze optie bieden om met één overstap van Amsterdam naar Colombo te vliegen. De kosten hiervan zijn ongeveer €650 tot 700 euro per persoon. U moet dan een overstap maken op de thuisbasis van de vliegmaatschappij, bijvoorbeeld in Doha als u met Qatar Airways vliegt. U kunt ook geld besparen door vanaf een andere luchthaven te vliegen. Als u wilt uitwijken naar luchthavens Brussel of Düsseldorf dan kunt u vaak voor €500 tot 550 euro per persoon al naar de hoofdstad vliegen. Mocht u meer willen weten over het kopen van vliegtickets, dan kunt u hier alles vinden over vliegtickets voor Sri Lanka.

 

 

Dagelijks vervoer

 

Het openbaar vervoer in Sri Lanka is super goed geregeld. De meeste reizigers reizen per bus en trein, allebei deze opties zijn erg goedkoop. Populaire treinritten tussen Colombo en Jaffna kosten bijvoorbeeld maar €2,50 per persoon. Een treinrit in Sri Lanka kost vrijwel nooit meer dan €5 euro. U kunt dus in veel gevallen voor de trein kiezen omdat dit ook vaak zorgt voor mooie uitzichten. Desondanks is de bus vaak een snellere optie. En ook de bus past goed in een budget voor het land. Want de meeste busritten kosten niet meer dan €2 euro en soms zit u wel vijf of zes uur in de bus. Een andere optie is om een auto met chauffeur te regelen, dit kost ongeveer €30 euro per dag. Dat is natuurlijk een optie die meteen een stuk duurder is. Mocht u met meerdere reizigers zijn, dan kan het delen van een auto of busje een goedkope optie zijn. Maar toch is het gebruiken van het openbaar vervoer de meest budget optie.

 

 

Eten & drinken

 

Net als het openbaar vervoer is het eten en drinken ook extreem goedkoop. Een lokale maaltijd kost vaak niet meer dan €2 euro, als u het bij een tentje op straat koopt. Gaat u zitten in een lokaal restaurant dan bent u €3 tot 4 euro kwijt voor een avondmaaltijd. En als u kiest voor een Westers restaurant dan liggen de prijzen tussen de €5 en €10 euro voor een maaltijd. Een fles water is ook nodig want het water uit de kraan kunnen wij niet drinken. Als u een fles water koopt van 1,5 liter betaalt u hier maar €0,40 cent voor. Een ontbijt zit vaak bij een overnachting inbegrepen maar zou u buiten de deur gaan ontbijten dan betaalt u hier ongeveer €3 tot 4 euro voor inclusief drinken. Wanneer u alles bij elkaar optelt betekent dit dat u ongeveer €8 tot 10 euro per dag per persoon moet rekenen voor het eten & drinken.

 

 

Overnachten

 

Overnachten kan in Sri Lanka in allerlei prijsklassen, het is enorm afhankelijk van uw budget wat voor accommodatie u kunt verwachten en boeken. Een eenvoudige kamer in een hotel kost u vaak tussen de €15 en 20 euro voor twee personen. Mocht u iets meer luxe willen dan kunt u voor €25 euro in een superluxe hotel slapen met een zwembad. Maar als u gaat backpacken in Sri Lanka dan kunt u vaak voor €5 euro al een slaapplek vinden, dat is dan niet meer dan een bed. Op plekken waar de accommodaties gering zijn, zoals Ella zal de prijs van een overnachting oplopen. Maar ook wanneer u in het hoogseizoen komt, dan zijn de prijzen in Sri Lanka vaak iets hoger en zijn er minder mogelijkheden.

 

 

Activiteiten

 

Een kostenpost die erg verschillend is per reis of reiziger zijn de activiteiten. U kunt ontzettend veel georganiseerde tours plannen en dan zullen de kosten enorm oplopen maar u kunt ook alles zelf regelen en dan zal het een stuk goedkoper uitpakken. Vaak is het super goed te doen om met een bus naar een bezienswaardigheid te reizen en zelf entreekosten te betalen. Bij een georganiseerde tour zullen de kosten extreem oplopen. Een georganiseerde tour naar Anuradhapura kost vaak al €30 tot 40 euro vanuit bijvoorbeeld Colombo. Maar als u zelf met de bus of trein gaat en verschillende entreegelden betaalt, dan komen de kosten niet boven de €15 euro per persoon.  Een goede manier van budget reizen is dus ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk zelfstandig regelt en doet, dit bespaart veel geld. De kosten voor het bezoeken van een tempel of stoepa ligt vaak rond de €1 of 2 euro per persoon. Het bezoeken van nationale parken loopt wel snel op, zo betaalt u voor Sigiriya €25 euro en voor Horton Plains zelfs €35 euro per persoon. Als u een klein budget heeft, dan zult u dus keuzes moeten maken en niet ieder nationaal park bezoeken.

 

 

Conclusie

 

Hieronder vindt u een tabel voor het budget dat u nodig heeft voor het land.

 

Kostenpost

Low-budget

Gemiddeld

Luxe

Vliegen

Retourvlucht

€600

€700

€800

Dagelijks vervoer

Per dag

€2

€10

€30

Eten & drinken

Per dag

€8

€10

€15

Overnachten

Per nacht

€5

€15

€25

Activiteiten

Per dag

€15

€25

€40

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy