« Terug

Eten & Drinken In China

De Chinese keuken is erg bijzonder en vaak wordt er gezegd dat alles wat eetbaar is ook gegeten wordt hier. Een belangrijk kenmerk is natuurlijk dat er met stokjes gegeten wordt en dat je mag slurpen. Er zijn nogal wat verschillen met de Nederlandse keuken en daar vindt u alles over op deze pagina. In het land zijn ze niet erg goed voorbereid op vegetariërs en soms kan er raar op gereageerd worden. Het is vaak handiger om te zeggen dat u Boeddhist bent en daarom geen vlees eet. Ook Halal eten wordt niet vaak gedaan want een basisproduct in veel gerechten is varkensvlees. Wat eten Chinezen? Is een vraag die veel gesteld wordt.

 

 

Eten in China

 

Zoals al eerder gezegd, er wordt in China gegeten met stokjes. Dit betekent dat er nooit messen en vorken zijn om het gerecht op te eten. Het voordeel is wel dat alle gerechten zo gemaakt zijn, dat het ook makkelijk met stokjes gegeten kan worden. U zult geen grote stukken vlees in een gerecht vinden die echt gesneden moeten worden. Tijdens een reis door China eten de locals met stokjes, dus zult u u gewoon moeten overgegeven aan het eten met stokjes. Een ander kenmerk van het eten in het land is het slurpen. Als u slurpt dan wilt u aangegeven dat het heerlijk is en dat u aan het genieten bent. Vaak krijgt u in ieder restaurant nieuwe stokjes, u kunt ook van te voren eigen stokjes kopen om zo duurzaam om te gaan met deze eetgewoonte. Wanneer er botten of graten in het gerecht zitten kunt u deze gewoon op tafel of op de grond gooien, dit is gebruikelijk. De tafelmanieren zijn dus anders dan bij ons. Slurpen, boeren, smakken en praten met de mond vol zijn geheel normale taferelen in Chinese restaurants. Chinezen eten graag buiten de deur voor de gezelligheid of om een bepaalde gelegenheid te vieren. U zult dan ook dikwijls lokale bevolking treffen in restaurants in de grote steden.

 

eten in china

 

Chinese specialiteiten

 

Peking Eend

In de hoofdstad Beijing is het lokale gerecht niet moeilijk te vinden: Peking Eend. Het is natuurlijk speciaal om dit op traditionele manier te eten. Hierbij snijdt de kok de eend in stukken voor uw gezicht en rolt de eend vervolgens in een pannenkoekje. Daarbij wordt sojasaus, suiker, groene ui en komkommer gedaan. Het is een flinke maaltijd want u krijgt de gehele eend geserveerd. De overige stukken worden gebruikt om soep te maken, die u na de eend nog krijgt.

 

peking eend

 

Dumplings

Van origine worden ze alleen gegeten tijdens het Chinese nieuwjaar maar tegenwoordig kunt u ze dagelijks krijgen. Het zijn kleine zakjes die worden gestoomd, gebakken en in een soep worden gedoopt. Er zijn verschillende soorten en maten, met en zonder vlees of groenten als vulling. Probeer verschillende soorten en bekijk welke u lekker vindt.

 

dumplings china

 

Ma Po Tofu

Een traditioneel gerecht wat u het beste kunt omschrijven als pittige tofu. Het recept is al meer dan 100 jaar oud en wordt nog steeds in bijna ieder restaurant geserveerd. Naast de tofu vindt u nog gehakt en pepers in het gerecht. Dit is wel voor mensen die pittige gerechten goed kunnen eten.

 

ma po tofu

 

Chinese dranken

 

Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant. Voor de Chinezen is er één woord voor alle alcoholische dranken jiu. Vaak wordt hier wijn mee bedoelt maar het is een verzamelterm voor alle dranken met alcohol. Rijstwijn is de populairste wijn onder de lokale bevolking, hoewel het wijn wordt genoemd is het voor ons absoluut niet te vergelijken met de wijnen die wij kennen. Pas sinds de 19e eeuw wordt er bier gedronken in het land en ze hebben zelfs een eigen biertje namelijk Tsingtao bier.

 

chinese thee

 

Specerijen & kruiden

 

De Chinese keuken is voornamelijk bekend om de vele specerijen en kruiden die gebruikt worden. U zult nooit een gerecht vinden waarbij geen gebruik is gemaakt van deze twee ingrediënten. In vergelijking met Nederland kan het eten daarom vaak wat pittiger zijn dan wij gewend zijn. Specerijen die veel worden gebruikt zijn sesam, witte peper, steranijs en Sichuanpeper. Dit laatste zijn gedroogde besjes die gedroogd worden gebruikt. De gedroogde besjes smaken houtachtig en geven u een gek gevoel op uw tong. Ook met Chili ’s wordt er niet zuinig gehandeld en vindt u veel terug in traditionele gerechten in de Chinese keuken.   

 

specerijen en kruiden

 

Visum China

 

Om naar China te gaan moet u in het bezit zijn van een geldig visum. Deze is erg makkelijk te regelen. Wees goed voorbereid op uw reis en vraag uw visum voor China op tijd aan via evisumservice

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy