« Terug

Religies En Tradities In Sri Lanka

Sri Lanka, de parel van Azië, is een land met drie grote religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is boeddhist, ruim 70 procent van alle inwoners. De Islam en het Hindoeïsme zijn beiden met 10 procent van de bevolking vertegenwoordigd. De overige 10 procent van de bevolking is, over het algemeen, Christen of Atheïst. Uniek is de grote mate van religieuze tolerantie. Alle religies leven in harmonie met elkaar. De burgeroorlog van enkele jaren terug was dan ook geen religieuze oorlog.

 

Vele tradities zijn gebaseerd op zowel geloof als cultuur. Gaat u binnenkort naar Sri Lanka? Dan raden wij u aan om u kort te verdiepen de gewoonten, gebruiken en tradities die er gelden. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rijtje gezet.

 

Bezoeken van tempels

 

Het grootste deel van de bevolking is boeddhist. Het land staat dan ook vol met prachtige boeddhistische tempels.

 

Vrijwel alle tempels zijn voor toeristen toegankelijk. Gepaste kleding is verplicht voor het bezoeken van deze trekpleisters. Voor vrouwen geldt dat de schouders bedekt moeten zijn. Een oplossing is om altijd een grote shawl mee te nemen zodat, indien noodzakelijk, bepaalde lichaamsdelen te kunnen bedekken.

Belangrijke Relegies in Sri lanka

 

 

Gewoonten en gebruiken in Sri Lanka

 

Sri Lanka kent vele unieke gewoonten en gebruiken. Wij zetten de belangrijkste voor u op een rijtje:

-       In Sri Lanka wordt er niet met bestek, maar met de handen gegeten. Natuurlijk mag u om bestek vragen (veel restaurants geven toeristen standaard bestek), maar dit is onder de locals niet gebruikelijk. Eet u met uw handen, dan eet u altijd met één hand. Idealiter is dit de rechterhand, maar het mag ook de linkerhand zijn. U mag zelf invullen waarom eten met de linkerhand niet wordt gewaardeerd.

-       In Sri Lanka dragen mannen voornamelijk shirts of overhemden: geen t-shirts. Het is belangrijk voor de Sri Lankanen om netjes door het leven te gaan. Vrouwen dragen altijd een jurk of rok die over de knieën komt. De schouders moeten bedekt blijven.

-       In Sri Lanka kunt u uitgenodigd worden om bij iemand te komen eten, maar in dit geval eet u niet samen met de familie. In het land is het gebruikelijk om eerst voor gasten te koken, om vervolgens pas later zelf te gaan eten.

 

Tradities in Sri Lanka respecteren: enkele belangrijke tips

 

Natuurlijk wilt u de lokale tradities respecteren als u in Sri Lanka bent, zodat u zich gepast en respectvol gedraagt in het land. Enkele tips:

 

Tip 1: raak liever alleen uw eigen voedsel aan. Het is niet gepast in Sri Lanka om voedsel aan te raken dat andere mensen mogelijk nog willen of gaan eten. Ook kunt u beter een tweede of zelfs nog derde portie bestellen, dan direct een groot bord eten opscheppen.

 

Tip 2: wij raden u aan om u gepast te kleden in Sri Lanka. Westerse vrouwen hoeven zich niet zo bedekt te kleden als vrouwen uit Sri Lanka, maar hele korte rokken of jurkjes zijn niet gepast. Van vrouwen wordt verwacht dat zij de schouders bedekken. Heren kunnen het beste een los overhemd of een overhemd met korte mouwen dragen.

 

Tip 3: krijgt u een cadeau? Neem dit cadeau dan altijd met beide handen aan. Geeft u een cadeau aan een local, dan kunt u dit ook het beste met beide handen doen. Door uw beide handen te gebruiken toont u respect voor de ander.

 

Tip 4: richt de onderkant van uw voeten liever niet op andere mensen als u gaat zitten. Dit betekent dat u niet met uw voeten richting de persoon tegenover u gaat zitten. De beste manier om te gaan zitten is met de benen schuin onder u.

 

Tip 5: ga uiterst respectvol om met de lokale bevolking. In Sri Lanka is het behandelen van anderen met respect belangrijk. De meeste locals zullen u met respect behandelen, doe dit ook terug. Zeker bij de douane dient u zich naar behoren te gedragen.

 

October 20, 2017
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy