« Terug

Wat Is Het Laatste Reisadvies Voor Sri Lanka?

Geweldige natuur, prachtige natuurparken, culturele steden en een uiterst vriendelijke bevolking. Redenen ten over om het land te bezoeken. Maar hoe zit het precies met de veiligheid?

 

Wij hebben het voor u uitgezocht. Waarom is Sri Lanka veilig en waarom moet u het bezoeken? Wij geven het laatste reisadvies!

 

Het reisadvies van Sri Lanka

Sri Lanka is over het algemeen een veilig vakantieland. De bevolking is vriendelijk, nieuwsgierig en spreekt goed Engels. Toch zijn er, net als met andere reisbestemming in Azië, bepaalde veiligheidsrisico’s. Gaat u binnenkort op reis naar Sri Lanka? Lees dan snel onze bevindingen.

 

 

 

Burgeroorlog

 

Voordat u schrikt: sinds 2009 is er vrede in het land. Sri Lanka heeft sinds enkele jaren een positief reisadvies Sri Lanka.

 

Tot 2009 was er sprake van een burgeroorlog in Sri Lanka. Tijdens deze oorlog was het reisadvies van het land negatief. Nu de burgeroorlog voorbij is, geeft de Nederlandse overheid een positief reisadvies voor Sri Lanka. Wel noemt de Nederlandse overheid enkele veiligheidsrisico’s waar toeristen in Sri Lanka rekening mee moeten houden. In sommige regio’s liggen nog veel niet opgeruimde landmijnen. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale overheid op om problemen te voorkomen.

 

Het land is dus veilig, maar de Nederlandse overheid benadrukt wel dat alertheid belangrijk is in dit vakantieland.

 

Criminaliteit in Sri Lanka

 

Criminaliteit komt overal voor, ook in Sri Lanka. Het aantal berovingen en aanrandingen is de afgelopen jaren gestegen in het vakantieland. De Nederlandse overheid raadt toeristen aan vooral voorzichtig te zijn op plekken waar veel toeristen komen. Extra waarschuwingen gelden voor alleenreizende vrouwen. Er wordt geadviseerd om donkere plekken te vermijden in de grote steden zoals Colombo.

 

Natuurgeweld in Sri Lanka

 

Sri Lanka kent twee moessons. Tijdens de moessonperiodes in het land kan het extreem hard regenen en dit kan leiden tot gevaarlijke overstromingen. De eerste moesson begint in juni en duurt tot en met augustus. In deze periode is er vooral veel regen in het westen en zuidwesten van het land. Hier komen in deze periode dan ook meer overstromingen voor.

 

De tweede moessonperiode start in oktober en duurt tot en met februari. In deze periode is er vooral veel regen in het noordoosten van het land. Hier komen in deze moessonperiode dan ook meer overstromingen voor.

 

Reist u in een van de moessonperiodes naar Sri Lanka? Dan raden wij u aan om de berichten in de media goed te volgen en u goed te informeren over de situatie ter plaatse. De lokale overheid kan u enkele tips geven om uzelf beter te beschermen tegen eventuele overstromingen. De beste reistijd is dus in de overige maanden.

 

 

Veilig op vakantie in Sri Lanka: vijf tips

 

Gaat u binnenkort op vakantie naar Sri Lanka en wilt u hier honderd procent veilig rondreizen? Gebruik dan onderstaande vijf veiligheidstips om uzelf en de rest van uw reisgezelschap te beschermen in Sri Lanka.

 

Tip 1: wees extra voorzichtig in het noorden en oosten van Sri Lanka

In het noorden en oosten van Sri Lanka liggen nog niet geruimde mijnenvelden, met mijnen uit de burgeroorlog van 2009. U kunt deze gebieden bezoeken, maar wij raden u wel aan om op de weg te blijven. Verlaat u verharde wegen dan neemt het gevaar toe. Vaak wordt er middels wegbewijzeringen aangegeven of er mogelijk nog mijnen liggen.

 

Tip 2: draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt

Sri Lanka is een land met diverse religies. In het land zijn voornamelijk boeddhisten, maar ook christenen, moslims en hindoestanen. U mag religieuze plaatsen bezoeken, maar wij raden u wel aan om hier gepaste (bedekte) kleding te dragen. Niet alleen uit respect, maar ook omdat u sommige heiligdommen niet kunt bezoeken.


Verder is het goed om te weten dat het niet gepast is eventuele Boeddhatatoeages te laten zien.

 

Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen terwijl u met uw rug naar een Boeddhabeeld staat.

 

 

 

Tip 3: maak niet overal foto’s van

In Sri Lanka is het verzamelen van beeldmateriaal van militairen, andere personen in uniform, overheidsgebouwen en militaire objecten verboden. Wij raden u dan ook aan om niet overal foto’s van te maken en op bepaalde plekken uw camera helemaal op te bergen.

 

Tip 4: houd rekening met het verbod op homoseksualiteit

Homoseksualiteit is strafbaar in Sri Lanka. Niet alleen voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Bent u homoseksueel, dan raden wij u aan om u hier niet over uit te spreken en dit niet te uiten.

 

Tip 5: vermijd demonstraties

In Sri Lanka worden regelmatig demonstraties georganiseerd. Deze demonstraties kunnen snel uit de hand lopen en tot geweld leiden. Om te voorkomen dat u uzelf in een gevaarlijke situatie brengt, raden wij u aan om de demonstraties op Sri Lanka helemaal te vermijden.  

 

Verplichte reisdocumenten voor uw vakantie Sri Lanka

 

Om Sri Lanka binnen te kunnen komen, heeft u twee reisdocumenten nodig:

-       Een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is na uw binnenkomst in Sri Lanka. Op het paspoort moet nog minimaal één lege pagina staan voor de stempels van de douane.

-       Een toeristenvisum. Dit visum vraagt u 90 dagen voor vertrek aan en is na de startdatum van uw vakantie (de datum dat u door de douane gaat) 30 dagen geldig. U kunt het land één keer verlaten met dit visum, om gewoon met hetzelfde visum weer binnen te kunnen komen. Dit kunt u hier aanvragen.

 

Verblijft u niet in Sri Lanka, maar reist u hier enkel doorheen? Dan vraagt u een transit visum aan. Gaat u voor zaken, dan heeft u een business purpose ETA nodig. Ook dit visum is 30 dagen geldig.

 

Belangrijke telefoonnummers voor uw verblijf in Sri Lanka

 

Gaat u binnenkort op reis? Dan raden wij u aan om de volgende telefoonnummers op te schrijven.

-       Het alarmnummer van Sri Lanka: 118 en 119. Deze telefoonnummers worden echter niet altijd beantwoord.

      De politie: 011 24 33 333 en 011 26 91 500.

-       De brandweer: 011 24 22 222.

      De toeristenpolitie: 011 24 21 052.

 

Verder raden wij u aan om uw gegevens achter te laten bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Is er sprake van een noodsituatie tijdens uw vakantie, dan worden deze gegevens gebruikt om met u in contact te komen. Ook kunt u de app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken downloaden voor al het actuele reisadvies en reistips om uw reis honderd procent veilig te laten verlopen.

 

October 06, 2017
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy