« Terug

Geldzaken in Sri Lanka

Een reis naar Sri Lanka geboekt? Super! U zult gaan genieten van een vakantie met veel cultuur, natuur en een uiterst vriendelijke bevolking.

 

Er komt veel kijken bij een vakantie naar de parel van Azië: een visum, vaccinaties, geldige reisdocumenten en het boeken van een geschikte reisorganisatie zijn allemaal onderdeel van de voorbereiding.

 

Wat veel mensen nog wel eens vergeten in de voorbereiding is geldzaken. Wellicht geen verassing: in Sri Lanka wordt er niet met de euro betaald. De officiële munteenheid van Sri Lanka s de Sri Lanka Rupee (LKR). Omdat u met een andere munt moet betalen, is het goed om u voor vertrek alvast te verdiepen in de relevante geldzaken waar u mee te maken krijgt in het land. Op deze pagina leest u meer over de LKR, de wisselkoers van deze valuta en hoe het pinnen en betalen met een bankpas werkt tijdens uw reis.

 

De munteenheid van Sri Lanka

 

In Sri Lanka wordt er betaald met de Sri Lankaanse roepie. Deze munt is veel minder waard dan de euro. Dit betekent dat er veel Sri Lankaanse roepies in 1 euro gaan. De actuele wisselkoers voor de valuta Sri Lanka kunt u het beste checken voor u naar dit land vertrekt. De wisselkoers verandert namelijk regelmatig. Er zijn diverse betrouwbare websites waar de koers van de Sri Lankaanse roepie ten opzichte van de euro realtime wordt opgehaald. Deze websites kunt u ook in Sri Lanka blijven checken om op de hoogte te blijven van de huidige wisselkoers.

 

Omdat de Euro sterk is tegenover de LKR krijgt u relatief veel waar voor uw geld.

 

Geld pinnen in Sri Lanka

 

In de grote steden in Sri Lanka kunt u gewoon pinnen met uw Nederlandse pinpas. De meeste grote steden hebben meerdere Commercial Bank vestigingen, waar uw Maestro bankpas gewoon geaccepteerd wordt. Let op: om buiten Europa te kunnen pinnen, moet u de instellingen van uw bankpas aanpassen. Dit doet u in de online betaalomgeving van uw bank, op de website of in de app. Alleen als u de instellingen van uw pas heeft aangepast, kunt u in Sri Lanka pinnen.

 

U kunt in Sri Lanka ook pinnen met een creditcard. Hier zijn echter wel hogere kosten aan verbonden, die u aan de creditcardmaatschappij betaalt. Het is goedkoper om met uw gewone pinpas te geld op te nemen.

 

Het maximaal te op te nemen bedrag verschikt per pinautomaat. In de grotere steden zoals Colombo. Anuradhapura en Polonnaruwa ligt dit bedrag vaak rond de 50.000 Rupee. In kleinere plaatsen is dit vaak fors lager, als er al een automaat te vinden is. Via deze tool kunt u een Mastercard ATM zoeken. Mocht de automaat een storing geven probeer dan een kleiner bedrag te op te nemen. Vaak lukt het dan wel.

 

Sri Lanka is een veilig land. Dat wil niet zeggen dat u met stapels geld rond moet gaan lopen. Laat ook niet open en bloot zien dat u tienduizenden Rupee’s in cash bij u draagt.

 

 

 

Geld betalen in Sri Lanka

 

Sri Lanka is een relatief arm land. Omdat het land niet rijk is, liggen de prijzen lager dan in Nederland en andere Europese landen. Street food kunt u vaak al kopen voor nog geen euro. Wilt u het wat luxer? Voor vijf tot tien euro kunt u al eten in de luxere eetgelegenheden.

 

In restaurants ziet u vaak al een bedrag van 10% voor de fooi op de rekening staan. Helaas ziet de bediende hier vrijwel nooit iets van terug. Wilt u de medewerker bedanken voor de goede service? Geef hem of haar dan 50 tot 100 Rupee cash. Zo weet u zeker dat het bij de juiste persoon terecht komt.

 

 

In geheel Sri Lanka is het gebruikelijk om fooi te geven. Niet alleen in restaurants, maar bijvoorbeeld ook aan kamermeisjes, bell-boys en taxichauffeurs. Afhankelijk van de service of het type dienst geeft u tussen de 50 – 100 LKR fooi. Zorg dus altijd dat u wat kleingeld in uw portemonnee heeft. Ga nooit exorbitant hoge bedragen aan fooi geven. H

 

Gaat u mee met een georganiseerde reis? Houd er dan rekening mee dat u vooraf al bepaalde kosten betaalt voor uw ontbijt, lunch en diner. Deze kosten worden door de reisorganisatie bepaald. De fooien die u eventueel na het eten geeft, zitten niet bij de kosten van de reisorganisatie inbegrepen.

 

Visum Sri Lanka aanvragen of verlegen

 

Het aanvragen van een visum voor Sri Lanka kan bij Evisumservice.nl met iDeal, Paypal, Creditcard en Mistercash/Bancontact. Uiteraard is dit gewoon in euro’s.

Het kan voorkomen dat u het visum ter plaatse wilt verlengen. In dat geval moet dit in USD betaald worden. U hoeft geen dollars mee te nemen voor u vertrekt. U kunt bij Sri Lankaanse consulaten, grensovergangen of wisselkantoren uw euro’s zonder probleem omwisselen. Let er wel op dat u de correcte wisselkoers aanhoudt.

Voor vertrek moet u wel al in het bezit zijn van een electronic travel authorization voor Sri Lanka. Vraag die direct bij ons aan

October 10, 2017
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy