« Terug

Klimaat Sri Lanka

Wanneer u naar Sri Lanka reist is het belangrijk dat u een fijne vakantie heeft. Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren waaronder het klimaat. Het klimaat is het weer over de afgelopen 30 jaar. Aan de hand daarvan kunt u dus een inschatting maken wat het weer in Sri Lanka gaat doen. Ondanks dat het een relatief klein eiland is, zijn er meerdere klimaattypen aanwezig.

 

 

Klimaat per regio

 

Het gehele eiland valt onder een tropische zone, dit betekent dat de temperaturen het hele jaar door boven de 20/25 graden zijn. In de meeste gebieden zijn de temperaturen zelfs hoger. Belangrijk is dat de regio’s voornamelijk verschillen als het gaat om de neerslag. Naast deze drie classificaties moet u ook rekening houden met de hoogteligging. In de bergen is de temperatuur altijd een stuk lager en kan een ander soort klimaat voorkomen. Het Sri Lanka weer is alleen een richtlijn en kan soms flink verschillen van de gemiddelde.

 

Noorden & Zuiden – Tropisch moessonklimaat

In deze regio´s ligt de temperatuur het gehele jaar door rond de 25 tot 30 graden en kan de temperatuur zelfs stijgen tot zo´n 40 graden op hete dagen. U moet hier rekening houden met moessonperiode, later meer over deze periode, want dat veroorzaakt veel regenval. Tijdens het droge seizoen tijdens april en oktober is het niet verstandig om op het heetst van de dag op pad te gaan.

 

Oosten – Tropisch regenwoudklimaat

De temperatuur is hier stabiel en het regenwoud heeft veel regen nodig. Er valt dan ook het gehele jaar door regen. Veel reizigers komen hier voornamelijk in de droge periode van maart tot juli want dan valt er de minste neerslag. Terwijl er tijdens het regenseizoen in Sri Lanka juist meer te zien en doen is door de opleving van de flora en fauna.

 

Westen – Tropisch savanneklimaat

Het weer in het westen is goed, eigenlijk kunt u het gehele jaar door deze regio bezoeken. Hoewel de moessonregen brengt in de maanden mei tot september, valt het in het westen erg mee. Door de lage ligging van het landschap is hier ook geen sprake van temperatuurafname door de bergen. Het landschap bestaat voornamelijk uit savannevlaktes.

 

 

Regenseizoen – moesson

 

In het land zijn er twee moessonperiodes die de regenval voor vrijwel het hele land bepalen. Een moesson is een aanlandige wind die veel neerslag bevat. Wanneer de wind aan land komt, valt al deze neerslag naar beneden. Dit betekent dat in de regenperiode ongelofelijk veel neerslag valt en dat er eigenlijk de hele periode rekening gehouden moet worden met kansen op overstromingen en dergelijke.

 

Zuidwestmoesson – Yala

In de periode van half mei tot september zorgt deze wind voor enorm veel neerslag in het zuiden en westen van Sri Lanka. Het noorden en oosten blijven gespaard omdat de bergen in het centrale deel de winden tegenhouden.

 

Noordoostmoesson – Maha

In de periode van oktober tot april waait de moesson vanuit het noordoosten en zijn het noorden en het oosten aan de beurt. Ook andersom geldt dat in deze periode het westen en zuiden gespaard blijven door de bergen in het centrale deel die de neerslag tegenhouden.

 

 

Visum Sri Lanka

 

Om naar Sri Lanka te kunnen reizen heeft u een visa nodig, vraag deze makkelijk en snel aan via deze pagina. Verder kunt u hier meer informatie vinden over de beste reistijd voor dit prachtige vakantieland. 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy