« Terug

Feestdagen Sri Lanka

De meeste feestdagen in Sri Lanka zijn gebaseerd op de grootste religie namelijk het Boeddhisme. Verder leven er ook moslims, hindoes en christenen in het land die hun eigen feestdagen daarnaast aanhouden zoals Pasen en Suikerfeest. Tijdens de meeste feestdagen is het geen probleem om door het land te reizen, het zal alleen een stuk drukker zijn. Dit betekent soms ook dat er geen openbaar vervoer rijdt of er geen georganiseerde tours worden gehouden. U kunt dus gewoon in het land zijn maar moet rekening houden met de mogelijkheid dat u niet alles kunt doen wat u wilt.

 

 

Feestdagen op een rijtje

 

1 januari – Nieuwjaar

Net zoals de Westerse wereld vieren ze in Sri Lanka ook het nieuwjaar op 1 januari. Sommige inwoners vieren overigens het nieuwe jaar van hun eigen religie naast het wereldwijde nieuwjaar.

 

Februari – Magha Puja

Deze Boeddhistische feestdag wordt over de hele wereld gevierd. Er wordt gevierd dat er 1250 discipelen op de laatste dag van de maan in februari naar Boeddha toekwamen om hun geloof aan hem te laten zien.

 

4 februari – Onafhankelijkheidsdag

In 1948 werd het land eindelijk onafhankelijk na een lange bezetting van de Engelsen. Het wordt uitgebreid gevierd met verschillende optochten en een toespraak van de president. Er wordt met de optredens gevierd dat ze vrijheid hebben en samen één land vormen.

 

Februari/maart – Holi

Het lentefeest voor de Hindoes, tevens het nieuwjaarsfeest voor deze religie. Er wordt de hele dag uitbundig gefeest en iedereen bestrooit elkaar met parfum, poeder, gekleurde vloeistoffen en andere kleurrijke symbolen die staan voor de lente en de natuur die weer in bloei staat.

 

Mei – Wesak

De dag van Boeddha, vandaag wordt zijn geboorte, verlichting en dood herdacht. Ze doen dit door te vasten en het uitvoeren van goede daden. Het vasten duurt van 12:00 ’s middags tot de volgende ochtend 06:00 uur.

 

Juli – Asalha Puja

De herdenking van Sangha, de kloosterorde en de eerste prediking van Boeddha in het park in Sarnath. Er worden preken gehouden in de tempels en giften aan de tempels en monniken gegeven.

 

26 september – Bandaranaike Dag

Herdenking van de sterfdag van de president Bandaranaike, hij was de eerst president na de onafhankelijkheid. Hij werd vermoord door een Boeddhistische monnik. Na zijn dood werd zijn vrouw president van het land.

 

Oktober/november - Divali

Het lichtjesfeest voor de Hindoes wordt gevierd bij het overgaan van de nieuwe maan. Het feest is ter ere van godin Maha Lakshmi die staat voor welvaart, wijsheid, succes, geluk, licht en voorspoed. De meeste hindoes gaan op bedevaart naar de heilige Ganges als het lichtjesfeest beëindigd is.

 

 

Poya days

 

Naast de feestdagen zoals hierboven genoemd hebben de Sri Lankaanse inwoners ook iedere maand een vrije dag op de dag van de volle maan. Totaal hebben ze dus 12 of 13 dagen per jaar vrij voor het vieren van de nieuwe maan. Iedere maand heeft het een andere naam en de herdenking is ergens anders aan opgedragen:

  • Januari: Duruth
  • Eind januari: Navam
  • Maart: Madin
  • Eind maart: Bak
  • April: Vesak
  • Mei: Adhi Poson
  • Juni: Poson
  • Juli: Esala
  • Augustus: Nikini
  • September: Binara
  • Oktober: Vap
  • November: Ill
  • December: Unduvap

Niet iedere viering wordt uitgebreid gedaan, dat is ook verschillend per regio. Maar mocht het zo zijn dan vieren ze het met een optocht met dieren, vuurwerk, danseressen en verschillende optredens. Het is erg leuk als reiziger om bij één van deze vieringen aanwezig te zijn. Vraag bij uw accommodatie wat er gaat gebeuren en of u mee mag naar de viering. Vergeet ook niet dat u een visum nodig heeft om dit land in te komen. 

 

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy