« Terug

Hoe Reist U In Sri Lanka?

Omdat Sri Lanka een relatief klein land is met een groot netwerk van bussen en treinen is het makkelijk om binnen het land te reizen. Zowel de bus als de trein zijn spot, maar dan ook echt spotgoedkoop. In vergelijking met veel Aziatische landen is het wegennetwerk ook goed onderhouden. Welke vervoersmogelijkheden er zijn in het land en hoe u zich het beste kunt verplaatsen in Sri Lanka, leest u op deze pagina. Ook krijgt u op deze pagina informatie over de veiligheidsrisico’s van het reizen door Sri Lanka.

 

De vervoersmiddelen in Sri Lanka

De meeste backpacktoeristen reizen met het openbaar vervoer van A naar B. Dat is in Sri Lanka niet anders. Ondanks dat het wegennetwerk goed is onderhouden raken zowel de bus als trein snel vol. Zeker met feestdagen is het niet echt fijn om met het OV te reizen. De volgende vervoersmiddelen zijn gebruikelijk:

 

Vervoer met de bus

 

De bus is het meest gebruikte vervoersmiddel in Sri Lanka. Bent u op reis in het land dan ziet op werkelijk alle straathoeken bussen staan. De meeste bussen zijn van de Central Transport Board (CBT), de lokale bus vervoerder. Verwacht in deze bussen geen airconditioning of een toilet. De bankjes zitten niet echt comfortabel maar een ervaring is het wel. De bus zit vaak ramvol met locals welke graag een praatje met u maken. Een echte culturele ervaring.

 

De trajecten die de bus aflegt zijn vaak relatief kort. De langste route, die van Negombo naar Anuradhapura, duurt zo rond de 6 uur. Voor deze rit betaald u ongeveer 3 euro. Deze prijs, in combinatie met de ervaring, maakt het reizen met de lokale bus een must.

 

Een andere optie is het huren van een privé bus. Deze bus heeft airconditioning, een toilet en een tv. Uiteraard dient deze bus wel van tevoren gereserveerd te worden. U kunt zich afvragen of dat de moeite waard is als u met een klein reisgezelschap bent. De kosten liggen vanzelfsprekend op een veelvoud van de staatsbus.

 

Reizen met de bus door Sri Lanka

 

Vervoer met de trein

 

Als oud kolonie van het Verenigd Koninkrijk is het treinnetwerk in Sri Lanka goed geregeld. Met name rondom steden als Colombo, Kandy en Ella is het treinnetwerk uitgebreid. Net als in veel andere Aziatische landen is de trein een populair vervoersmiddel bij de armere bevolking. Gevolg? Treinen raken snel uitverkocht, zeker de goedkopere klassen.

 

Maakt u een rondreis in Sri Lanka? Dan is een treinreis zeker aan te raden. Veel routes gaan langs bergkammen, jungles en een azuurblauwe zee. Een aanrader dus.

 

Privé Chauffeur

 

Meer gemak maar minder contact met de lokale bevolking? Huur dan een auto met chauffeur. De kosten liggen vanzelfsprekend een stuk hoger dan de lokale bus en trein maar het gemak is er naar. Vaak hebben deze auto’s airconditioning en de chauffeur brengt u waar u maar wilt.

 

 

Wat is het beste vervoersmiddel?

De meeste mensen vinden de trein het prettigste vervoersmiddel in Sri Lanka. Het netwerk is goed onderhouden en trein rijdt heeft een goede dienstregeling. Daar komt nog bij dat u tijdens uw treinrit kunt genieten van prachtige uitzichten. De treinen van Sri Lanka rijden namelijk veelal door de groene natuur en dit is zeker geen straf.

 

Moet u een kleinere afstand afleggen, dan kunt u er ook voor kiezen om met de CBT bus of de privé bus te reizen. De CBT bussen zijn de staatsbussen van Sri Lanka: deze bussen rijden altijd. De kosten hiervoor liggen heel laag.

 

Reizen in Sri Lanka: de risico’s

In vergelijking met de tijd van de burgeroorlog is het veilig om in Sri Lanka rond te reizen, ook als u dit niet met een gids doet. Wel heeft u op drukke plekken, bijvoorbeeld in de trein of in de CBT bus, meer kans om beroofd te worden. Daarom raden wij u aan om in drukke vervoersmiddelen extra alert te zijn.

 

Extra voorzichtigheid is geboden voor alleenreizende vrouwen. De afgelopen jaren is het aantal aanrandingen en verkrachtingen onder toeristen gestegen. Het meeste risico loopt u in overvolle staatsbussen of in de trein. Wees dus extra alert.

 

 

 

E Visa Sri Lanka

 

Gaat u naar Sri Lanka op vakantie? Bedenk dan dat u een visum voor Sri Lanka nodig heeft. Via deze pagina kunt u dit visum binnen 5 minuten aanvragen.

October 13, 2017
« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy